Ακόμη ένας εργαζόμενος δεν επέστρεψε στο σπίτι του

393

Ακόμη ένα τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συγκλόνισε χθες την Κύπρο. Ακόμη ένας εργαζόμενος δεν επέστρεψε στην οικογένεια του από την εργασία του.

Τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που έχουν καταντήσει μάστιγα, τονίζει η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της με αφορμή το χθεσινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, προσθέτοντας πως η αύξηση είναι σχεδόν σε όλους τους κλάδους. “Όμως στον κλάδο των κατασκευών, που είναι ένας κλάδος υψηλού κινδύνου, το τελευταίο διάστημα κάθε βδομάδα έχουμε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα κάτι που υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη εκτίμηση κινδύνου και η λήψη μέτρων Ασφάλειας”. 

Δυστυχώς, σημειώνει η ΠΕΟ, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι κάποιοι εργοδότες με στόχο το υπέρμετρο κέρδος επιλέγουν την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων Ασφάλειας και Υγείας και θέτουν τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή. 

“Η ασυδοσία και η μη εφαρμογή από μεγάλη μερίδα εργοδοτών των υποχρεώσεων που η νομοθεσία προβλέπει, δυστυχώς οφείλεται και στην αδυναμία του Υπουργείου Εργασίας να ασκήσει αποτελεσματικό και συστηματικό έλεγχο των χώρων εργασίας”.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ως το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα, επιφορτισμένο με το καθήκον της εφαρμογής της νομοθεσίας, έχει ευθύνη να πατάξει την παρανομία και την ανευθυνότητα των εργοδοτών που βάζουν το κέρδος πάνω από την ζωή και αρτιμέλεια των εργαζομένων τους, υποδεικνύει η ΠΕΟ.

Υπενθυμίζει παράλληλα πως πριν από ένα χρόνο η ΠΕΟ πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. “Τότε το Υπουργείο μας κάλεσε να υποβάλουμε εισηγήσεις. Δώσαμε πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις”, σημειώνει η ΠΕΟ παραθέτοντας τις εισηγήσεις της:

• Εισαγωγή της Υποχρεωτικής Κατάρτισης των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας και υποχρεωτική κατάρτιση των εργαζομένων στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας σε τομείς υψηλού κινδύνου όπως η οικοδομική βιομηχανία.
• Εισαγωγή υποχρεωτικών πρότυπων επαγγελματικών προσόντων σ’ όλους τους κλάδους και διασύνδεση τους με την Ασφάλεια και Υγεία.
• Ψήφιση της νομοθεσίας που επιτρέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου ως ένας επιπρόσθετος μηχανισμός για συμμόρφωση των εργοδοτών με τη νομοθεσία.
• Οι επιθεωρήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας να αυξηθούν ούτως ώστε οι εργοδότες να νιώθουν ότι ελέγχονται για τις ενέργειες τους.
• Έλεγχος για τη σύσταση και τη λειτουργία Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας σ’ όλους τους χώρους εργασίας και δημοσιοποίηση από το Τ.Ε.Ε. των χώρων που υπάρχουν και λειτουργούν επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας.

Καταλήγοντας, η ΠΕΟ απαιτεί από τους εργοδότες επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν από την νομοθεσία και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων τους. Ταυτόχρονα αναμένει ότι το Υπουργείο Εργασίας θα πάρει μέτρα που να δείχνουν το ζήτημα της Ασφάλειας και Υγείας είναι στις προτεραιότητες του.