40 με 50 χιλιάδες συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

692

Οι συνταξιούχοι απαιτούν επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές που άρχισαν το 2013. Αυτό τονίζει με συνέντευξη του στο Ε.Β. ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης σημειώνοντας πως οι συνταξιούχοι μετρούν ζημιές. Όπως αναφέρει, περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ έχουν αφαιρεθεί κάθε χρόνο από τους συνταξιούχους, ειδικότερα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο Κ. Σκαρπάρης αναφέρεται στο Παγκύπριο Συνέδριο που πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι το συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα προς την Υπουργό Εργασίας με 13 αιτήματα που αφορούν ουσιαστικά την επαναφορά των δικαιωμάτων όπως ήταν πριν το 2013.

Υποδεικνύει παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησε 23 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, τονίζει, φαίνεται η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει κλειστά τα αυτιά της και δεν ακούει τις φωνές διαμαρτυρίας. Δηλώνει επίσης ότι η ΕΚΥΣΥ θα συνεχίσει με όλους τους τρόπους που έχει στη διάθεση της, τις προσπάθειες για να βελτιωθούν τα δικαιώματα των συνταξιούχων.

Ερ: Με αφορμή την 1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων, η ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησε Παγκύπριο Συνέδριο. Ποιο ήταν το αντικείμενο του Συνεδρίου;

Απ: Αξιοποιήσαμε την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων, η οποία καθιερώθηκε από την ΠΣΟ και ως παγκόσμια μέρα αντίδρασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων για μια αξιοπρεπή διαβίωση, για να επαναφέρουμε τις διεκδικήσεις μας προς την κυβέρνηση με στόχο να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε συνταξιούχους με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Απαιτούμε επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων μας στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές που άρχισαν το 2013. Σαν συνταξιούχοι μετρούμε ζημιές. Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ έχουν αφαιρεθεί κάθε χρόνο από τους συνταξιούχους, ειδικότερα από τους χαμηλοσυνταξιούχους που στα έξι και πλέον χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη μετρούμε ζημιές πέραν από τα 600 εκατ. ευρώ.

Γι’ αυτό το λόγο το συνέδριο μας ενέκρινε ψήφισμα προς την Υπουργό Εργασίας με 13 αιτήματα που αφορούν ουσιαστικά την επαναφορά των δικαιωμάτων μας όπως ήταν πριν το 2013.

Ερ: Ποια είναι τα βασικά δικαιώματα για τα οποία ζητάτε επαναφορά;

Στο γενικό πλαίσιο ζητούμε επανάκτηση των δικαιωμάτων μας με βελτίωση του σχεδίου των χαμηλοσυνταξιούχων έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι στην Κύπρο με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 με 50 χιλιάδες συνταξιούχοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το όριο της φτώχειας σήμερα είναι για ένα άτομο στις 10.324 ευρώ το χρόνο και για δυο άτομα είναι 15.486 ευρώ. Ήδη υπάρχουν 38.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση και λαμβάνουν τη μικρή επιταγή ενώ υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αριθμός που δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους να υποβάλουν αίτηση. Γι’ αυτό όσοι δεν κατάφεραν να υποβάλουν έγκαιρα την αίτηση τους (πριν τις 30/11/2014), τους έκοψαν τη μικρή επιταγή. Για τέσσερα χρόνια η ΕΚΥΣΥ αγωνιζόταν με διάφορους τρόπους, με κινητοποιήσεις, με συναντήσεις με την Υπουργό Εργασίας και στις συνεδρίες της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, ωστόσο η κυβέρνηση ήταν κάθετα εναντίον στην τροποποίηση της νομοθεσίας για να δοθεί το δικαίωμα σε αυτούς τους χαμηλοσυνταξιούχους να επανακτίσουν το δικαίωμα της μικρής επιταγής.

Οι συνταξιούχοι λένε πλέον ότι ευτυχώς που υπάρχουν και οι εκλογές. Λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2018 αποδέχτηκε η κυβέρνηση να τροποποιηθεί η νομοθεσία ύστερα από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ. Να αναφέρουμε ότι και προηγουμένως το ΑΚΕΛ προσπάθησε να προωθήσει τη νομοθεσία αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και άλλα κόμματα διαφωνούσαν. Έτσι από τον Ιανουάριο του 2018 δίδεται πάλι το δικαίωμα σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν την αίτηση τους. Αρκετοί υπέβαλαν αίτηση αλλά σημαντικός αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων δεν έχουν πληροφορηθεί για την τροποποίηση της νομοθεσίας γιατί μόνο η ΕΚΥΣΥ κάνει πληροφόρηση. Ως εκ τούτου ακόμη να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους.

Ερ: Πέραν από τη μικρή επιταγή καταργήθηκαν και άλλα δικαιώματα των συνταξιούχων και τους έφεραν σε δυσμενή θέση.

Απ: Καταργήθηκε επίσης για την πλειοψηφία των συνταξιούχων το πασχαλινό επίδομα. Δυστυχώς η κυβέρνηση διατηρεί τα κριτήρια σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων να μην το δικαιούται.

Είχαμε δωρεάν μεταφορά με τα δημόσια λεωφορεία για όλους τους συνταξιούχους. Από τον Ιούνιο του 2013 καταργήθηκε αυτό το δικαίωμα και επανήλθε μόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο του 2017. Καταργήθηκε το επίδομα μάνας και επανήλθε με διαφορετικό τρόπο και με πολύ πιο μειωμένο ποσό. Όλα αυτά μαζί με νέα προβλήματα που δημιουργούνται, τα επαναφέρουμε με το υπόμνημα προς την Υπουργό Εργασίας που εγκρίθηκε στο Συνέδριο.

Ζητούμε και την παρέμβαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής για προβλήματα που δημιουργούνται όπως είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση τόσο των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων όσο και των νέων αιτητών για σύνταξη. Ένας νέος συνταξιούχος των 63 ή 65 ετών για να πάρει τη σύνταξη του θα περιμένει έξι με εφτά μήνες, απαράδεκτο χρονικό διάστημα.

Μας προβληματίζει επίσης η μεγάλη μείωση σύνταξης που υπάρχει σε όσους θέλουν να πάρουν σύνταξη στα 63, το λεγόμενο πέναλτι 12%. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε επίσης το Συνέδριο μας είναι το μεγάλο χρέος του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ανέρχεται στα 7,5 δις. ευρώ και η κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτό το θέμα.

Ερ: Φαίνεται πάντως να υπάρχει έντονο αίσθημα αγανάκτησης από τους συνταξιούχους εξ ου και υπάρχει πρωτοφανής μαζικότητα στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ.

Απ: Τα τελευταία χρόνια μετρούμε 23 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Κάναμε συλλαλητήριο έξω από το Προεδρικό, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Υγείας. Δεν έμεινε τόπος που η ΕΚΥΣΥ και οι συνταξιούχοι να μην αντιδράσουν. Ωστόσο φαίνεται η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει κλειστά τα αυτιά της και δεν ακούει τις φωνές διαμαρτυρίας γι’ αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους που έχουμε στη διάθεση μας, τις προσπάθειες για να βελτιωθούν τα δικαιώματα των συνταξιούχων.

Ερ: Πόσο δύσκολη είναι η κινητοποίηση των συνταξιούχων;

Απ: Υπάρχει μεγάλος θυμός. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για άτομα μεγάλης ηλικίας και είναι δύσκολο να τους μεταφέρεις σε κινητοποιήσεις. Ωστόσο οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έκανε η ΕΚΥΣΥ ήταν πετυχημένες, μαζικές και μαχητικές.