Αναστολή απεργίας στο λιμάνι… επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία

333

Την αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχαν εξαγγείλει αποφάσισαν οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού μετά από παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και ικανοποίηση συγκεκριμένων θεμάτων, που άπτονται της ανανέωσης της Συλλογικής τους Σύμβασης, με τους νέους διαχειριστές του λιμανιού Λεμεσού και του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.


Οι λιμενεργάτες ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στα αιτήματα τους, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λεμεσό όπου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να αποδεχθούν τη νέα βελτιωμένη μεσολαβητική πρόταση.
Συγκεκριμένα, η καταρχήν συμφωνία προνοεί την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για περίοδο τριών ετών (1/1/2018 – 31/12/2020) και αυξήσεις μισθών για το 2018 1%, από την 1η Ιανουαρίου 2019 ακόμα 2% και από 1η Ιανουαρίου 2020 επιπλέον 2,5%.
Επίσης, προνοείται σταδιακή βελτίωση του ενθαρρυντικού επιδόματος στα γενικά φορτία, από 0,40 σεντς στο €1 και στα εμπορευματοκιβώτια από €2 στα €2,40.
Σε ότι αφορά τα φορτία που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, καθορίστηκαν οι ομοχειρίες ανά κατηγορία πλοίων.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η εργασία στο Μόλο, για την οποία θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Μεταφορών.
Σε δήλωση του στο «Ε.Β.» ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Α. Ελευθερίου έκφρασε την ικανοποίηση του για την επίλυση της εργατικής διαφοράς «είναι πολύ σημαντική και θετική για τα λιμάνια της Κύπρου, η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης που εκκρεμούσε από τις 31/12/2017 για τρία χρόνια.
Εξακολουθούν όμως να παραμένουν άλυτα προβλήματα, όπως η εργασία στο μόλο, τα οποία πρέπει να λυθούν άμεσα. 
Η συνδικαλιστική πλευρά δηλώνει πανέτοιμη για διαπραγματεύσεις για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων.»