Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πραγματικούς ήρωες της δύσκολης χρονιάς που φεύγει

321

Ρεπορτάζ Άντρη Μιχαήλ

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σημαδέψει την χρονιά που αποχαιρετούμε σε λίγες μέρες αφού ολόκληρη η ανθρωπότητα εδώ και έναν χρόνο αγωνίζεται ενάντια στην διασπορά του ιού, στην εξεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου και στην διάσωση ανθρώπινων ζωών. Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς καλείται απλά να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από τη νόσο, κάποιοι συνάνθρωποί μας εδώ και ένα χρόνο μάχονται με όλα τα μέσα και όλο τους το είναι ενάντια στον ιό δίνοντας το 100% των δυνάμεών τους στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου που έγινε από τον περασμένο Μάρτιο το Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με COVID 19.

Το «Ε.Β.» μίλησε με αυτούς τους εργαζόμενους και παρουσιάζει τη συγκλονιστική πραγματικότητα που βιώνουν. Παράλληλα, μιλήσαμε και με τον Επαρχιακό Γραμματέα της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Αμμοχώστου Δημήτρη Παναγή, ο οποίος επιθεωρεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

Αποχαιρετώντας λοιπόν αυτή την ιδιόμορφη και δύσκολη χρονιά, εκφράζουμε με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους πραγματικούς ήρωες του 2020, παρουσιάζοντας τη δική τους καθημερινότητα στο χώρο εργασίας τους στο «Ε.Β.»

Στην πρώτη γραμμή

Όπως στο πρώτο κύμα έτσι και τώρα όλο το προσωπικό είναι στην πρώτη γραμμή, μάχεται για να σώσει τους συνανθρώπους μας. Οι κυβερνώντες είναι απόντες.  Το μόνο που έκαναν τότε ήταν να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να μιλούν για ήρωες, γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό και μόλις πέρασε το πρώτο κύμα τα ξέχασαν όλα. Δεν έκαναν τίποτα πραγματικά για να δείξουν τον ελάχιστο σεβασμό σ’ αυτούς που καθημερινά, με κίνδυνο την δική τους υγεία δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή.

Υπ. Υγείας και ΟΚΥΠΥ δεν προνόησαν για επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου Αναφοράς

Όπως μας δήλωσε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Αμμοχώστου Δημήτρης Παναγή, το νοσοκομείο Αναφοράς είναι υποστελεχωμένο και σε ότι αφορά το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό και όσον αφορά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. «Δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας και το Δ.Σ. του ΟΚΥΠΥ, για άλλη μια φορά φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αφού ενώ γνώριζαν και περίμεναν δεύτερο κύμα της πανδημίας, παρόλες τις προσπάθειες μας να αξιοποιήσουν το μεσοδιάστημα μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κύματος, να κάνουν τις δέουσες ενέργειες, ούτως ώστε την στιγμή που θα χρειάζονταν να προσλάβουν προσωπικό εντούτοις αυτό δεν έγινε», είπε.

Όπως επεσήμανε, το προσωπικό εργάζεται και πάλι διπλές βάρδιες, για να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των ασθενών, όπως γινόταν και κατά το πρώτο κύμα.

Ο Δ. Παναγή μας πληροφόρησε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στον τομέα της καθαριότητας όσο και στους βοηθούς θαλάμου. «Δεν υπάρχει προσωπικό για την χρήση των πλυντηρίων ώστε να μην βγαίνουν οι στολές που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό εκτός νοσοκομείου και να υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Την εργασία αυτή την επωμίστηκαν μέλη του προσωπικού παρόλο που δεν εμπίπτει στα καθήκοντα τους».

Δυστυχώς και το δεύτερο κύμα της πανδημίας έπιασε απροετοίμαστη την κυβέρνηση

Όπως εξήγησε ο Ε.Γ. της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Αμμοχώστου, δυστυχώς τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας γενικότερα δεν ήταν έτοιμα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όπως και στο πρώτο κύμα, έτσι και τώρα τον φόρτο τον ανέλαβαν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Σε  ότι αφορά το νοσοκομείο Αμμοχώστου, παρά τις διαμαρτυρίες του προσωπικού, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, να γίνει κατανομή ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία Παγκύπρια και να ετοιμαστούν θαλάμοι για την εξυπηρέτηση και νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό αλλά και να αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας, εντούτοις αυτό δεν έγινε.

«Τί σχεδιασμούς έκανε η κυβέρνηση και φτάσαμε στο σημείο η ελεύθερη Αμμόχωστος ουσιαστικά να μην έχει νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις άλλες ανάγκες υγείας των κατοίκων;  Η κυβέρνηση είχε τον χρόνο και την ευθύνη για προετοιμασία του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Έχει υποχρέωση για κάλυψη αναγκών σε προσωπικό, εξοπλισμό, την δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία και αύξηση των κλινών στις μονάδες εντατικής. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη των πολιτών. Υπάρχει πρώτα απ’ όλα η κυβερνητική ευθύνη. 

Όπως στο πρώτο κύμα έτσι και τώρα όλο το προσωπικό είναι στην πρώτη γραμμή, μάχεται για να σώσει τους συνανθρώπους μας. Οι κυβερνώντες είναι απόντες.  Το μόνο που έκαναν τότε ήταν να βγαίνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να μιλούν για ήρωες, γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό και μόλις πέρασε το πρώτο κύμα τα ξέχασαν όλα.

Δεν έκαναν τίποτε πραγματικά για να δείξουν τον ελάχιστο σεβασμό σ’ αυτούς που καθημερινά, με κίνδυνο την δική τους υγεία δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή.”

Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ δίπλα στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής

Όπως είναι φυσικό η επαφή της Συντεχνίας με τα μέλη και τα στελέχη της στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι ιδιαίτερα δύσκολη αυτή την περίοδο. «Δεν έχω την ίδια ευχέρεια να επισκέπτομαι όλους τους χώρους του νοσοκομείου όπως παλιά, παρόλο που είμαι εκεί κάθε εβδομάδα, όπως και πριν την πανδημία. Εντούτοις ο φόρτος εργασίας των μελών μας αλλά και η απαγόρευση της πρόσβασης μας στους θαλάμους, μας οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα και βρίσκουμε νέους τρόπους επαφής με τους εργαζόμενους που τώρα πλέον συνεννοούμαστε να συναντηθούμε σε χώρο και ώρα που είναι εφικτό και έτσι γίνεται η αλληλοενημέρωση. Φυσικά βρισκόμαστε σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη μας και τα στηρίζουμε όσο μπορούμε», είπε ο Ε.Γ. της ΠΑΣΥΕΚ Αμμοχώστου. 

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι η ψυχολογική κατάσταση των εργαζομένων στο νοσοκομείο αναφοράς δεν είναι και η καλύτερη αφού εργάζονται σε ένα χώρο με πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και πέραν του φόρτου εργασίας που νιώθουν, σίγουρα νιώθουν και φόβο αφού επιστρέφουν στις οικογένειές τους, στα παιδιά τους και στους γονείς τους μετά τη δουλειά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι παρά τα μέτρα προστασίας, υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Εντούτοις, είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι παρόλες τις αντίξοες συνθήκες το προσωπικό του νοσοκομείου συμπαραστέκεται και στους ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν κοντά τους κανένα, ούτε συγγενείς, ούτε φίλους.

«Ως Συντεχνία προσπαθούμε να βρισκόμαστε όσο το δυνατό κοντά στα μέλη μας και κάνουμε συνεχείς προσπάθειες και παρεμβάσεις για επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν», επεσήμανε.

Ο Δ. Παναγή διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ είναι πάντα δίπλα στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο αναφοράς και είναι πάντα έτοιμη να παρέμβει για την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. «Εκείνο που πρέπει να μην ξεχνά κανένας εργαζόμενος είναι πως η δύναμή μας είναι η μαζική οργάνωση στο Συνδικαλιστικό Κίνημα», είπε.

Ανησυχία αφού το νοσοκομείο ήδη λειτουργεί στα όριά του όσον αφορά ανθρώπινο δυναμικό

Το «Ε.Β.» στα πλαίσια του ρεπορτάζ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με γιατρό στο νοσοκομείο αναφοράς ο οποίος τόνισε ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, χάριν στις συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες όλου του προσωπικού του νοσοκομείου. Όπως μας πληροφόρησε, υπάρχει ανεπάρκεια σε ειδικούς παθολόγους και εντατικολόγους για να καλυφθούν οι ανάγκες στους θαλάμους νοσηλείας και στην μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Ο γιατρός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του αφού το νοσοκομείο ήδη λειτουργεί, ανέφερε, στα όριά του σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό.

Κραυγή αγωνίας από τους νοσηλευτές/τριες στο νοσοκομείο αναφοράς

Στις δικές τους δηλώσεις μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο είπαν ότι οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες αφού κυρίως στην αρχή της πανδημίας είχαν να αντιμετωπίσουν κάτι νέο, επικίνδυνο και εντελώς άγνωστο.

Σε ότι αφορά την ετοιμότητα του συστήματος υγείας  και των νοσοκομείων μας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μας είπαν: «Καμία ετοιμότητα. Ειδικά στο δεύτερο κύμα θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένο το σύστημα αλλά πιάστηκαν αδιάβαστοι παρόλες τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Αντί να ανοίξουν κλίνες και να φέρουν καινούριο προσωπικό, έμειναν με το υφιστάμενο, ήδη εξουθενωμένο χωρίς άδειες προσωπικό και δυστυχώς δεν έχουμε καμιά στήριξη μέχρι σήμερα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνονται αντί να μειώνονται δεδομένου και του γεγονότος ότι κάποιοι συνάδελφοι νόσησαν με κορονοϊό και αναγκάζονται να απουσιάζουν και με άδειες ασθενείας».

Όπως μας εξήγησαν, το νοσηλευτικό προσωπικό αναγκαστικά περνά πολλές ώρες στα δωμάτια των ασθενών. «Ενώ πρέπει να είμαστε μέσα περίπου 30 λεπτά, αναγκαστικά μένουμε μέσα για τρεις ώρες ή και περισσότερες για να φροντίσουμε όπως πρέπει τους ασθενείς μας. Και για όλα αυτά τα ζητήματα που θέτουμε, το μόνο που μας απαντούν οι αρμόδιοι είναι ότι θα φέρουν καινούριο προσωπικό, το οποίο όμως ακόμη δεν είδαμε εμείς», καταγγέλλουν οι νοσηλευτές.

Εξαιτίας αυτής της τραγικής καθημερινότητας που βιώνει στο χώρο εργασίας του, το προσωπικό του νοσοκομείου είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, βιώνουν καθημερινά άγχος και ψυχολογική και σωματική πίεση: «Παλεύουμε καθημερινά με τον θάνατο, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς μας και προσπαθούμε να τους στηρίξουμε και ψυχολογικά τη στιγμή που χρειαζόμαστε και εμείς στήριξη».

Τέλος, μας είπαν ότι δεν νιώθουν ασφαλείς παρόλο που ακολουθούν όλοι οι νοσοκόμοι και νοσοκόμες όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, λόγω των πολλών ωρών που αναγκάζονται να περνούν στα δωμάτια των ασθενών και συνεπώς να εκτίθενται στον ιό.

“Είμαστε όλοι μας εξουθενωμένοι λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό”

Εκ μέρους του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού μας μίλησε μέλος της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ που εργάζεται στο νοσοκομείο αναφοράς, η οποία περιέγραψε την περίοδο της έναρξης της πανδημίας στην χώρα μας ως ψυχολογικά και σωματικά ψυχοφθόρα: «Τόσο η κούραση όσο και η ψυχολογία μας είναι χάλια. Προσπαθούμε όμως με τον δικό μας τρόπο πάντα να εμψυχώνουμε τους ασθενείς μας για να είναι όσο το δυνατό πιο καλά ψυχολογικά γιατί δεν έχουν κανένα συγγενή δίπλα τους».

Σε ότι αφορά την ετοιμότητα και τη στελέχωση του νοσοκομείου, ούτε και στην περίπτωση του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού, δεν είναι επαρκής. «Δεν έγιναν καθόλου προσλήψεις σε βοηθούς θαλάμων και καθαρίστριες. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε συνεχόμενα μέχρι και 12 ώρες την ημέρα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Επίσης, έχουμε άδειες που δεν μπορούμε να πάρουμε και είμαστε πολύ κουρασμένοι όλοι, εξουθενωμένοι ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας», μας είπε.

Σε ότι αφορά τους ασθενείς με κορονοϊό, μας ενημέρωσε ότι οι πιο πολλοί είναι ηλικιωμένοι αλλά έχει και νεώτερους ανθρώπους που νοσηλεύονται. Η ψυχολογική τους κατάσταση, μας είπε, δεν είναι καλή λόγω της μοναξιάς που έχει αυτή η ασθένεια και όλο το προσωπικό προσπαθεί να τους εμψυχώσει. «Αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς μας μας αντιμετωπίζουν με αγάπη και εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου».

Όπως μας είπε, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα και τις προφυλάξεις ώστε να είναι προστατευμένοι και να μην προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Ασθενής με COVID 19 από το Νοσοκομείο Αναφοράς: «Ήρωες το προσωπικό»

Θέλω με τη δήλωσή του να πείσω τον κόσμο για τη σοβαρότητα της κατάστασης και εφιστώ την προσοχή όλων. Εγώ είμαι σε άσχημη κατάσταση αυτή τη στιγμή, δεν νιώθω καθόλου την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, έχω δύσπνοια και νιώθω μεγάλο βάρος στο στήθος. Για εμάς τους ασθενείς όλο το προσωπικό εδώ είναι ήρωες. Κάνουν περισσότερα από αυτά που πρέπει να κάνουν για εμάς και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Εύχομαι ο Θεός να τους δίνει δύναμη μέχρι να περάσει αυτό το κακό.

Ένα θα σας πω, μπαίνουν στο δωμάτιο να μας φροντίσουν και μέχρι να τελειώσουν βγαίνουν μούσκεμα στον ιδρώτα από εδώ μέσα.

Να τελειώσει επιτέλους αυτός ο εφιάλτης

ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ: «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι σε ότι αφορά τα μέτρα που προτείνουν οι ειδική για την αυτοπροστασία μας και την προστασία των γύρω μας για να σταματήσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή πρέπει να ασκηθεί πίεση προς τους κυβερνώντες για την ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων ώστε να έχουμε καλύτερη δημόσια υγεία».

Ασθενείς: «Ο κόσμος πρέπει να προσέχει τον εαυτό του και τους γύρω του. Ο ιός υπάρχει. Όσοι δεν πιστεύουν ας έρθουν εδώ να δουν από κοντά τί περνούμε εμείς που νοσούμε».

Νοσοκόμα: «Ο ιός υπάρχει. Είναι αληθινός και πεθαίνουν άνθρωποι μόνοι τους σε ένα κρεβάτι χωρίς να μπορούν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους. Ναι, οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ναι οι περισσότεροι έχουν υποκείμενα νοσήματα αλλά δεν τους αξίζει τέτοιος θάνατος. Δεν τους αξίζει να φεύγουν μόνοι τους σε ένα άδειο δωμάτιο αντί στην αγκαλιά των αγαπημένων τους. Στέλνουμε μήνυμα σε όλους, προσέχετε, τηρείστε τα μέτρα, σεβαστείτε τον αγώνα μας και την γενιά που υποφέρει».

ΩΚΠ: «Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και για τους ίδιους και για τους γύρω τους και κυρίως για τους ευπαθείς συνανθρώπους μας. Όσοι ακόμα θεωρούν ότι ο ιός δεν υπάρχει, ας προβληματιστούν γιατί πεθαίνουν τόσοι συνάνθρωποί μας μόνοι τους στο νοσοκομείο και να παίρνουν τις προφυλάξεις που χρειάζεται».

Από την έντυπη έκδοση του ΕΒ