76 νεκροί στο μεροκάματο την τελευταία δεκαετία

305

Το 2018 και 2019 συνολικά 18 εργαζόμενοι πέθαναν σε εργατικό ατύχημα

Καταγράφηκαν 16.818 τραυματισμοί στην εργασία τα τελευταία δέκα χρόνια

Του Σπύρου Σωτηρίου

Ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων έχουμε τα τελευταία χρόνια με τα στοιχεία για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα να σοκάρουν, ιδιαίτερα την τελευταία διετία.

Εβδομήντα έξι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία σε εργατικά ατυχήματα, ενώ η τάση είναι αυξητική αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 και το 2019 συνολικά 18 άνθρωποι πέθαναν στο μεροκάματο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας τα οποία στάλθηκαν στη Βουλή κατόπιν σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης, κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν 16.818 τραυματισμοί. Αρκετοί από αυτούς τους τραυματισμούς άφησαν εργαζόμενους σε αναπηρικά καθίσματα λόγω κυρίως πτώσεων από ύψος ή υπέστησαν άλλης μορφής μόνιμα τραύματα.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτει την αδυναμία των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο θέμα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων είναι ότι ο δείκτης συχνότητας των ατυχημάτων ανάμεσα στους κοινοτικούς εργαζόμενους ήταν υψηλότερος σε σχέση με τους Κυπρίους.

Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα των ατυχημάτων ο μέσος όρος των ημερών που χάθηκαν ανά ατύχημα κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν 37 για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, 23,7 για τους κοινοτικούς και 25,5 για τους Κύπριους.

Τα στοιχεία αυτά του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας αφορούν την περίοδο από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 και όπως φαίνεται στους σχετικούς πίνακες, η χρονιά ρεκόρ από άποψη θανατηφόρων ατυχημάτων ήταν το 2010, προφανώς ένεκα του οικοδομικού οργασμού που επικρατούσε εκείνη τη χρόνια, αφού, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 25% των εργατικών ατυχημάτων το 2010 ήταν στον τομέα των κατασκευών.

Σε ό,τι αφορά τους τραυματισμούς, οι χειρότερες χρονιές ήταν το 2010, το 2017 και το 2018, ενώ οι χρονιές με τα λιγότερα ατυχήματα ήταν μεταξύ 2012-2016.

Στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία το 26% των εργατικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα το 2018 συνέβησαν στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης, δηλαδή στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία. Συγκεκριμένα το 26% -559 σε απόλυτους αριθμούς- των εργατικών ατυχημάτων το 2018 έγιναν σε αυτό τον τομέα της οικονομίας. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν και τις καταγγελίες των Συντεχνιών για τις εργασιακές συνθήκες στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία.

«Στοχευμένες ενέργειες» χωρίς αποτέλεσμα

Στο σημείωμα προς τη Βουλή, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι σε έκτακτες συνεδρίες του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας το 2018 και το 2019 καθορίστηκε σχέδιο δράσης με «στοχευμένες ενέργειες» που αποσκοπούν στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων, την εφαρμογή του οποίου παρακολουθεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας «στα πλαίσια των ευρύτερων προσπαθειών που καταβάλλει, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για συνεχή βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών». Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια «στοχευμένη ενέργεια» που να αποφέρει μείωση των εργατικών ατυχημάτων. Αντίθετα, τα εργατικά ατυχήματα και δη τα θανατηφόρα, αυξάνονται.

Καταχωνιασμένες οι εισηγήσεις της ΠΕΟ

Με αφορμή τα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε εργοστάσιο στο Στρόβολο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η ΠΕΟ στις 29 Αυγούστου εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα είναι πέραν από ανησυχητική και υπενθυμίζοντας πως είχε καταθέσει στο πρόσφατο παρελθόν συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες όμως παραμένουν καταχωνιασμένες. «Με αφορμή και τα σημερινά ατυχήματα από τα οποία το ένα θανατηφόρο προβάλλουν σειρά προβληματισμών και ερωτηματικών τα οποία απαιτούν απαντήσεις», όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της ΠΕΟ η οποία έθετε και συγκεκριμένα ερωτήματα:

«Εφαρμόζεται η πρόνοια του Νόμου για σχέδια εκτίμησης κινδύνου; Λαμβάνονται μέτρα προστασίας και εκτέλεσης της εργασίας με βάση τα σχέδια εκτίμησης κινδύνου; Δίνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και οδηγίες στους εργαζόμενους για να διεξάγουν με ασφάλεια και υγεία τη δουλειά τους;»

Αναμφίβολα, τονιζόταν στην ανακοίνωση, «θα περιμένουμε τη διερεύνηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν αυτά τα δυστυχήματα.  Είναι όμως προφανές, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και δη των θανατηφόρων, ότι το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα και στο θέμα της πρόληψης και στο θέμα του ελέγχου και στο θέμα της επιβολής του νόμου».

Παράλληλα η ΠΕΟ υπενθύμισε ότι έδωσε συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Υπουργείο για μέτρα που να βελτιώνουν την κατάσταση.  «Δυστυχώς οι εισηγήσεις μας παραμένουν καταχωνιασμένες. Αναμένουμε έργα.  Με ευχολόγια η κατάσταση δεν βελτιώνεται.»

Επιστολή ΓΓ ΠΕΟ προς Υπουργό Εργασίας

Μετά από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 3 Σεπτεμβρίου, αφού προέκυψε και νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ζητώντας τον καθορισμό συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Με την επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας, ο ΓΓ της ΠΕΟ παραθέτει τα τραγικά στοιχεία των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων από την αρχή του χρόνου και ζητά τη σύγκλιση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος με θέμα «Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και η λήψη μέτρων για βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας».

Στην επιστολή του ο ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα 9 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στην εργασία σε σύγκριση με 10 άτομα για ολόκληρο το 2018. 

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής το θέμα των εργατικών ατυχημάτων δεν τέθηκε ακόμα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Ακρωτηριασμός εργαζόμενου σε καθαριστήριο

Πριν μερικές μέρες, στις 5 Οκτωβρίου, είχαμε νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα σε καθαριστήριο ξενοδοχειακού εξοπλισμού στη Λεμεσό. 27χρονος Ινδός εργάτης τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν ο ιμάντας του πλυντηρίου «τράβηξε» το αριστερό του χέρι. Ο νεαρός εργάτης υποβλήθηκε σε επέμβαση κατά την οποία ακρωτηριάστηκε το αριστερό του χέρι.