Eurostat: 40% πιο κάτω οι μισθοί στην Κύπρο

390

Οι μισθοί στην Κύπρο είναι 40% περίπου πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία του 2019 και αφορά το εργατικό κόστος (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος όπως οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης) στην οικονομία, με εξαίρεση τη δημόσια διοίκηση και τη γεωργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέσο ωριαίο εργατικό κόστος στην Κύπρο είναι 17,4 ευρώ, σε σύγκριση με 27,7 ευρώ στην ΕΕ και 31,4% στην ευρωζώνη. Δηλαδή οι μισθοί στην Κύπρο είναι 37,2% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και 44,6% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Μάλιστα στην επιχειρηματική οικονομία στην οποία απασχολούνται οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα το μέσο ωριαίο εργατικό κόστος στην Κύπρο είναι 15,3 ευρώ, σε σύγκριση με 27,5 ευρώ στην ΕΕ και 31,3 ευρώ στην ευρωζώνη. Δηλαδή οι μισθοί στην Κύπρο είναι 44,4% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και 51,1% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στην κατηγορία της βιομηχανίας (η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα μεταλλεία και λατομεία, τις βιομηχανίες, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, την ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες αποκατάστασης) το μέσο ωριαίο εργατικό κόστος στην Κύπρο είναι 14,1 ευρώ, σε σύγκριση με 28,1% στην ΕΕ και 34,1% στην ευρωζώνη. Δηλαδή οι μισθοί στην Κύπρο είναι 49,8% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και 58,7% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Επίσης, στις κατασκευές το μέσο ωριαίο εργατικό κόστος στην Κύπρο είναι 15 ευρώ, σε σύγκριση με 24,8 ευρώ στην ΕΕ και 28 ευρώ στην ευρωζώνη. Δηλαδή οι μισθοί στην Κύπρο είναι 45,5% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και 46,4% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ακόμη, στην κατηγορία των υπηρεσιών (η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, τον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης, τις δραστηριότητες υπηρεσιών διαμονής και εστίασης, τον τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας, τις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, και τις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών) το μέσο ωριαίο εργατικό κόστος στην Κύπρο είναι 15,6 ευρώ, σε σύγκριση με 27,5 ευρώ στην ΕΕ και 30,4 ευρώ στην ευρωζώνη. Δηλαδή οι μισθοί στην Κύπρο είναι 43,3% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και 48,7% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Επιπρόσθετα, στην κατηγορία των μη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκπαίδευση, τις δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής εργασίας, τις τέχνες και την ψυχαγωγία και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών) το μέσο ωριαίο εργατικό κόστος στην Κύπρο είναι 28,5 ευρώ, σε σύγκριση με 28,4 ευρώ στην ΕΕ και 31,8 ευρώ στην ευρωζώνη. Δηλαδή οι μισθοί στην Κύπρο είναι 0,4% πιο υψηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και 10,4% πιο χαμηλοί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο το ποσοστό του μη μισθολογικού κόστους επί του συνόλου του εργατικού κόστους είναι 19,3%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25,1% και στην ευρωζώνη 25,6%

Οι πάνω και οι κάτω

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2019 το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία (εξαιρουμένης της δημόσιας διοίκησης και της γεωργίας) ανήλθε σε 27,7 ευρώ στην ΕΕ (27) και 31,4 ευρώ στη ζώνη του ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Η χώρα με το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας είναι η Βουλγαρία (6,0 ευρώ), ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (7,7 ευρώ), η Λιθουανία (9,4 ευρώ), η Ουγγαρία και η Λετονία (και οι δύο 9,9 ευρώ). Αντίθετα, η χώρα με το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας είναι η Δανία (44,7 ευρώ), ενώ ακολουθούν το Λουξεμβούργο (41,6 ευρώ), το Βέλγιο (40,5 ευρώ), η Γαλλία (36,6 ευρώ), η Ολλανδία (36,4 ευρώ), η Σουηδία (36,3 ευρώ), η Γερμανία (35,6 ευρώ) και η Αυστρία (34,7 ευρώ).

Σημειώνεται επίσης ότι το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 2,9% στην ΕΕ και κατά 2,5% στη ζώνη του ευρώ. Στη ζώνη του ευρώ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Σλοβακία (+7,8%), Εσθονία (+7,7%) και Λετονία (+7,4%). Αντίθετα το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε μόνο ελάχιστα στη Μάλτα (+1%) και στη Φινλανδία (+1,4%). Στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία βρίσκονται εκτός της ζώνης ευρώ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Ρουμανία (+13,1%) και στη Βουλγαρία (+11,7%). Αντίθετα οι μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Δανία (+1,9%) και στη Σουηδία (+2,2%). Όπως αναφέρεται, η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα τα οποία καλύπτουν επιχειρήσεις με δέκα ή περισσότερους υπαλλήλους. Σημειώνεται επίσης ότι στην ΕΕ η επιχειρηματική οικονομία αντιπροσωπεύει περίπου το 75% του συνολικού κόστους εργασίας ολόκληρης της οικονομίας, ενώ η μη επιχειρηματική οικονομία αντιπροσωπεύει περίπου το 25%. Ακόμη, όπως αναφέρεται ανά κατηγορία, η βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 23% της συνολικής οικονομίας στην ΕΕ, οι κατασκευές το 5% και οι υπηρεσίες το 47%.

ΠΗΓΗ: dialogos.com.cy