Κλιμακώνουν τα μέτρα οι συντεχνίες της CYTA 

493

Σε κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων προχωρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της CYTA, ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΑΣΕΤ-Cyta, ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-Cyta, ΣΕΠ-ΑΤΗΚ που μετά την δίωρη στάση εργασίας της Τρίτης, κάλεσαν τα μέλη τους σε επ’ αόριστο αποχή από υπερωριακή απασχόληση, ενώ παράλληλα εξήγγειλαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 16 Ιανουαρίου 2024.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι συντεχνίες αναφέρουν για την εργατική ειρήνη, ως συνδικαλιστικό κίνημα, την διαφύλαξαν τόσα χρόνια σαν κόρη οφθαλμού, ώστε να μην διαταραχθεί, χρειάζεται να συμβάλλουν και τα δύο μέρη, κάτι που δυστυχώς, σημειώνεται, η πλευρά του Οργανισμού δεν έχει φροντίσει να κάνει, «με ενέργειες, παραλείψεις και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».

Ως εκ τούτου και μετά την δίωρη στάση εργασίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναμένουμε από την Διοίκηση και την Διεύθυνση του Οργανισμού, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσον αφορά την διασάλευση της εργατικής ειρήνης και να λάβουν επιτέλους σοβαρά υπ’ όψη τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος στο μεγάλο κεφάλαιο της Θεσμικής Καινοτομίας και της μετεξέλιξης του προσωπικού.

«Ευχόμαστε να γίνουν δεύτερες σκέψεις από την πλευρά του Οργανισμού και να γίνει αντιληπτό ότι οι τελικές προτάσεις που μας δόθηκαν δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές ως έχουν. Από την δική μας πλευρά και σαν συνέχεια της σημερινής στάσης εργασίας, είμαστε αναγκασμένοι να κλιμακώσουμε τα μέτρα της αντίδρασης μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μιλώντας ΑΣΤΡΑ, ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ – CYTA Νίκος Καρατζιάς, τόνισε πως η πρόταση του Οργανισμού για θεσμική καινοτομία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, λέγοντας πως θα σταθούν ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού. Σημείωσε πως ο Οργανισμός μέσω της πρότασής του, ζητά όπως 13 τμήματα δουλεύουν με αγορά υπηρεσιών.

Επίσης είπε πως οι μειωμένες κλίμακες για τις νέες προσλήψεις και η μισθολογική αναβάθμιση που προτείνει ο Οργανισμός για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου είναι πλασματική και όχι πραγματική.

Όχι σε υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta, ζήτησαν εργαζόμενοι στην Πάφο

«Δεν θα ανεχτούμε την προσπάθεια υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Cyta» δήλωσε ο Τεχνικός Επόπτης στην Cyta Άριστος Αριστοδήμου, στο πλαίσιο της δίωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας που διεξήχθη από τις συντεχνίες, την περασμένη Τετάρτη, στην Πάφο όπως και σε άλλες πόλεις.

Η στάση εργασίας έρχεται ως αντίδραση στην πρόταση του Οργανισμού για το μέλλον του προσωπικού ανέφερε ο κ. Αριστοδήμου. Είπε πως το προσωπικό του Οργανισμού και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μετά την τελευταία πρόταση της διεύθυνσης αντιδρούν σε σχέση με την μετεξέλιξη του Οργανισμού, προσθέτοντας πως «διαφαίνεται ότι υπάρχει καταστρατήγηση ορισμένων θεμάτων».

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα πάνω στον δημόσιο χαρακτήρα της Cyta και γενικά των διάφορων κεκτημένων δικαιωμάτων του προσωπικού της Cyta» συνέχισε.

Είπε πως «μετά το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης μόνιμου προσωπικού που εξαγγέλθηκε από 1η Μαΐου 2023 μέχρι 7 Απριλίου 2024 μεγάλος αριθμός προσωπικού αποχωρεί ενώ η Διεύθυνση δεν αναπλήρωσε αυτό το κενό με νέο προσωπικό δημοσίου δικαίου όπως έπρεπε να κάνει βάση της συμφωνίας».

Επίσης πρόσθεσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου του 2023 ήρθαν σε συμφωνία με τη Διεύθυνση και το Δ.Σ., ώστε να δοθούν κάποια προνόμια στο ωρομίσθιο προσωπικό αλλά «τελικά δεν δόθηκε τίποτε». «Υπάρχουν καταγραμμένα αυτά τα συμφωνηθέντα από τον Φεβρουάριο του 2023 και μέχρι τώρα δεν δόθηκε τίποτε στο ωρομίσθιο προσωπικό» συμπλήρωσε.

Εμείς, είπε ο κ. Αριστοδήμου «σήμερα προχωρήσαμε στην δίωρη στάση εργασίας για να δείξουμε ότι όλο το προσωπικό είναι ενωμένο δεν θα ανεχτούμε αυτή την προσπάθεια υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού».

Από dialogos.com.cy