Ημερολόγιο εργατικών και κοινωνικών γεγονότων 2023

2386

Της Άντρης Μιχαήλ

Χωρίς καμιά αμφιβολία το 2023 ήταν ακόμη μια πολύ δύσκολη χρονιά για ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και το λαό της Κύπρου. Οι κρίσεις που βιώνει η ανθρωπότητα είναι πλέον απανωτές και διαδοχικές με αποτέλεσμα ο κύκλος της φτώχειας και των δυσκολιών να επανέρχεται. Η πανδημία του covid-19 μπορεί να αποχαρακτηρίστηκε το 2023 και να ξεκίνησε η ζωή να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς αλλά μαζί με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία έφερε μαζί της ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών των αγαθών πρώτης ανάγκης και των καυσίμων.

Πέραν όμως της ακρίβειας και της φτωχοποίησης, το 2023 είχαμε να αντιμετωπίσουμε κι άλλες προκλήσεις. Άλλωστε, για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ αφού στόχος είναι η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα γεγονότα, εργατικά και μη, που σημάδεψαν την περσινή χρονιά όπως καταγράφηκαν από το «Εργατικό Βήμα».

Ιανουάριος

1/1/23: Τίθεται σε εφαρμογή ο κατώτατος μισθός με πολλές ασάφειες και αρκετά αρρύθμιστα στοιχεία που συνθέτουν τους όρους απασχόλησης. Καθορίστηκε στα 885 ευρώ μεικτά και στα 940 μετά από έξι μήνες συνεχούς εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Από τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού καλύπτονται περίπου 40,000 χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, εξαιρούνται όμως ακόμη αρκετοί εργαζόμενοι.

1/1/23: Καταβάλλεται το 50% της ΑΤΑ στους μισθούς Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2022 ο διάλογος για υπογραφή νέας συμφωνίας για την ΑΤΑ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Το τιμαριθμικό επίδομα αυξήθηκε κατά 4,36%.

5/1/23: Πραγματοποιήθηκε Πανσυνδικαλιστική συνάντηση με τη συμμετοχή των Οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΤΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ. Αποφασίστηκε συλλογική ετοιμότητα για υπεράσπιση του θεσμού της ΑΤΑ και διεκδίκηση μέχρι τέλους, στη βάση και του περιεχομένου της μεταβατικής συμφωνίας του Ιουλίου 2017, την απόδοσή της με βάση της φιλοσοφία της.

7/1/23: Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη γιορτή της ΠΕΟ Λεμεσού που εντάσσεται στα πλαίσια της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς του κινήματος.

7/1/23: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολυπολιτισμική εκδήλωση που έχει καθιερώσει η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ μαζί με το Γραφείο Μεταναστών της ΠΕΟ και το Γραφείο Εργατικής Νεολαίας.

8/1/23: Επιτυχημένη ήταν η Παιδική Γιορτή που διοργάνωσε το Γραφείο Εργατικής Νεολαίας ΠΕΟ Λάρνακας και τα Επαρχιακά Κινήματα ΕΔΟΝοπούλλων Λάρνακας και Αμμοχώστου στο Οίκημα της ΠΕΟ στη Λάρνακα.

11/1/23: Η Επαρχιακή Επιτροπή της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Πάφου σε συνεδρία εξέλεξε ομόφωνα στη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα τον Ανδρέα Αντωνίου, μετά την αφυπηρέτηση του Νεόφυτου Άσσου.

12/1/23: Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθε το σύνολο των εργαζομένων στο δημοσιογραφικό οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος» αφού εσωτερικός κανονισμός τον οποίο κοινοποίησε προς τα σύνολο του προσωπικού η εταιρεία διαφοροποιούσε αυθαίρετα και μονομερώς βασικές πρόνοιες των Συλλογικών Συμβάσεων των εργαζομένων.

17/1/23: 2ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ.

18/1/23: 26ο Επαρχιακό Συνέδριο του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Πάφου. Εκλέγηκε νέος Ε.Γ. ο Νίκος Σαββίδης.

18/1/23: Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

24/1/23: Έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ στη Λευκωσία.

26/1/23: Καθολική παγκύπρια απεργία από τις 12μ. μέχρι τις 3μ.μ. από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό, δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα με στόχο την προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και την πλήρη αποκατάστασή του.

26/1/23: Έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ Λάρνακας στο Οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Κιτίου.

29/1/23: Η ΠΕΟ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Κούσιο με την οποία καταγγέλλει πως για η νέα Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν έγινε καμία διαβούλευση με τις Συντεχνίες και προωθεί ετεροβαρείς και μονόπλευρες αποφάσεις που ικανοποιούν τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς.

30/1/23: Σε αξιολόγηση της τρίωρης παναπεργίας που έγινε στις 26 Ιανουαρίου 2023 για την ΑΤΑ προέβησαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και αποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας Πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης για εξέταση των επόμενων κινήσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

30/1/23: Έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο ΕΚΥΣΥ Πάφου.

31/1/23: Έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ ΠΕΟ Λεμεσού. Οι συνταξιούχοι απαίτησαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και που διαιωνίζονται εδώ και 10 χρόνια με την διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

1/2/23: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής Συνταξιούχων της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

Φεβρουάριος

2/2/23: Έκτακτο Επαρχιακό Συνέδριο ΕΚΥΣΥ Αμμοχώστου. Ολοκληρώθηκαν στη Δερύνεια τα έκτακτα Συνέδρια που πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

5/2/23: Πρώτος γύρος Προεδρικός Εκλογών 2023. Στο δεύτερο γύρο περνούν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε ποσοστό 32,04%, ο Ανδρέα Μαυρογιάννης 29,60%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 26,11%, ο Χρίστος Χρίστου 6,04% και ο Αχιλλέας Δημητριάδης 2,04%. Σε σύνολο 561,273 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν οι 404,403 (72,05%) ενώ η αποχή ήταν στο 27,95%.

6/2/23: Απεργία εργαζομένων στην εταιρεία «KITION OCEAN PORT» αφού η εταιρεία προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις αγνοώντας και παρακάμπτοντας και των Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις νομοθεσίες που προστατεύουν τις Συνδικαλιστικές ελευθερίες.

6/2/23: Τραγικός πολύνεκρος σεισμός κτύπησε την Τουρκία και τη Συρία, ο οποίος ξεσήκωσε ένα τεράστιο παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης. Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τα συνδικάτα σε Τουρκία, Συρία καθώς και με τα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα για να εκφράσει την αλληλεγγύη των Κύπριων εργαζομένων και παράλληλα να συντονίσει τις ενέργειες για έναρξη εκστρατείας συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης.

6/2/23: Αυθόρμητη στάση εργασίας εργαζομένων στην εταιρεία EL&D CHRISTOU διεκδικώντας τα ωφελήματά τους όπως αυτά απορρέουν από την Συλλογική Σύμβαση.

8/2/23: Την αταλάντευτη προσήλωση τους στην ανάγκη επαναφοράς της ΑΤΑ επανέλαβαν οι 12 Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που μετείχαν σε νέα Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη.

8/2/23: Στο φως της δημοσιότητας η ακραία θυματοποίηση εργατών από τρίτες χώρες σε κτηνοτροφική μονάδα στο Δασάκι Άχνας. Οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και οι αντίστοιχες της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ απέστειλαν από κοινού επιστολές στους διευθυντές των Τμημάτων Εργασίας και Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις  επιθεωρήσεις για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εργαζομένων από τρίτες χώρες και το σύστημα παραχώρησης αδειών εργασίας.

12/2/23: Στον β’ γύρο των Προεδρικών εκλογών εκλέγηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Προεδρεία της Κύπρου.

20/2/23: Αυθόρμητη στάση εργασίας εργαζομένων σε ξενοδοχειακή μονάδα της Πάφου ζητώντας την καταβολή της ΑΤΑ και εφαρμογή της υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης.

22/2/23: Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση της νέας Στρατηγικής Απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες. Κάθετη διαφωνία ΠΕΟ.

28/2/23: Συνεδρία Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ. Συζήτησε το ολοκληρωμένο έγγραφο για τη νέα Στρατηγική Απασχόλησης Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού, όπως εγκρίθηκε από το  Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην τελευταία του συνεδρία. Η νέα στρατηγική όχι μόνο δεν απαντά στις ανησυχίες και τις τεκμηριωμένες θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος αλλά αντίθετα επιδεινώνει τα υφιστάμενα προβλήματα.

Μάρτιος

1/3/23: Μεσάνυχτα 28ης Φεβρουαρίου προς 1ης Μαρτίου μια νέα τραγωδία σημειώνεται, αυτή τη φορά στην Ελλάδα με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η ΠΕΟ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και στέκεται αλληλέγγυα στους αγώνες των  Ελλήνων εργαζομένων και του ΠΑΜΕ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα  για πλήρη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.

2/3/23: Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ πραγματοποίησε ημερίδα Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας στο Οίκημα της ΠΕΟ στη Λάρνακα.

2/3/23: Ξεκινά η παγκύπρια εκστρατεία του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με Γενικές Συνελεύσεις και επαφές σε δεκάδες χώρους εργασίας. Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας ήταν «Για μια κοινωνία της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης».

3/3/23: Συνήλθε στην Κύπρο φιλοξενούμενο από την ΠΕΟ στις 3 και 4 Μαρτίου 2023 το Προεδρικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στην πρώτη του τακτική Σύνοδο μετά το Παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη και την εκλογή του Πάμπη Κυρίτση στη θέση του Γ.Γ.

6/3/23: Τιμώντας την επέτειο της 8ης του Μάρτη οι Συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και BES, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

6/3/23: Αντιπροσωπεία του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ μαζί με αντιπροσωπείες των Συντεχνιών DEVIS, KTOS, KTAMS και BES επισκέφθηκαν την Στέγη Ηλικιωμένων στο Κιόνελι και τις Τουρκοκύπριες εργαζόμενες σε αυτήν. Επισκέφθηκαν επίσης τα γραφεία της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας Yeniduzen.

7/3/23: Αντιπροσωπεία του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους μαζί με εργαζόμενες εκπροσώπους Τουρκοκυπριακών Συνδικάτων επισκέφθηκαν τον Δήμο Λακατάμιας και είχαν συνάντηση με εργαζόμενες στον Δήμο και την Σχολική Εφορεία.

8/3/23: Δικοινοτικής εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας που διοργάνωσε το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ και το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

9/3/23: Ξεκίνησε ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στην ασφαλιστική εταιρεία Anytime – Interamerican με την στήριξη της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ.

9/3/23: Επαρχιακή Εκδήλωση Γραφείου Γυναικών ΠΕΟ Λάρνακας για την 8η του Μάρτη, σε συνεργασία με την ΠΟΓΟ.

14/3/23: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ. είχε συνάντηση με τη νέα Υφυπουργό Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που εντοπίζει η ΠΕΟ και αφορούν το Υφυπουργείο, με στόχο την άμεση επίλυσή τους ώστε οι διάφορες κατηγορίες πολιτών, που είναι και οι πιο ευάλωτες, να μην ταλαιπωρούνται μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες και καθυστερήσεις. 

14/3/23:  Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, εκτίμησε το οργανωτικό πλάνο για το 2022 και καθόρισε τους στόχους για το 2023. Συζήτησε επίσης την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα βασικά εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.

14/3/23: Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ απέδωσε την οφειλόμενη τιμή σε δύο ανώτερα στελέχη της Ομοσπονδίας, μέλη του Εκτελεστικού της Συμβουλίου, με πολύχρονη παρουσία στο Κίνημα, τα οποία έχουν αφυπηρετήσει, του Δημήτρη Χριστοδούλου τέως Επαρχιακό Γραμματέα ΠΕΟ Λεμεσού και Νεόφυτου Άσσου τέως Επαρχιακό Γραμματέα ΠΕΟ Πάφου.

15/3/23: Επαρχιακή Εκδήλωση Γραφείου Γυναικών ΠΕΟ Πάφου προς τιμήν της 8ης του Μάρτη.

15/3/23: Συνάντηση ΠΕΟ και DEV-IS στα πλαίσια των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο Οργανώσεων και της κοινής τους δράσης.

16/3/23: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου.

17/3/23: Συνάντηση ΠΕΟ με νέο Υπουργό Εργασίας. Επανέλαβε τη θέση της για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας.

18/3/23: Συνάντηση της Γραμματείας του Γραφείου Γυναικών ΠΕΟ, στην παρουσία της Γ.Γ., Σ. Χαραλάμπους, με την Επίτροπο Ισότητας  των φύλων, Τζιόζη Χριστοδούλου.

18/3/23: Επαρχιακή Εκδήλωση Γραφείου Γυναικών ΠΕΟ Λεμεσού προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

18/3/23: Μαζική αντιρατσιστική-αντιφασιστική εκδήλωση στην Οδό Λήδρας, με την ευκαιρία της 21ης Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρας Δράσης ενάντια στον Ρατσισμό.

23/3/23: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα διανομέα φαγητού. Έντονη αντίδραση από την ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.

23/3/23: Συμβολική εκδήλωση της ΠΕΟ έξω από την Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Γάλλους εργαζόμενους που συνεχίζουν τις πανεθνικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.

28/3/23: Νέο εργατικό ατύχημα εργάτη που έπεσε από σκαλωσιά σε υπό ανέγερση οικοδομή στη Λευκωσία.

29/3/23: Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών ΠΕΟ στη Λάρνακα όπου αναλύθηκαν τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους σήμερα και τα καθήκοντα που προκύπτουν στην καθημερινή δράση της Συντεχνίας.

29/3/23: Συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ με τον νέο Υπουργό Εργασίας, κ. Παναγιώτου. Η ηγεσία της ΠΕΟ υπέβαλε υπόμνημα στον νέο Υπουργό με τις θέσεις της Ομοσπονδίας στα κυριότερα εργασιακά ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

30/3/23: Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών ΠΕΟ στη Λεμεσό. Συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα καθήκοντα που προκύπτουν στην καθημερινή δράση της Συντεχνίας.

31/3/23: Καταργούνται σχεδόν όλα τα μέτρα που ήταν σε ισχύ για τον κορονοϊό με νέο διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

31/3/23: Αντιπροσωπεία της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ έλαβε μέρος στις εργασίες του 5ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Μεταφορών FECTRANS Πορτογαλίας.

Απρίλιος

3/4/23: Τριμελής αντιπροσωπεία της ΠΕΟ αποτελούμενη από την ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Πιερής Πιερή και τον  ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ Νίκο Γρηγορίου επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων CGTP-IN την Πορτογαλία στις 3 με 5 Απριλίου.

3/4/23: Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών ΠΕΟ στην Πάφο όπου αναλύθηκαν τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους σήμερα και τα καθήκοντα που προκύπτουν στην καθημερινή δράση της Συντεχνίας.

4/4/23: Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών ΠΕΟ στην Λευκωσία.

5/4/23: Πραγματοποιήθηκε το 14ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Πάφου

5-6/4/23: Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στην Πάφο με αίτημα την καταβολή της ΑΤΑ. Ο αγώνας των εργαζομένων είχε θετική κατάληξη.

6/4/23: Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΚΥΣΥ με επικεφαλής τον Γ.Γ. Κώστα Σκαρπάρη με την Υφυπουργό Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου. Η ΕΚΥΣΥ έθεσε τις θέσεις των συνταξιούχων με βάση υπόμνημα που της απέστειλε προηγουμένως.

9/4/23: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τους ηρωομάρτυρες Καβάζογλου και Μισιαούλη.

12/4/23: Δόθηκαν από το Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης πέραν των 750 πακέτων αλληλεγγύης σε οικογένειες που έχουν ανάγκη για να περάσουν αξιοπρεπείς γιορτές του Πάσχα.

18/4/23: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Η ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση να στελεχώσει κατάλληλα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εκτελεί τον εποπτικό του ρόλο για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

19/4/23: Στα πλαίσια της σύσφιγξης διμερών σχέσεων και ανταλλαγής εμπειριών με Συντεχνίες στον κλάδο των κατασκευών, η Συντεχνία Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων ΠΕΟ καλωσόρισε στην Κύπρο την αντίστοιχη Συντεχνία Οικοδόμων από το Βιετνάμ (VNUBW).

24/4/23: Με σύνθημα «Αλληλεγγύη-Επανένωση-Κοινωνική Δικαιοσύνη» ξεκίνησε η μεγάλη παγκύπρια εκστρατεία της ΠΕΟ για την Πρωτομαγιά.

24/4/23: Περιοδεία Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς.

24/4/23: Αιμοδοσία Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Λευκωσίας προς τιμήν της Πρωτομαγιάς

26/4/23: Επίσκεψη Γ.Γ. της ΠΕΟ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με την ευκαιρία της επετείου της Πρωτομαγιάς.

26/4/23: Ο Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ συμμετείχε στις εργασίες του 5ου Συνεδρίου του Περιφερειακού Δικτύου Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (RETUN SEE), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

27/4/23: Δημοσιογραφική διάσκεψη ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, KOOP-SEN, BES και DAU SEN ενόψει του κοινού εορτασμού της επετείου της Πρωτομαγιάς.

28/4/23: Κοινή συνάντηση για την ΑΤΑ από Συνδικαλιστικές και εργοδοτικές Οργανώσεις ενώπιων του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου. Ο Υπουργός κατέθεσε πρόταση η οποία δεν ικανοποιεί την ΠΕΟ αφού απέχει πολύ από το κοινό πλαίσιο της απόφασης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, όπως αυτό συμφωνήθηκε στις Πανσυνδικαλιστικές συσκέψεις.

28/4/23: Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ συνεδρίασε μετά την συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και συζήτησε την πρόταση του Υπουργού για την ΑΤΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ε.Σ. της ΠΕΟ τονίζεται πως η πρόταση αφήνει  το θέμα σε εκκρεμότητα, παρατείνει την αμφισβήτηση, την υπονόμευση και τη διάβρωση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ.

28/4/23: Η ΠΕΟ τίμησε με μια σεμνή εκδήλωση και μονόλεπτη σιγή την μνήμη των εργαζομένων που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας εργατικού ατυχήματος ή ασθένειας στην εργασία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα της ΠΕΟ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

30/4/23: Τιμήθηκε στην ελεύθερη Αμμόχωστο η επέτειος της Πρωτομαγιάς.

Μάιος

1/5/23: Η ΠΕΟ τίμησε με μεγαλοπρέπεια την επέτειο της Πρωτομαγιάς. Στη Λευκωσία η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν κοινή με τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους. Μαζικές πορείες και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την ΠΕΟ και σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.

4/5/23: Πραγματοποιείται Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη κατά την οποία ενημερώθηκαν όλες οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας αναφορικά με την ΑΤΑ.

5/5/23: Ξεχωριστές συναντήσεις του Υπουργού Εργασίας με τις Συνδικαλιστικές και εργοδοτικές Οργανώσεις για την ΑΤΑ.

5/5/23: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έπειτα από 3,5 περίπου χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Η μέρα αυτή θεωρείται ορόσημο για τον τερματισμό μιας κρίσης που σκότωσε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ανθρώπους και αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία.

5/5/23: Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους χαιρέτισε το 54ο Γενικό Συνέδριο της Τουρκοκυπριακής Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης KTOEOS μεταφέροντας τους συναδελφικούς χαιρετισμούς των χιλιάδων μελών της ΠΕΟ.

5/5/23: Πολύωρη συνάντηση των Συντεχνιών Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, ενώπιων της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Σύμβασης στην Οικοδομική Βιομηχανία βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο στάδιο.

6/5/23: Τουρνουά Futsal διοργάνωσαν η ΠΕΟ Λευκωσίας και το Γραφείο Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ προς τιμή της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

9/5/23: Νέα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για την ΑΤΑ.

10/5/23: Ο Υπουργός Εργασίας καταθέτει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τις τελικές του θέσεις για την ΑΤΑ σε έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε στο Υπουργείο.

10/5/23: Εκδήλωση για την γιορτή της Μάνας από την ΕΚΥΣΥ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ σε συνεργασία με την ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου.

10/5/23: Πραγματοποιήθηκε το 17ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λάρνακας.

11/5/23: Εκδήλωση Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Πάφου προς τιμήν του τέως Επαρχιακού Γραμματέα Νεόφυτου Άσσου. 

12/5/23: Έκτακτη συνεδρία Γενικού Συμβουλίου ΠΕΟ για αξιολόγηση της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ. Αποδέχθηκε την πρόταση λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί ανανέωση της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 και συνακόλουθα υιοθετεί τις πρόνοιες αυτής της συμφωνίας. Σημειώνει την αύξηση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ, κάτι που φέρνει το Συνδικαλιστικό Κίνημα πιο κοντά στο στόχο της πλήρους απόδοσής της.

12/5/23: Οι κοινωνικοί εταίροι στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας, ως μεσολαβητή, υπέγραψαν το απόγευμα τη νέα μεταβατική συμφωνία για την καταβολή της ΑΤΑ σε ποσοστό 66,7% του πληθωρισμού (από 50% που ίσχυε βάσει της προηγούμενης συμφωνίας). Η καταβολή του αυξημένου ποσοστού της ΑΤΑ θα αρχίσει τον Ιούνιο 2023. Ο κοινωνικός διάλογος για την κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

12/5/23: Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ και η Κλαδική Επιτροπή Εργαζομένων στα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή εκφράζοντας θερμότατα συγχαρητήρια προς όλους τους Νοσηλευτές/τριες για το αξιέπαινο έργο που παράγουν και για τις καθημερινές μάχες που δίνουν για τη περιφρούρηση και τη φροντίδα της ανθρώπινης υγείας.

12/5/23: Οι Γ. Γ. και ΚΟΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ, συμμετείχαν στις εργασίες του 20ου Συνεδρίου της Συντεχνίας Σιδηροδρομικών Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

13-14/5/23: Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο φεστιβάλ προώθησης της ισότητας των φύλων στην Κύπρο, Femme Fest Cyprus που διοργάνωσε το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και στο οποίο συμμετείχε με περίπτερο το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, μέλη του οποίου συμμετείχαν και στις θεματικές συζητήσεις.

16/5/23: Πραγματοποιήθηκε το Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ CYTA όπου συζητήθηκε ο ρόλος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών σήμερα, η προοπτική της, η ανάγκη απόκρουσης οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησής της αλλά και η μεγάλη πρόκληση του πραγματικού εκσυγχρονισμού του Οργανισμού.

17/5/23: Πραγματοποιήθηκε το 24ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λευκωσίας.

17/5/23: 24ωρη απεργία της ΠΑΣΥΚΙ στα νοσοκομεία.

17/5/23: Η Γ.Γ. της ΠΕΟ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας σχετικά με τις αιτήσεις επιδόματος μητρότητας από νέες μητέρες, νεοεισερχόμενες στην εργασία, οι οποίες απορρίπτονται λόγω συγκεκριμένης πρακτικής που ακολουθείται από το Υπουργείο Εργασίας.

17/5/23: Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό στα πλαίσια της Παγκύπριας εκστρατείας για το θέμα της στεγαστικής πολιτικής με σύνθημα «ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» από το ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας και την ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας. Την παράσταση διαμαρτυρίας στήριξε και η ΠΕΟ.

18/5/23: Πραγματοποιήθηκε το 19ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού.

21/5/23: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ομάδα Συνδικαλιστικής Σχολής της ΠΕΟ στα Αναπαυτήρια της Ομοσπονδίας στα Περβόλια.

23/5/23: Πραγματοποιήθηκε το Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Λάρνακας και Αμμοχώστου.

23/5/23: Το Τμηματικό Συμβούλιο της ΠΕΟ Λεμεσού τίμησε τον Δημήτρη Χριστοδούλου, τέως Επαρχιακό Γραμματέα.

24/5/23: Διάσκεψη τύπου από Ε/κ και Τ/κ φορείς και Οργανώσεις στο Σπίτι της Συνεργασίας με αφορμή τα 20 χρόνια από τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος και την μερική άρση της διακίνησης.

24/5/23: Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας είχε αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ με επικεφαλής τον ΓΓ Κώστα Σκαρπάρη. Η συνάντηση δεν είχε κανένα θετικό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα ωστόσο έγινε σε ένα εποικοδομητικό κλίμα όπου η ΕΚΥΣΥ έθεσε τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι.

25/5/23: Πραγματοποιήθηκε το Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΑΗΚ στο οποίο τονίστηκε η αναγκαιότητα να παραμείνει η ΑΗΚ δημόσιος οργανισμός και παράλληλα να ενισχυθεί ο ρόλος της για να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων στα ενεργειακά ζητήματα.

25/5/23: Συμβολική δεντροφύτευση στον εξωτερικό χώρο του Οικήματος της ΠΕΟ στη Λευκωσία, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Τη δεντροφύτευση διοργάνωσε το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ. Συνολικά φυτεύτηκαν συμβολικά 41 μικρά δεντρύλλια και βότανα, αριθμός που αντιστοιχεί στην χρονολογία ίδρυσης της ΠΣΕ-ΠΕΟ (1941).

25/5/23: Αντιπροσωπεία της ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ με επικεφαλής τον Γ.Γ. επισκέφθηκε την Αίγυπτο και είχε επαφές με τη Συντεχνία τροφίμων της χώρας.

26/5/23: Η Συντεχνία Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ πραγματοποίησε εκδήλωση για να τιμήσει και να βραβεύσει τους Παναγιώτη Ρήγα και Ανδρέα Θωμά για την πολύχρονη προσφορά και τη δράση τους.

27/5/23:  Μαζική δικοινοτική εκδήλωση με αφορμή τα 20 χρόνια από τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος και την μερική άρση της διακίνησης.

29/5/23: Πραγματοποιήθηκε το 10ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Λευκωσίας.

29/5/23: Συνεδρία Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την τηλεργασία και η λειτουργία της τριμερούς Επιτροπής παρακολούθησης για την εφαρμογή της Στρατηγικής Απασχόλησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Κύπρο. 

30/5/23: Η Συντεχνία Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών ΠΕΟ τίμησε τον επί σειρά ετών Επαρχιακό Γραμματέα της Συντεχνίας στην Πάφο Νεόφυτο Άσσο, ο οποίος αφυπηρέτησε.

12/4/23: Πέραν των 750 πακέτων αλληλεγγύης δόθηκαν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά για να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα ανθρώπινα

10/5/23: Γιορτάστηκε η γιορτή της Μάνας με εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΕΚΥΣΥ και το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ σε συνεργασία με την Τοπική Οργάνωση της ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου

12/5/23: Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε έκτακτη συνεδρία του αξιολόγησε και αποδέχτηκε τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ

Ιούνιος

1/6/23: Οι εργαζόμενοι που επωφελούνται από τον θεσμό της ΑΤΑ, λαμβάνουν επιπλέον ποσοστό αύξησης 1,45% στο σύνολο του μισθού τους ή 1,49% στον βασικό τους μισθό. Οι νέες αυξήσεις δόθηκαν βάσει της Μεταβατικής Συμφωνίας που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι και το Υπουργείο Εργασίας στις 12 Μαΐου.

1/6/23: Πραγματοποιήθηκε το Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Πάφου.

1/6/23: Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας του Παιδιού, το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ εξέδωσε διακήρυξη.

1/6/23: Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας για το οποίο η ΠΕΟ με συνέπεια και σταθερότητα έδωσε μάχη και στάθηκε απέναντι στις προσπάθειες της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να αλλάξει τη φιλοσοφία του σε πολυασφαλιστικό.

5/6/23: Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) πραγματοποιεί την 111η ετήσια διάσκεψή της στη Γενεύη. Η διάσκεψη ολοκληρώνεται στις 16 Ιουνίου και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι  εργαζομένων, εργοδοτών και κυβερνήσεων από τα 187 κράτη μέλη. Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχε στη διάσκεψη.

6/6/23: Συζητήθηκε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής η νέα Στρατηγική Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού. Η Γ.Γ. της ΠΕΟ κατήγγειλε πως η νέα στρατηγική τα τελευταία πολλά χρόνια έχει γίνει ακόμα ένας μηχανισμός για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

7-14/6/23: Η Συντεχνία Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου της ΠΕΟ και η Συντεχνία ΟΒΙΕΚ της ΣΕΚ πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις Ηλεκτρολόγων-Μεταλλουργών σε όλες τις επαρχίες.

8/6/23: Συνάντηση Εκτελεστικού Γραφείου ΠΕΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα μέλη του Ε.Γ. έθεσαν σειρά εργασιακών και κοινωνικών ζητημάτων.

8/6/23: Πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η πρώτη Ευρωπαϊκή συνάντηση για τις εργαζόμενες γυναίκες, μετά το 18ο παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Την ΠΕΟ εκπροσώπησε η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων, Μαρίνα Κούκου.

8/6/23: Πραγματοποιήθηκε το Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Λευκωσίας.

9/6/23: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Δασκάλων KTOS, με αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

9/6/23: Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριο Παναγίδη  είχε αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ για συζήτηση προβλημάτων.

06/23: Πραγματοποιήθηκε το 10ο Επαρχιακό Συνέδριο ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Λάρνακας.

10/6/23: Στη δημοσιότητα έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας όπου καταδεικνύει πως 150,000 πολίτες στην Κύπρο ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

13/6/23: Πραγματοποιήθηκε το Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Λεμεσού.

14/6/23: Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ σε συνεργασία με τον τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γραφείο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων του ΑΚΕΛ πρόβαλε την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους “The Hunt”.

14/6/23: Πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Επαρχιακού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λάρνακας. Νέα Επαρχιακή Γραμματέας εκλέγηκε η Άννα Θεοχάρους.

19/6/23: Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Αραδίππου.

21/6/23: Πραγματοποιήθηκε το 12ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Λεμεσού.

22/6/23: Ολοκληρώθηκε και η τέταρτη ομάδα που παρακολούθησε τη Συνδικαλιστική Σχολή στα Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια.

26/6/23: Η κατασκήνωση του Γραφείου Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ άνοιξε της πύλες της και φιλοξένησε περισσότερα από 500 παιδιά εργαζομένων.

26/6/23: Δικοινοτική εκδήλωση από την ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και την DEV IS στα πλαίσια της Μέρας Δράσης και Αλληλεγγύης που διοργανώνει το Δίκτυο Συνδικάτων Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – RETUNSEE.

06/23: Υπογράφηκε η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των 100 περίπου εργαζομένων στην εταιρεία ALCO FILTERS.

06/23: Ανανεώθηκαν οι Συμβάσεις των εργαζομένων στην εταιρεία «Elysee»  και στην φαρμακευτική εταιρεία «Delorbis» που επιθεωρεί η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ.

26/6/23: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο και άλλες χώρες. Η κινητοποίηση ήταν στα πλαίσια της Ημέρας Δράσης με ευκαιρία την επέτειο της επίθεσης στους Στρατώνες Μανκάδα που έγινε στις 26 Ιουλίου 1953.

27/6/23: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής την ΓΓ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο ΓΓ της ΠΣΟ Πάμπη Κυρίτση επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS Mehmet Seyis στο σπίτι του.

07/23: Αντιπροσωπεία της Κλαδικής Επιτροπής των Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, με επικεφαλής την Γραμματέα της Κλαδικής Χριστίνα Κωνσταντίνου, συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο για θέματα εργασιακά των καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών, συγγενικά πνευματικά δικαιώματα.

28/6/23: Με ανακοίνωση η ΠΕΟ καταγγέλλει την κατάργηση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.  

29/6/23: Την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των εργαζόμενων γονιών από την κυβέρνηση σε ότι αφορά την φύλαξη και φροντίδα των παιδιών τους επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ.

29/6/23: Κοινή συνάντηση στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας μεταξύ Συντεχνιών Οικοδόμων και Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων για ανανέωση της Σύμβασης. Αποφασίστηκαν χωριστές επαφές από τη Μεσολαβητική Υπηρεσία.

Ιούλιος

07/23: Επανήλθε ο θεσμός της ΑΤΑ που τερματίστηκε μονομερώς από την εργοδοσία της Cyprus Mail, με την εταιρεία να την καταβάλλει εκ νέου στο νέο αναθεωρημένο της ύψος για το σύνολο του προσωπικού που εργοδοτεί.

07/23: Υπογράφηκε μεταξύ της ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ, της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ και της διεύθυνσης του Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου «ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Λάρνακα η πρώτη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων.

07/23: Ανανεώθηκε η Σύμβαση στην εταιρεία Peta Plastics που επιθεωρεί η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ.

07/23: Υπογράφηκε η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στην Φαρμακευτική εταιρεία Medochemie από τις Συντεχνίες ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ και την αντίστοιχη της ΣΕΚ και την διεύθυνση της εταιρείας.

07/23: ανανεώθηκε η Συλλογική Σύμβαση των Επιστατών στα Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας μεταξύ του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου  και των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ.

6/7/23: Πραγματοποιήθηκε το 23ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Αμμοχώστου

7/7/23: Σε αυθόρμητη απεργία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού, μετά από την αναίτια και άδικη απόλυση εργαζόμενης της εταιρείας.

08/07/23: Στάση εργασίας Σημειωτών στο λιμάνι Λάρνακας.

10/7/23: Επίσκεψη Υπουργού Εργασίας στην κατασκήνωση της ΠΕΟ.

11/7/23: Δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ στο χώρο του ξενοδοχείου θερέτρου CITY OF DREAMS MEDITERRANEAN στην Λεμεσό. Οι εργαζόμενοι και οι Συντεχνίες τους διεκδικούν το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της πρόσβασης συνδικαλιστικών στελεχών στον χώρο εργασίας και το συνταγματικό δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι.

11/07/23: Υπογράφηκε η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ και της εταιρείας KITION OCEAN PORT LTD.

11/7/23: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μαζί με εκπροσώπους των Τουρκοκυπριακών Συνδικάτων μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KOOP-SEN, KTAMS, BES, DAU-SEN) παράδωσαν την χρηματική βοήθεια που μαζεύτηκε για στήριξη των οικογενειών των θυμάτων του σεισμού στην Τουρκία.

14/7/23: Το ΑΚΕΛ τίμησε τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησε στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου.

16/7/23: Υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην εταιρεία F & B AIRPORTS που δραστηριοποιείται στα αεροδρόμιο Λάρνακας και Πάφου μεταξύ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ και της διεύθυνσης της εταιρείας.

17/7/23: Αυθόρμητη στάση εργασίας του προσωπικού ράμπας της Goldair στο αεροδρόμιο Λάρνακας εξαιτίας της υποστελέχωσης των διαφόρων τμημάτων της εταιρίας σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των πτήσεων.

17/7/23: Ικανοποίηση Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ για την απόφαση του Υπουργικού για έκδοση διατάγματος για τη θερμοπροστασία των εργαζομένων. Ήταν ένα θέμα που έθετε η ΠΕΟ εδώ και χρόνια.

17/7/23: Η ΠΕΟ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δήμου Λευκωσίας, συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για ζητήματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

17/7/23: Συνάντηση στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την Σύμβαση των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία.

20/7/23: Συνάντηση Συντεχνιών των εργαζομένων στην εταιρεία Goldair που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο Λάρνακας με τη διεύθυνση της εταιρείας όπου συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό ράμπας και κατέληξαν στην σύνταξη πρακτικού.

21/7/23: Συνεδρία Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος όπου συζητήθηκε το πέναλτι 12% στις συντάξεις. Δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη εισήγηση αλλά το Υπουργείο υποστήριξε την ανακουφιστική παρέμβαση, την οποία συνδέει με τα πολλά χρόνια εισφορών, τα οποία όμως δεν έχει καθορίσει. Η ΠΕΟ ζήτησε να κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας ολοκληρωμένος οδικός χάρτης.

22-26/7/23: Πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών TUI PS & A.

27/7/23: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των  εργαζομένων στην

Τσιμεντοποιία Βασιλικού.

Αύγουστος

28/7/23: Συνεδρία του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου συμμετείχαν και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

08/23: Η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της τονίζει την ανάγκη επαναφοράς της επιχορήγησης στα καύσιμα και της επιδότησης του φόρου κατανάλωσης στο ρεύμα είναι επιτακτική.

10/8/23: Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στη Λευκωσία.

12/8/23: Η ΠΕΟ Λεμεσού και οι Λαϊκές Οργανώσεις Κοινοτήτων Μεταλλίου Αμιάντου διοργάνωσαν συναυλία προς τιμήν των 75 χρόνων από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των αμιαντωρύχων του 1948.

18/8/23: Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του αγωνιστή, του συνδικαλιστή, του ανθρώπου, του σύντροφο Mehmet Seyis.

Σεπτέμβριος

09/23: Η ΠΕΟ αντιδρά στην έλλειψη πολιτικών προστασίας των καταναλωτών και στην ανακοίνωση ημιμέτρων από την κυβέρνηση, αφού η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης συνεχίζει να καλπάζει, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων συνεχίζονται και τα δανειστικά επιτόκια έφτασαν στα ύψη.

1/9/23: Η ΠΕΟ και οι Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN καθώς και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης “Ενωμένη Κύπρος”

πραγματοποίησαν δικοινοτική εκδήλωση για να τιμήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.

4/9/23: Η ΠΕΟ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της προς τον Ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες καταστροφές εξαιτίας της κακοκαιρία Ντάνιελ.

8/9/23: Η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είχε συνάντηση με εργαζόμενους από την Πορτογαλία οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Κύπρο.

11/9/23: Παρουσιάστηκε η έρευνα του Ινστιτούτου Friedrich – Ebert – Stiftung (FES) Cyprus με τις κυριότερες δράσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος στις δύο κοινότητες κατά το 2022 και τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Στην παρουσίαση παρέστη και μίλησε η ΓΓ της ΠΕΟ.

19/9/23: Συνάντηση των εκπροσώπων των Οργανώσεων που αποτελούν την συντονιστική ομάδα με στόχο την επαναδραστηριοποίηση της κοινωνικής πλατφόρμας «Στέγη για όλους».

20/9/23: Κοινή συνάντηση εκπροσώπων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και εκπροσώπων των Συνδέσμων Καταναλωτών για συζήτηση και διαμόρφωση κοινού πλαισίου διεκδικήσεων και δράσεων σε ότι αφορά την ακρίβεια.

22/9/23: Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ σε συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών πραγματοποιούν επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος της Ενδυνάμωσης στην Παροχή Βέλτιστης Διεπιστημονικής Φροντίδας».

25/9/23: Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο στην Πέγεια.

27/9/23: Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Συντεχνιών για την ρύθμιση της απασχόλησης μισθωτών προσώπων στα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου. Οι αγώνες δέκα χρόνων της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ δικαιώνονται.

27/9/23: Ευρεία σύσκεψη Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών ζητά συνολική αντιπληθωριστική πολιτική και εφαρμογή πολιτικών στήριξης των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

28/9/23: Υπογράφτηκε η Συλλογική Σύμβαση Ηθοποιών μεταξύ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, της Κλαδικής Επιτροπής Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου.

28/9/23: Εκδήλωση διαμαρτυρίας και έκτακτο Συνέδριο πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι μέλη της ΕΚΥΣΥ στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Απαίτησαν από την κυβέρνηση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

29/9/23: Εκδήλωση της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ  για να τιμήσει την επέτειο των δέκα χρόνων από τον μεγάλο απεργιακό αγώνα του 2013.

09/23: Πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο της Ισπανίας η συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων ξύλου και Οικοδομικών Υλικών UITBB.

Οκτώβριος

3/10/23: Οι Συνδικαλιστικές και κοινωνικές Οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΕΚΠΖ, ΚΣΚ, ΠΕΣΥΣ και ΕΚΥΣΥ απέστειλαν Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας.

3/10/23: Πραγματοποίησαν εκδήλωση η ΠΕΟ και οι Τ/κ Συντεχνίες DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN και DAU-SEN με την ευκαιρία της 3ης Οκτωβρίου, Διεθνούς Ημέρας Δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Η Διεθνής Μέρα Δράσης φέτος είχε ως κεντρικό σύνθημα «Όχι στον αυταρχισμό και στη συρρίκνωση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών! Εργασία με δικαιώματα! Όχι στις «ευελιξίες» και στην εκμετάλλευση!».

3/10/23: Με πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας στην Κύπρο στην οποία συνέβαλαν η ΠΕΟ και η Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ συγκεντρώθηκαν φάρμακα και άλλες ιατρικές προμήθειες οι οποίες στάληκαν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Juan Manuel Marquez στην Κούβα.

4/10/23: Η Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για Όλους» κατέθεσε πακέτο προτάσεων για το στεγαστικό, θέτοντας την Πολιτεία προ των ευθυνών της σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω των αυξήσεων στις τιμές και στα ενοίκια, τα ψηλά επιτόκια, τις εκποιήσεις και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κύμα αστέγων εάν δεν προωθηθούν άμεσα δράσεις.

4/10/23: Τους δρόμους της Λευκωσίας κατέκλυσαν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι της ΕΚΥΣΥ εκφράζοντας την αγανάκτησή τους από τη συμπεριφορά τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής αφού πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραμένουν άλυτα εξαιτίας της ανάλγητης στάσης τους. Οι συνταξιούχοι πριν την εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έκτακτο Συνέδριο.

5/10/23: Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα Άγιος Στέφανος στη Λεμεσό πραγματοποίησαν δίωρη αυθόρμητη στάση εργασίας εξαιτίας της αβεβαιότητας που νιώθουν με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή του μηνιαίου τους μισθού, την μη καταβολή των εισφορών στο Ταμείο Προνοίας και των εισφορών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

5/10/23: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό. 

5/10/23: Επαρχιακό Συνέδριο ΕΚΥΣΥ Λάρνακακαι εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους συνταξιούχους.

6/10/23: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους είχε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό όπου συζήτησε, μεταξύ άλλων, το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας.

7/10/23: Ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη συμπαράστασή της και στέκεται αλληλέγγυα, μαζί με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, στον Παλαιστινιακό λαό μέχρι τη δικαίωση του αγώνα του.

7/10/23: Πραγματοποιήθηκε το 29ο Επαρχιακό Συνέδριο του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Λάρνακας. Επανεκλέγηκε ο Γιώργος Ιουλιανός στη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα.

10/10/23: Πραγματοποιήθηκε το έκτακτο Συνέδριο της ΕΚΥΣΥ Πάφου και ακολούθησε εκδήλωση διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης.

11/10/23: Πραγματοποιήθηκε διεθνής Διάσκεψη προς τιμήν του 33ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ με θέμα την «Εθνική και Διεθνή Δράση των Συνδικάτων για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Εργαζομένων”. Έλαβαν μέρος 15 συνδικάτα από 10 χώρες.

12/10/23: Πραγματοποιήθηκε το 33ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ.

17/10/23: Το Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στην Φτώχεια (ΕΔΕΦ-Κύπρου) πραγματοποίησε το Ετήσιο του Συνέδριο με τίτλο «Μετάβαση από την Ενεργειακή Φτώχεια στην Ενεργειακή Δικαιοσύνη». Στο Συνέδριο παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η Γ.Γ. της ΠΕΟ.

20/10/23: Εκδήλωση διαμαρτυρίας Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στη Λευκωσία. Χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση. Συμμετείχαν μαζικά μέλη και στελέχη της ΠΕΟ.

20/10/23: Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα στη Λευκωσία.

10/23: Στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των εργαζόμενων φτωχών και στην Κύπρο, οι οποίοι λόγω της απορρύθμισης και της εκμετάλλευσης της εργασίας λαμβάνουν εισοδήματα στο όριο της φτώχειας.

19/10/23: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας. Με ανακοίνωση η πλατφόρμα των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων τονίζει πως υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία στο πακέτο μέτρων και ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων και διεύρυνσης της ΑΤΑ για κάλυψη όλων των εργαζομένων.

20/10/23: Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Λευκωσία και μετέφερε στον Πρέσβη την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας στον Παλαιστινιακό λαό. Ταυτόχρονα, υπέγραψε το βιβλίο συλληπητηρίων εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια εκατοντάδων αθώων Παλαιστινίων αμάχων, κυρίως  γυναικών και παιδιών,  μετά τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο στη Γάζα.

22/10/23: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ Πάφου και της ΠΟΓΟ Πάφου επισκέφθηκαν το κοιμητήριο της Μόρφου όπου σε μια σεμνή τελετή απέτινε φόρο τιμής στον Ufuk Tomson, συνδικαλιστή, στέλεχος της DEV-İŞ και ένθερμο επαναπροσεγγιστή ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή. 

23-27/10/23: Πραγματοποιείται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EUOSHA), η Εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

25/10/23: Μεγάλη παγκύπρια απεργιακή κινητοποίηση στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥΠΥ από τους εργαζομένους μέλη των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ.

25/10/23: Πραγματοποιείται το 26ο Συνέδριο του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Λευκωσίας. Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου επανεκλέγηκε ο Ευτύχιος Παπαμιχαήλ.

24/10/23: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού.

25/10/23: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ομάδα του νέου κύκλου μαθημάτων της Συνδικαλιστικής Σχολής στο Αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια.

26/10/23: Νέα Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ εκλέγεται η Νάτια Κυρίτση. 

27/10/23: Ο Υπουργός Εργασίας παρουσίασε στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων την πρότασή του για το πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Στην παρουσίαση παρόντες εκ μέρους της ΠΕΟ ήταν η Γ.Γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας Χρίστος Τομπάζος.

27/10/23: Συνάντηση αντιπροσωπείας του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ. είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών όπου διατυπώθηκαν οι θέσεις της ΠΕΟ για την στεγαστική πολιτική, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση και με τα εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν καθώς και την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

28/10/23: Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων UITBB υπό τον Γενικό της Γραμματέα, Μιχάλη Παπανικολάου, επισκέφθηκε την πόλη του Τόκιο στην Ιαπωνία και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και συνδικαλιστές από όλη την Ιαπωνία.

Νοέμβριος

1/11/23: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης KOOP-SEN.

1/11/23: Πραγματοποιήθηκε η 12η Τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Ταμείου Προνοίας μελών της ΠΕΟ.

2/11/23: Πραγματοποιήθηκε το τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αμμόχωστου η οποία εξέλεξε ομόφωνα νέο Επαρχιακό Γραμματέα τον Πέτρο Κουζάρη.

11/23: Τα μέλη της Γραμματείας του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Λεμεσού τίμησαν τους αφυπηρετήσαντες συναδέλφους Θεόδωρο Θεοδώρου, Γιαννάκη Ιωάννου και Ανδρέα Ιωαννίδη στην παρουσία και του τέως Ε.Γ. της ΠΕΟ Λεμεσού Δημήτρη Χριστοδούλου.

4/11/23: Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνασπισμού του Εργατικού Συνδικάτου  Παλαιστίνης διαδικτυακή διάσκεψη αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό. Εκ μέρους της ΠΕΟ συμμετείχε ο Πιερής Πιερή Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων.

5/11/23: Διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αξιώνοντας την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων προς τον εγκλωβισμένο άμαχο πληθυσμό. Στην Κύπρο το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης διοργάνωσε εκδήλωση αλληλεγγύης υπέρ του παλαιστινιακού λαού στη Λευκωσία.

6/11/23: Η ΠΕΟ διοργάνωσε εκδήλωση με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα διεκδικώντας το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να επιστρέφει στο σπίτι του και στην οικογένειά του υγιής και αρτιμελής.

6/11/23: Συνεδρία Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ όπου αποφασίστηκε διεκδίκηση αυξήσεων που να βελτιώνουν τους πραγματικούς μισθούς και θα είναι πιο πάνω από τις αυξήσεις που πέτυχε στην ανανέωση των Συμβάσεων του 2023.

6/11/23: Άρχισε στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα η συζήτηση της κυβερνητικής πρότασης για το πέναλτι του 12% στις συντάξεις από το 63ο έτος ηλικίας και η αναπροσαρμογή για τον κατώτατο μισθό.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ χαρακτήρισε την πρόταση του Υπουργού Εργασίας για το πέναλτι 12% στις συντάξεις, ως προβληματική διότι όπως επιβεβαιώνεται δεν είναι για 40 χρόνια εισφορών και πιστώσεων, αλλά για 44. Επίσης αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων και δεν επιλύει ολοκληρωμένα το μεγάλο πρόβλημα της ουσιαστικής μείωσης που υπόκειται μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, η οποία αναγκάζεται να συνταξιοδοτηθεί στο 63ο έτος.

10/11/23: Πραγματοποιήθηκε Συνέδριο με θέμα τις «Ψηφιακές Δεξιότητες στη Σύγχρονη Εποχή» στο πλαίσιο του έργου «Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για την Εκπαίδευση Ενηλίκων 2022-2023» που διοργάνωσε το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας. Στο Συνέδριο συμμετείχε η Γ.Γ. της ΠΕΟ.

10/11/23: Πραγματοποιήθηκε η 24η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων.

15/11/23: Το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους.

16/11/23: Πραγματοποιήθηκε το 34ο Επαρχιακό Συνέδριο του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Αμμοχώστου. Επαρχιακός Γραμματέας επανεκλέγηκε ο Πανίκος Ιεράρχης.

16/11/23: Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την τηλεργασία με σκοπό τη ρύθμιση των εργασιακών όρων που την διέπουν. Το νομοσχέδιο αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ενώ σε ότι αφορά το δημόσιο, η κυβέρνηση θα επανέλθει με ενδεχομένως νέο νομοσχέδιο εντός του 2024.

17/11/23: Πραγματοποιήθηκε το 26ο Επαρχιακό Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών της ΠΕΟ Λεμεσού.

17/11/23: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Η ΠΕΟ με ανακοίνωση εκφράζει τη μεγάλη θλίψη, την ανησυχία και την αγανάκτησή της γιατί στο βωμό του εύκολου κέρδους ακόμη ένας εργαζόμενος έχασε την ζωή του στην εξασφάλιση του μεροκάματου.

21/11/23: Πραγματοποιήθηκε το 3ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της ΠΕΟ (ΠΑΣΕΥ). Νέος Γ.Γ. της Συντεχνίας εκλέγηκε ο Ανδρέας Κουννής.

21/11/23: Διεξήχθη στην Μποκοτά της Κολομβίας το 14ο Συνέδριο της Διεθνούς (TUI) Δημόσιων Υπηρεσιών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκ μέρους της ΠΕΟ αντιπροσωπείες της ΠΑΣΥΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ.

22/11/23: Πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Εργαζομένων Γυναικών της ΠΣΟ στην Ντακαρ της Σενεγάλης. Στο συνέδριο την ΠΕΟ εκπροσώπησε η Μαρίνα Σταυρινού Κούκου, Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.

23/11/23: Πραγματοποιήθηκε το 25ο Επαρχιακό Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων-Μηχανοτεχνιτών της ΠΕΟ Λευκωσίας.

24/11/23: Πραγματοποιήθηκε το Επαρχιακό Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων-Μηχανοτεχνιτών στην Πάφο.

25/11/23: Πραγματοποιήθηκε Επαρχιακή εκδήλωση Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ στη Λάρνακα όπου αναλύθηκε το πώς επηρεάζει τη ζωή των γυναικών το καθημερινό άγχος.

28/11/23: Πραγματοποιήθηκε το 26ο Επαρχιακό Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων-Μηχανοτεχνιτών στη Λάρνακα.

28/11/23: Πραγματοποιήθηκε Επαρχιακή εκδήλωση Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ στην Πάφο. Αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας με τις γυναίκες.

29/11/23: Η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό της Παλαιστίνης. Η 29η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί  από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη. 

29/11/23: Η ηγεσία της ΠΕΟ επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Παλαιστίνης στη Λευκωσία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της.

Δεκέμβριος

1/12/23: Πραγματοποιήθηκε το 26ο Επαρχιακό Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών της ΠΕΟ Αμμοχώστου.

3/12/23: Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πραγματοποίησε νέα εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λευκωσία. Η ΠΕΟ συμμετείχε και συνδιοργάνωσε την πορεία ειρήνης και πολλοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της συμμετέχοντας μαζικά.

3/12/23: Η Συμμαχία Ενάντια στην Ακροδεξιά, τον Φασισμό και τον

Ρατσισμό διοργάνωσε συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας.

4/12/23: Πραγματοποιήθηκε κρίσιμη συνάντηση στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την Σύμβαση των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία.

4/12/23: Συνεδρία Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος όπου αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα συζητήσει τις εισηγήσεις των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων αναφορικά με τη ρύθμιση του πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63.

7/12/23: Συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους είχε αντιπροσωπεία της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Alba Labour Union από το Μπαχρέιν.

10/12/23: Πραγματοποιήθηκε επαρχιακή εκδήλωση του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ στη Λευκωσία με θέμα την «Πράσινη Μετάβαση, Ενεργειακή Φτώχεια και Γυναίκα».

11/12/23: Παρουσιάστηκε η Έκθεση για την Οικονομία και την Απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου-ΙΝΕΚ ΠΕΟ για το 2023 με σημαντικά ευρήματα, στοιχεία και συμπεράσματα.

12/12/23: Πραγματοποιήθηκε επαρχιακή εκδήλωση του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ στη Λεμεσό με θέμα τις διάφορες Νομοθεσίες που αφορούν τις εργαζόμενες, τις εργαζόμενες οικογένειες και την ισότητα.

12/12/23: Με τη διαφωνία της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ και ΣΕΚ. Η συμφωνία που υπογράφηκε αφορά μόνο τους χαμηλόμισθους του Δημοσίου της κλίμακας Α2-Α5-Α7, ενώ εκτός μένουν οι χαμηλόμισθοι της κλίμακας Α1-Α2-Α5, κάτι που εκ των πραγμάτων έφερε την έντονη διαφωνία της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

14/12/23: Παιδική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποίησε το Τμηματικό Συμβούλιο της ΠΕΟ Λεμεσού.

18/12/23: Παρουσιάστηκε το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ERASMUS + του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου ΠΕΟ ως συντονιστής, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο JASA στην Σλοβενία και το CentreDot στην Κύπρο με τίτλο «Tales and memories from the past that awakening the future» .

12/23: Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τσιμεντοποιίο Βασιλικού. Στη διάρκεια της επίσκεψής της συνομίλησε με τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας τους για ζητήματα που τους αφορούν και συναντήθηκε με τη διεύθυνση της εταιρείας.

18/12/23: Το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο της ΠΕΟ παρουσίασε το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Tales and Memories from the past, awakening the future» – «Ιστορίες και Αναμνήσεις του παρελθόντος, που ζωντανεύουν στο μέλλον» μέσα στα πλαίσια «Μικρές Συνεργασίες σε διεθνείς συμπράξεις στην άτυπη εκπαίδευση ενηλίκων» Erasmus+ σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς JASA από την Σλοβενία που ειδικεύεται στις  εκδόσεις και στα ΜΜΕ και το νεοσύστατο εκπαιδευτικό κέντρο CENTREDOT στην Κύπρο. Το Μουσείο της ΠΕΟ είχε το ρόλο του συντονιστή.

18/12/23: Η ΠΕΟ με ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας  Μέρας Μεταναστών έστειλε αγωνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στα εκατομμύρια ανθρώπων που οδηγήθηκαν στη μετανάστευση για ένα καλύτερο αύριο. 

19/12/23: Η ΠΕΟ, με αφορμή την συντονισμένη εκστρατεία άσκησης πίεσης από τους εργοδοτικούς συνδέσμους για περαιτέρω χαλαρώσεις στην στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας την κυβέρνηση να μην υποκύψει και να μην προχωρήσει σε πρόσθετες χαλαρώσεις που να εργαλειοποιήσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες ως μέσο περαιτέρω απορρύθμισης της εργασίας.

19/12/23: Συνεδρίασε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Η ΠΕΟ ζητά την ουσιαστική και σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες.

20/12/23: Δόθηκαν τα πακέτα αλληλεγγύης από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λευκωσίας-Κερύνειας σε οικογένειες που έχουν ανάγκη για να περάσουν αξιοπρεπείς γιορτές.

20/12/23: Ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από 1.1.24 ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στα 900 ευρώ μεικτά και μετά από έξι μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη στα 1000. Η ΠΕΟ δεν ικανοποιείται από το ύψος του κατώτατου μισθού αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων.

21/12/23: Υπογράφηκε μεταξύ του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβούλιου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και των Συντεχνιών ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων.

28/12/23: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής την Γ.Γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους μαζί με την Κλαδική Καλλιτεχνών της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ επισκέφθηκαν τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στην Κοφίνου προσφέροντας τους δώρα και κυρίως χαρά τις μέρες των γιορτών.