Απεργία στο Νοσοκομείο Λευκωσίας

380

Κλιμακώνονται σήμερα τα απεργιακά μέτρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με τη συμμέτοχη στην απεργία του συνόλου του ωρομίσθιου προσωπικού του νοσηλευτηρίου το οποίο αριθμεί πέραν των 550 εργαζομένων.
 
Η σημερινή απεργία αποτελεί συνέχεια της επ’ αόριστόν απεργίας του προσωπικού του κλάδου καθαριότητας που άρχισε χθες 30 Ιανουαρίου 2020 για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Διεύθυνση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Λευκωσίας με την υποστελέχωση στα δημόσια νοσηλευτήρια της πρωτεύουσας.

Κοινή ανακοίνωση ΠΕΟ και ΣΕΚ αναφέρει ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ κατήλθε σε μονόωρη στάση εργασίας  για συμπαράσταση των συναδέλφων τους και για να διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο νοσοκομείο που εργάζεται.
 
Την Παρασκευή 31 του μηνός «τα μέτρα θα κλιμακωθούν με την συμμετοχή όλου του Ωρομίσθιου Προσωπικού που στελεχώνει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας». 
 
Η Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ Λευκωσίας έχει «αποψιλώσει» σημαντικά τμήματα του νοσοκομείου με ευνοιοκρατικές τοποθετήσεις για εξυπηρέτηση συμφερόντων που είναι ξένα προς την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, καταγγέλουν οι Συντεχνίες.
 
Προσθέτουν πως «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού καθαριστριών σε άλλα καθήκοντα, ακόμη και καθήκοντα προϊστάμενων χωρίς καμία διαδικασία και μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό καθαριστριών που ασχολούνται με την καθαριότητα στο νοσοκομείο».
 
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η ανεπαρκής στελέχωση του τομέα καθαριότητας θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο».
 
Αναφέρουν, επίσης, ότι πέραν των ευνοιοκρατικών μετακινήσεων σε «πόστα βολέματος» η Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ Λευκωσίας, «έχει δημιουργήσει εντάσεις εντός του νοσοκομείου διαχωρίζοντας το προσωπικό σε ‘στρατόπεδα’ αναλόγως του ποιος είναι ο προϊστάμενος ενώ τορπιλίζει επίσης την καλή συνεργασία που έχει επιδειχθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις παραβιάζοντας τους κανονισμούς εργασίας που είχε το προσωπικό μέχρι σήμερα και αρνούνται τον διάλογο για επίλυση προβλημάτων».
 
Σημειώνεται ότι «οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ οι οποίες εκπροσωπούν το ωρομίσθιο προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων είχαν δώσει πίστωση χρόνου και βοήθεια στον ΟΚΥπΥ για να βελτιώσει την λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων».
 
Αναφέρουν, ωστόσο, ότι «η καλή διάθεση και συνεργασία δεν έχει εκτιμηθεί από την συγκεκριμένη Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ και τα μέχρι σήμερα γεγονότα οδηγούν σε υποψία ότι υπάρχει ενορχηστρωμένη προσπάθεια διάλυσης των κρατικών νοσοκομείων».
 
Καταλήγοντας, οι Συντεχνίες, σημειώνουν ότι «ο αγώνας των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων τους θα ενταθεί μέχρι να επέλθει η εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα».