Πλούσια δράση του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ

666

Το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρία για το 2024 τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου κατά την οποία εκτίμησε τη δράση του το 2023 και καθόρισε τους στόχους του για τη νέα χρονιά. Μεταξύ άλλων έγινε ο προγραμματισμός για την καθιερωμένη παγκύπρια εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί θεματική εκστρατεία για τους εργαζόμενους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου και ενημέρωσή τους για τον κατώτατο μισθό και τη νομοθεσία για την ορθοστασία.

Παρούσα στην συνεδρία ήταν η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους η οποία ενημέρωσε τις παρευρισκόμενες για τα σημαντικά ζητήματα που τίθενται μπροστά στο Συνδικαλιστικό Κίνημα αυτή την περίοδο, όπως είναι η συζήτηση για το πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, ο κατώτατος μισθός και η στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες. Η Γ.Γ. της ΠΕΟ σημείωσε τη σημασία που δίνει η ΠΕΟ στη λειτουργία του Γραφείου Γυναικών και μέσα από την εξειδικευμένη δράση του θέτει την Ομοσπονδία πρωτοπόρο στα ζητήματα που απασχολούν τις εργαζόμενες και τις εργαζόμενες οικογένειες ενώ τόνισε πως θα παρέχει κάθε στήριξη σε αυτό ώστε να συνεχίσει την πλούσια δράση του.

Από την πλευρά της η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου τόνισε τη σημασία της συνεχούς αναβάθμισης του Γραφείου και την ανάγκη για εμπλοκή περισσότερων εργαζόμενων γυναικών στη διαδικασία αυτή. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία για αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των διαφόρων κλάδων έτσι που τα διάφορα εξειδικευμένα ζητήματα που απασχολούν τις εργαζόμενες να φτάνουν τόσο στις Συντεχνίες όσο και στο Γραφείο Γυναικών και να προωθούνται προς επίλυση.

Όπως είπε η Μ. Κούκου, μεγάλης σημασίας είναι και η συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις στα ζητήματα της ισότητας ώστε να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Πλούσια δράση 2024

Ανάμεσα σε άλλα, το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων προγραμματίζει για το 2024 την πραγματοποίηση συνεδριών των Επαρχιακών Γραφείων και του Κεντρικού Γραφείου καθώς επιμορφωτικά σεμινάρια. Επίσης, προγραμματίζονται κοντά στο Πάσχα εκδηλώσεις αλληλεγγύης και επισκέψεις σε ιδρύματα ενώ αδιαμφισβήτητη είναι η συμμετοχή των μελών του στις προετοιμασίες και τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς. Επιπλέον, αναμένεται να συμμετέχει στην πραγματοποίηση της καθιερωμένης Γιορτής της Μάνας, που γίνεται σε συνεργασία με την ΕΚΥΣΥ και την Τοπική Οργάνωση της ΕΚΥΣΥ στο Καϊμακλί. Προγραμματίζονται ακόμα μέσα στον ερχόμενο Φθινόπωρο να πραγματοποιηθούν τα Συνέδρια των Επαρχιακών Γραφείων Γυναικών καθώς και οι Επαρχιακές Εκδηλώσεις ενώ κοντά στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του 2024 θα διοργανωθούν εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και οι παιδικές γιορτές σε όλες τις επαρχίες.

Εκστρατεία για την 8η του Μάρτη

Η εκστρατεία της 8ης του Μάρτη 2024 θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο προεκλογική όπου κυριαρχούν τα ζητήματα της συνεχιζόμενης ακρίβειας και της αποτυχίας των κυβερνώντων να λάβουν επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα με αποτέλεσμα η φτώχεια να αυξάνεται.

Οι δράσεις της εκστρατείας στόχο έχουν να αναδείξουν τις διεκδικήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΠΕΟ για εφαρμογή και επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων καθώς και μια σειρά από άλλες εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις για βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί ακόμα στη σημασία της ΑΤΑ, όπου φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τους αγώνες της 1ης Μαρτίου 1944 για την ΑΤΑ, τα οποία θα τιμηθούν από το κίνημα της ΠΕΟ. Βέβαια, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις διεκδικήσεις του Γραφείου για ισότητα αλλά και για επανένωση της πατρίδας μας.

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου και στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν δεκάδες Συνελεύσεις σε χώρους εργασίας για να ενημερωθούν οι εργαζόμενες για τα τρέχοντα ζητήματα που τις αφορούν. Στις εργαζόμενες θα προσφερθεί από το Γραφείο Γυναικών, πέραν από το καθιερωμένο γαρύφαλλο και μια ειδική επετειακή έκδοση.

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, θα ενταχθεί στην εκστρατεία η θεματική για τις εργαζόμενες στο λιανικό εμπόριο, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, σε συνεργασία με την ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ και ενημέρωσή τους για τη νομοθεσία για την Ορθοστασία, για το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, τη σημασία της Συνδικαλιστικής οργάνωση και των Συλλογικών Συμβάσεων.

Εκδηλώσεις για την 8η του Μάρτη

Η Κεντρική Εκδήλωση του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ θα γίνει σε συνεργασία με την ΠΟΓΟ την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Οι Επαρχιακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

  • Πάφος,  Τετάρτη 6/3/24
  • Λάρνακα, Σάββατο 9/3/24
  • Λεμεσός,  Κυριακή 10/3/24

Επίσης, όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθούν κοινές επισκέψεις μελών του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ με Τουρκοκύπριες εργαζόμενες σε χώρους εργασίας.