Aπόσυρση της πρότασης για Στρατηγική Απασχόληση Εργαζομένων από τρίτες χώρες ζητά η ΠΕΟ

389

Χωρίς καμία διαβούλευση με τις Συντεχνίες ο Υπουργός Εργασίας προωθεί ετεροβαρείς και μονόπλευρες αποφάσεις που ικανοποιούν τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς. Αυτή είναι η διαπίστωση της ΠΕΟ αλλά και του υπόλοιπου Συνδικαλιστικού Κινήματος, τονίζοντας  την ανάγκη απόσυρσης του εγγράφου για τη Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από τρίτες χώρες που απέστειλε ο κ. Κούσιος και προειδοποιώντας με μέτρα όπου διαπιστώνεται μονομερής εφαρμογής της στρατηγικής.

Η ΠΕΟ διατυπώνει τις θέσεις της σε επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Εργασίας στις 29 Ιανουαρίου.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η Οργάνωση υπενθυμίζει ότι είχε θέσει το θέμα της τροποποίησης της στρατηγικής από το 2018, εκφράζοντας ανησυχίες για τα φαινόμενα χρησιμοποίησης των εργαζομένων από τρίτες χώρες ως φτηνή εργασία και παραχώρησης εγκρίσεων σε επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν κλαδική ή επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση εργασίας.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η συζήτηση για το θέμα είχε ξεκινήσει σε επίπεδο τριμερούς τεχνικής επιτροπής, αργότερα όμως τέθηκε υπό την Προεδρία της Υπουργού Εργασίας, η οποία κατάθεσε προσχέδιο πρότασης και ζήτησε από τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) να καταθέσουν τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις τους κάτι το οποίο έπραξε, όπως αναφέρει.

Σημειώνει επίσης ότι στην πρώτη επίσημη συνεδρία του ΕΣΣ υπό την προεδρία του κ. Κούσιου στις 20 Οκτωβρίου 2022, όπου έγινε καταγραφή των εκκρεμούντων θεμάτων, σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό της Στρατηγικής για την Απασχόληση Ξένου Εργατικού Δυναμικού, ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται νέα στρατηγική, το περιεχόμενο της οποίας θα τίθετο ενώπιον του ΕΣΣ μέσα στο Νοέμβρη.

«Μέχρι την παραλαβή της επιστολή σας ημερομηνίας 23 Ιανουαρίου 2023 καμία συνάντηση για συζήτηση των εισηγήσεων μας δεν πραγματοποιήθηκε», σημειώνει η ΠΕΟ, προσθέτοντας ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις από την ενημέρωση που λαμβάνει από τις κλαδικές της Συντεχνίες, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία και την εστίαση, όπου παρά τη διαφωνία της Συνδικαλιστικής πλευράς στις τεχνικές επιτροπές για παραχώρηση εγκρίσεων για εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, γιατί δεν εφαρμόζουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ενώ το Τμήμα Εργασίας προχωρεί σε εγκρίσεις.

Η ΠΕΟ προσθέτει ότι ο Υπουργός Εργασίας στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη τις βασικές της εισηγήσεις.

«Είναι προφανές ότι εκείνο που επιχειρείται είναι διεύρυνση της δυνατότητας των εργοδοτών να χρησιμοποιούν φτηνό ξένο εργατικό προσωπικό, κάτι που διευρύνει την απορρύθμιση και μειώνει περαιτέρω την εμβέλεια των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», προσθέτει η ΠΕΟ.

Έτοιμες για μέτρα οι Συντεχνίες

Η ΠΕΟ παρατηρεί, παράλληλα, ότι ενώ για την ΑΤΑ τερματίστηκαν οι μεσολαβητικές ενέργειες του Υπουργού, παραπέμποντας το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση, για τη Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από τρίτες χώρες, ένα θέμα το οποίο σαφώς και αφορά τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση και το ανθρώπινο δυναμικό, ο Υπουργός προωθεί ετεροβαρείς και μονόπλευρες αποφάσεις που ικανοποιούν τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ζητώντας την απόσυρση του εγγράφου και τη μη κατάθεσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο για απόφαση, η ΠΕΟ καταλήγει προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που προχωρήσει σε απόφαση, οι Συντεχνίες είναι αποφασισμένες εκεί και όπου προωθείται μονομερώς η εν λόγω στρατηγική να λαμβάνουν μέτρα.

Τέλος, σε δηλώσεις που έκανε η Γ.Γ. της ΠΕΟ ανέφερε ότι εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, πρέπει να τεκμηριώνεται. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, θα υπάρχει η λύση φτηνού εργατικού δυναμικού, που θα λειτουργεί ως μηχανισμός διάβρωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η Σ. Χαραλάμπους σημείωσε πως αυτό που κάνει ο Υπουργός Εργασίας με τις θέσεις που έστειλε στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, είναι αντίθετο από αυτό που όφειλε να πράξει, με βάση τη σχετική οδηγία της ΕΕ.