Covid 19: Ποιοι δικαιούνται επίδομα ασθενείας και πώς μπορούν να το διεκδικήσουν

1611
epa08616213 A medical staff attends to a people as she arrives to test for coronavirus, at a hospital in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 21 August 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/FEHIM DEMIR

Η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού και στην χώρα μας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον» άφησε σε κατ οίκον περιορισμό χιλιάδες εργαζόμενους που νοσούν αυτή την περίοδο και ακόμη περισσότερες χιλιάδες εργαζόμενους που είναι επαφές κρουσμάτων.

Ας θυμηθούμε τί ισχύει σε σχέση με τις άδειες και τα επιδόματα ασθενείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι: 

Το επίδομα ασθενείας και οι προϋποθέσεις


Τα άτομα που τίθενται σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) είτε γιατί είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα είτε γιατί είναι επαφές κρούσματος, δικαιούνται να λάβουν επίδομα ασθενείας, νοουμένου ότι εξασφαλίσουν σχετικό πιστοποιητικό είτε από τον Προσωπικό τους Ιατρό είτε από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους.

Για να μπορούν αυτά τα άτομα να λάβουν επίδομα ασθενείας, θα πρέπει να πληρούν και τις προϋποθέσεις για πληρωμή του επιδόματος, δηλαδή να έχουν καταβάλει εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και να μην τους καταβάλει ο εργοδότησης τους οποιεσδήποτε αποδοχές (μισθό) για την περίοδο που θα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό.

Για να καταστεί, όμως, κάποιος δικαιούχος του επιδόματος ασθενείας, θα πρέπει απαραίτητα να υποβάλει σχετική αίτηση στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντός 21 ημερών από την ημέρα έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού-βεβαίωσης από τον Προσωπικό τους Ιατρό ή από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημειώνοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί και μία μικρή παράταση εάν χρειαστεί.

Πέραν των πιο πάνω, για να καταστεί δικαιούχος πρέπει να μην λαμβάνει αποδοχές από τον εργοδότη του για το διάστημα που βρίσκεται σε υποχρεωτική καραντίνα είτε γιατί είναι κρούσμα είτε γιατί αποτελεί επαφή κρούσματος.

Οι στενές επαφές καθορίζονται από συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με τα πιο κάτω: Άτομο που συγκατοικεί με επιβεβαιωμένο κρούσμα, άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (π.χ. χειραψία), άτομο που είχε απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος (π.χ. σάλιο), άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και με διάρκεια μεγαλύτερη των 15 λεπτών, άτομο που βρέθηκε σε κλειστό χώρο π.χ. αίθουσα διδασκαλίας, σινεμά, χώρους αναμονής νοσοκομείων με επιβεβαιωμένο κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά και σε απόσταση κάτω από 2 μέτρα, επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας σε κρούσμα COVID-19, ή εργαστηριακό προσωπικό που χειρίστηκε δείγμα επιβεβαιωμένου κρούσματος χωρίς να χρησιμοποιεί τον ενδεδειγμένο προστατευτικό εξοπλισμό ή εάν υπάρχει ρήξη στην ακεραιότητα του  και συνταξιδιώτης σε αεροσκάφος, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντιζαν τον ασθενή, μέλη πληρώματος που εξυπηρέτησαν το τμήμα του αεροπλάνου που καθόταν ο ασθενής.

Με την ενημέρωση του θετικού περιστατικού ζητείται από το κρούσμα να δηλώσει τις επαφές που είχε δυο ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων ή δυο μέρες πριν το τεστ (σε περίπτωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων).

Οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μία δωρεάν μοριακή εξέταση (PCRtest) μετά από διευθέτηση ραντεβού από τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας η οποία προγραμματίζεται το συντομότερο δυνατόν και παράλληλα λαμβάνουν οδηγίες μέσω γραπτού μηνύματος για αυτοπεριορισμό. Οι στενές επαφές τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό.

Γονείς ανηλίκων

Σχετική αίτηση για επίδομα ασθενείας μπορούν να υποβάλουν και εργαζόμενοι γονείς των οποίων το ανήλικο παιδί νοσεί ή είναι επαφή κρούσματος και πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για να το φροντίζουν.

Ποιος υποβάλλει την αίτηση
Η αίτηση υποβάλλεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά σε αυτή υπάρχει και σημείο που πρέπει να το συμπληρώσει ο εργοδότης τους. 

Για πόσο διάστημα δικαιούται άδεια ασθενείας ένας εργαζόμενος
Το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται για τις ημέρες που απαιτούνται μέχρι την αποδέσμευση του προσώπου, με μέγιστο τους 6 μήνες, και νοουμένου ότι πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, δηλαδή να έχει κάποιος εισφορές στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πόσες μέρες πληρώνονται και σε ποιο ποσοστό
Για τους μισθωτούς πληρώνονται όλες οι ημέρες, πλην των τριών πρώτων, ενώ για τους αυτοεργοδοτούμενους δεν πληρώνονται οι πρώτες οκτώ μέρες. Το επίδομα αντιστοιχεί στο 60% της εβδομαδιαίας αξίας της ασφαλιστικής μονάδας (ή του κλάσματος αυτής) που έχει σε πίστη του ο ασφαλισμένος στη βασική ασφάλισή του, ένα ποσοστό που αυξάνεται αναλόγως των δεδομένων της οικογένειας του αιτητή.

Εξέταση αιτήσεων με τεράστια καθυστέρηση…
Η πραγματικότητα είναι ότι η εξέταση των αιτήσεων και η πληρωμή των επιδομάτων δυστυχώς μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τρεις ή τέσσερις μήνες. Αξίζει μόνο να σημειώσουμε ότι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021 είχαν εξεταστεί οι αιτήσεις που λήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας.

Τί ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εργαζόμενους

-Οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα κατά της Covid-19 με τις δύο δόσεις για διδοσικά εμβόλια και μία δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης (διάρκειας 180 ημερών) υποχρεούνται όπως προσκομίζουν αρνητική εξέταση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test διάρκειας 7 ημερών. O έλεγχος διενεργείται με την επίδειξη γραπτού μηνύματος ή προσκόμισης του αποτελέσματος σε έντυπη μορφή.

-Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου στην περίπτωση διδοσικών εμβολίων ή 2η δόση στην περίπτωση μονοδοσικών.

-Οι εργαζόμενοι (18+) που δεν έλαβαν καμία δόση εμβολίου, υποχρεούνται όπως προσκομίζουν αρνητική εξέταση PCR 72 ωρών ή Rapid test 48 ωρών. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus.

-Για τα εμβολιασμένα άτομα ή τα άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 ή τα άτομα που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους, η εξέταση rapid test παραχωρείται δωρεάν στα σημεία δειγματοληψίας. Αυτό ισχύει και για τα άτομα που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και δεν έχει παρέλθει η περίοδος που απαιτείται για τη λήψη της 2η δόσης ή στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τον εμβολιασμό με 1η δόση.

-Κάθε οργανισμός, εταιρεία, επιχείρηση, δύναται να ορίσει συγκεκριμένη ημέρα στην οποία θα γίνεται ο έλεγχος των εργαζομένων για την εβδομαδιαία εξέταση Rapid test.

-Διευκρινίζεται πως εάν σε ένα χώρο εργασίας καταγραφεί αλυσίδα μετάδοσης, θα υποβάλλονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως σε εξέταση.

Αλλαγή πρωτοκόλλων διαχείρισης κρουσμάτων και στενών επαφών

Από τις 30 Δεκεμβρίου άλλαξαν τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων COVID-19 και στενών επαφών για τους επαγγελματίες υγείας που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου ή έλαβαν τις δύο δόσεις για διδοσικά εμβόλια ή μία δόση για μονοδοσικό εμβόλιο και έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών και δεν έλαβαν την ενισχυτική 3η δόση.

Οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, θα υποβάλλονται την 5η ημέρα σε PCR και την 6η ημέρα σε Rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα μετά την επαφή τους με κρούσμα για να αποδεσμευτούν απο τον περιορισμό.

Τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού δικαιούνται να υποβάλλονται την 6η και 7η ημέρα σε Rapid test και εάν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται την 8η ημέρα, νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα για περίοδο 48 ωρών.

Τι ισχύει για εργαζόμενους και ταξιδιώτες

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει σε ανακοίνωση του πως μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022, οι επιβάτες άνω των 12 ετών που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται όπως προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR 48 ώρες προ της αναχώρησης τους.

Επίσης διευκρινίζει σχετικά με τα νέα μέτρα για την πανδημία της Covid19:

-Η απόφαση ισχύει για όλους τους επιβάτες ανεξαρτήτως εθνικότητας και ιστορικού εμβολιασμού.

-Υπενθυμίζεται πως κατά την άφιξη στη Δημοκρατία όλοι οι επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR και το κόστος επιβαρύνει τον επιβάτη.

-Επιπρόσθετα με εξαίρεση όσων αποδεδειγμένα έχουν λάβει ενισχυτική δόση του εμβολίου, οι υπόλοιποι επιβάτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη συμπλήρωση 72 ωρών από την άφιξή τους.

Υπεύθυνος ο προσωπικός γιατρός

Ο Προσωπικός Ιατρός είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών/δικαιούχων του και την αποδέσμευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο αποδέσμευσης. Τα άτομα που δεν έχουν Προσωπικό Ιατρό αποδεσμεύονται από την ομάδα αποδέσμευσης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Με την αποδέσμευσή τους, όλα τα κρούσματα λαμβάνουν γραπτό μήνυμα που αναγράφει την ημέρα αποδέσμευσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Safe Pass. Παράλληλα με την αποδέσμευσή τους τα άτομα που ήταν θετικά στον κορωνοϊό μπορούν να εκδίδουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Ανάρρωσης για να ταξιδέψουν εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης μέσω της πύλης https://www.eudcc.gov.cy/.

Εάν κάποιος έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό και δεν έχει λάβει γραπτό μήνυμα με τις οδηγίες εντός 24 ωρών θα πρέπει να επικοινωνήσει με το εργαστήριο ή τον ιδιώτη που έκανε την εξέταση και να βεβαιωθεί ότι δηλώθηκε το θετικό του περιστατικό και ότι τα στοιχεία επικοινωνίας που διατηρεί το εργαστήριο είναι τα ορθά (π.χ. λάθος αριθμός τηλεφώνου). 

Νοείται ότι εάν δεν δηλωθούν τα θετικά αποτελέσματα από το εργαστήριο ή το άτομο που διενέργησε την εξέταση στο Υπουργείο Υγείας δεν θα μπορεί το θετικό περιστατικό να λάβει τις απαιτούμενες οδηγίες, να παρακολουθηθεί η πορεία της υγείας του, να δηλώσει τις επαφές του, αλλά και να λάβει όλα τα δικαιολογητικά που δικαιούται με την αποδέσμευσή του (π.χ. SafePass, EU Digital Covid Certificate).

Τα περιστατικά με θετικό τεστ κορωνοϊού, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ακολουθούν την διαδικασία κανονικά και δεν εξαιρούνται του αυτοπεριορισμού.

Υποχρεωτική ενημέρωση συστήματος ιχνηλάτησης COVID-19 από πολίτες

Λόγω του αυξημένου αριθμού εξετάσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού θετικών περιστατικών, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα για καλύτερη εξυπηρέτηση τους και διευκόλυνση της διαδικασίας ιχνηλάτησης.

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες λαμβάνουν την επόμενη ημέρα από την διάγνωση τους γραπτό μήνυμα στο κινητό που δήλωσαν κατά τη δειγματοληψία τους. Το μήνυμα περιέχει σύνδεσμο με κωδικούς πρόσβασης για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους, να δηλώσουν τις επαφές τους και τον προσωπικό τους ιατρό ώστε να μπορεί να τους παρακολουθεί και να τους αποδεσμεύσει, και να έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά αποδέσμευσης με το πέρας της περιόδου αυτοπεριορισμού τους.

Η προσωπική ηλεκτρονική φόρμα μπορεί να συμπληρωθεί από τον πολίτη, ή σε περιπτώσεις ανηλίκων από τον γονέα/κηδεμόνα, μέσω smart phone, tablet ή ηλεκτρονικό υπολογιστή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://phase.ucy.ac.cy/, λαμβάνοντας κωδικούς πρόσβασης οι οποίοι ισχύουν για 48 ώρες από την ώρα παραλαβής του sms. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες ο πολίτης μπορεί να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει την ηλεκτρονική του φόρμα, και ακολούθως να την υποβάλει στο Υπουργείο Υγείας πατώντας το κουμπί της καταχώρησης. Σημειώνεται πως σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ορθά η ηλεκτρονική φόρμα, τότε ο προσωπικός ιατρός δε θα μπορεί να αποδεσμεύσει το κρούσμα και δε θα μπορεί το άτομο να λάβει πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας θεωρείται απαραίτητη για να εξασφαλιστούν η αποδέσμευση, η δήλωση των στενών επαφών και η ενημέρωση του προσωπικού ιατρού έγκαιρα, ούτως ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και των τηλεφωνικών συνεντεύξεων λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας.

Συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας από πολίτες

Για οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας, οι πολίτες μπορούν αφού λάβουν τον σύνδεσμο και τους κωδικούς πρόσβασης να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 22514241, 22514242, 22514243, 22514244 και 22514248 (Δευτέρα με Κυριακή 08:00-00:00).

Σε περίπτωση που ένα άτομο δεν λάβει γραπτό μήνυμα με τους κωδικούς πρόσβασης και τον σύνδεσμο εντός 24 ωρών από το τεστ του, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ομάδα Ιχνηλάτησης στα τηλέφωνα 22514264, 22514258, 22514259, 22771923 (Δευτέρα-Κυριακή 08:00-00:00) ή στο email [email protected] ή με το εργαστήριο στο οποίο διενεργήθηκε η εξέταση, για να ελέγξει ότι τα στοιχεία του στάλθηκαν ορθά στο Υπουργείο Υγείας.

Άδεια για εργαζόμενους που εμβολιάζονται με οποιαδήποτε δόση εμβολίου

Οι εργαζόμενοι που εμβολιάζονται με οποιαδήποτε από τις δόσεις εμβολίου έχουν τη δυνατότητα να απουσιάζουν από την εργασία τους για ολόκληρη την ημέρα του εμβολιασμού χωρίς να τους αποκόπτεται η μέρα αυτή από την συνολική ετήσια άδεια αναπαύσεως και τις απολαβές τους. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να προσκομίζουν στον εργοδότη τους αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού για επιβεβαίωση. Η απόφαση αφορά εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παρόμοια ρύθμιση ισχύει και για τους γονείς που συνοδεύουν το ανήλικο παιδί τους για εμβολιασμό, νοουμένου ότι προσκομίζουν στον εργοδότη τους αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού του παιδιού για σκοπούς επιβεβαίωσης.

Από την έντυπη έκδοση του ΕΒ