Απόφαση 28ου Παγκυπρίου Συνεδρίου ΠΕΟ

470

Απόφαση 28ου Παγκυπρίου Συνεδρίου ΠΕΟ

Το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ το οποίο συνήλθε στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2021 στη Λευκωσία, αφού συζήτησε την Έκθεση Δράσης του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ προς το Συνέδριο, αποφασίζει τα ακόλουθα:

1. Ο πλανήτης μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και εμβαθύνονται.  Η συσσώρευση ολοένα και περισσότερου πλούτου σε λίγους, η αύξηση της φτώχειας παρά τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργούνται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής μας.

Οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις συνεχίζουν να αποτελούν μέσο επιβολής γεωστρατηγικών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, οδηγώντας μεταξύ άλλων και σε τεράστια κύματα μετανάστευσης.

Η αλόγιστη εκμετάλλευση και χρήση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος με στόχο το κέρδος οδηγούν σε οικολογική και περιβαλλοντική κρίση απειλώντας τον πλανήτη μας.

Η ΠΕΟ σταθερά και με συνέπεια,  μέσα από τις γραμμές της ΠΣΟ,  τάσσεται στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για κατίσχυση των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων για πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.  Ενώνουμε τη φωνή μας, απαιτώντας αποφασιστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις για προστασία του περιβάλλοντος για δίκαιη και βασισμένη στις αρχές του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαχείριση του μεταναστευτικού.

2. Από το 2017 το κυπριακό εισήλθε σε μια επικίνδυνη περίοδο στασιμότητας και παθητικής παρέλευσης του χρόνου.

Την κύρια ευθύνη για μη επίλυση του κυπριακού  προβλήματος φέρει η κατοχική Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να παραβιάζει απροκάλυπτα την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική έναντι της Κύπρου, καταπατώντας βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες που διακηρύττει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού.

Μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, την εκλογή του Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και προτάσσει τη θέση για λύση δυο κρατών.  Ενισχύει τις επεκτατικές της επιδιώξεις σε βάρος των κυριαρχικών  δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, ανοίγοντας τμήματα της περίκλειστης πόλης.

Σ’ αυτό το διάστημα κυριάρχησαν και οι παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, η πρόταξη των λεγόμενων  «νέων ιδεών» που αναιρούσαν προηγούμενες συγκλίσεις, η μη κατάθεση στη Διάσκεψη της Γενεύης πειστικής αντιπρότασης που να αναγκάζει την Τουρκία και τον τουρκοκύπριο ηγέτη να επιστρέψουν στο σημείο που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.

Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει την σταθερή θέση της ότι η συζήτηση για άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού είναι άκρως επικίνδυνη, αφού το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα στην ομοσπονδία και τη διχοτόμηση. Τυχόν εγκατάλειψη του συμβιβασμού, που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από το 1977, για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, φέρνει πιο κοντά τη λύση δυο κρατών, μειώνει τα ερείσματα της Κύπρου και αφήνει χώρο για αλλότριες μεθοδεύσεις.

Οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δυο κοινότητες για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων. Ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο χωρίς κηδεμόνες και προστάτες.

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την συνεργασία και την κοινή δράση με το τουρκοκυπριακό προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα και για τη διεύρυνση των σχέσεων και των επαφών μας με τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους. Θα συνεχίσουμε να αντιμαχόμαστε κάθε μορφή εθνικισμού και ακρότητας γιατί γνωρίζουμε ότι πίσω από τα υπερπατριωτικά συνθήματα κρύβονται οι θέσεις για μονιμοποίηση της διχοτόμησης και του στάτους κβο. Μαζί με τη Dev-is, που είναι η αδελφή μας τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική οργάνωση, και τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που ανήκουν στην ΠΣΟ, θα εργαστούμε για ενίσχυση του μετώπου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων, με περιεχόμενο την ταξική αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα για την επανένωση της χώρας και του λαού μας.

3. Κατά την περίοδο, που ανασκοπούμε, από το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ, η παγκόσμια οικονομία πέρασε μέσα από δύο διακριτές περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (2017-2019) η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει αργά από τη βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, στη δεύτερη περίοδο (2020-2021) η παγκόσμια οικονομία επέστρεψε, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σε βαθιά ύφεση.

Η οικονομική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε δεν οδήγησε σε βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, σε σμίκρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.  Η ανισόμετρη ανάπτυξη μεταξύ διαφόρων περιφερειών και κρατών, η συσσώρευση ολοένα και περισσότερου πλούτου σε λιγότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με λιγότερα εισοδήματα για τους εργαζόμενους, η επιδείνωση της ποιότητας της εργασίας παρά την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων, η διεύρυνση των άτυπων και ευέλικτων μορφών απασχόλησης και η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης για επιβολή ακόμα μεγαλύτερης απορρύθμισης, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στο παγκόσμιο επίπεδο.

Από τις πρώτες βδομάδες του 2020 η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη υγειονομική κρίση η οποία ξέσπασε με την πανδημία του κορωνοϊού που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, εφαρμογή μέτρων, περιορισμού της ανθρώπινης και οικονομικής δραστηριότητας που με τη σειρά τους επέφεραν κρισιακές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε ακόμα πιο έντονα τις οδυνηρές επιπτώσεις που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων επέφεραν στην ικανότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναδείχθηκε επίσης ο ρόλος τον οποίο οφείλει να αναλαμβάνει το κράτος ως φορέας ανάπτυξης και στήριξης της απασχόλησης.  Η επαναφορά της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα σχέδια επιδότησης της οικονομίας και της απασχόλησης που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις στην περίοδο της πανδημίας.

4. Στην Κύπρο μεταξύ 2017-2019 η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε με θετικούς ρυθμούς.  Η μεγέθυνση της οικονομίας δεν οδήγησε σε ουσιαστική βελτίωση της σχέσης μεταξύ μισθών και κερδών.  Η δραστική υποτίμηση της αξίας της εργασίας που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας και της συσσώρευσης περισσότερου πλούτου στα χέρια λίγων.

Η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε φρένο στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και προκάλεσε αλυσιδωτές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες επιτείνοντας την ανισότητα, την κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια που βιώνει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν ρυθμισμένους όρους απασχόλησης μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

5. Η πανδημία αποκάλυψε τα αδιέξοδα και τους περιορισμούς του οικονομικού μοντέλου που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα δημιουργεί μία νέα, διαφοροποιημένη ισορροπία ανάμεσα στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, ώστε η οικονομία να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τις τουριστικές δραστηριότητες, που είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε εξωτερικές διακυμάνσεις της ζήτησης. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται αναπτυξιακές πολιτικές με μακρόπνοο σχεδιασμό που να εστιάσουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα, αξιοποιώντας τα γεωγραφικά, κλιματικά και άλλα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και αναπτύσσοντας συνέργειες ανάμεσα σ’ αυτούς τους τομείς της οικονομίας, όπως συνέργειες θα πρέπει να αναπτυχθούν και με την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία.

Σ’ αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης, το κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η επαναδραστηριοποίηση και η ενίσχυση του συνεργατισμού, έχουν να διαδραματίσουν ενεργητικό και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών δημόσιας ωφέλειας και  για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό τους προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

6. Ένα νέο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης απαιτεί ένα νέο φορολογικό καθεστώς.

Το δικό μας ξεκάθαρο πλαίσιο διεκδίκησης και αγώνα ως προς τη φορολογική μεταρρύθμιση εστιάζει σε τρεις άξονες:

  • Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος να πάρει προοδευτικό χαρακτήρα, με μεγάλη φορολογική κλιμάκωση όσο αυξάνουν τα εισοδήματα και με αντίστοιχη αυξημένη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών που στη χώρα μας βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο.
  • Λήψη συγκεκριμένων μέτρων με την αξιοποίηση διεθνούς εμπειρίας και μέσων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και την ανάκτηση φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο.
  • Αποφυγή και περιορισμό των οριζόντιων φορολογικών μέτρων, όπως αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση, που ως γνωστό έχουν δυσβάσταχτες επιπτώσεις στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η λεγόμενη πράσινη φορολογία (αύξηση της φορολογίας στα ορυκτά και ρυπογόνα καύσιμα), στον βαθμό που αυτή κρίνεται αναγκαία, να συνοδευτεί με μόνιμα και γενναιόδωρα αντισταθμιστικά μέτρα, που θα εμποδίζουν αποτελεσματικά τη διολίσθηση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και ευάλωτων ομάδων στην ενεργειακή φτώχεια.

7. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα διογκούμενο κύμα ακρίβειας.  Οι καθυστερήσεις και η απραγία της κυβέρνησης στην έλευση του φυσικού αερίου και στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως και η απροθυμία λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των καταναλωτών από την ασυδοσία της αγοράς, δημιουργούν σοβαρή δυσκολία στη δυνατότητα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού να ανταπεξέλθουν.

Η ΠΕΟ απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων που να στηρίζουν και να προστατεύουν τους καταναλωτές.

  • Απαιτούμε αποτελεσματικούς ελέγχους και εφαρμογή της νομοθεσίας για προστασία των καταναλωτών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.
  • Αξιοποίηση του εργαλείου της επιβολής πλαφόν για προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια.
  • Συστηματική και με περιεχόμενο λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καταναλωτών.

8. Τέλος του 2021 λήγει η μεταβατική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων για τον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ.

Η ΑΤΑ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων, εργαλείο διατήρησης της αγοραστικής αξίας των μισθών από τη διάβρωση που δέχονται λόγω του πληθωρισμού.  Το κύμα ακρίβειας και αύξησης του πληθωρισμού που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη σημασία της.

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται δυναμικά και με συνέπεια τον θεσμό της ΑΤΑ, απαιτώντας επαναφορά της πλήρους απόδοσης του τιμαριθμικού επιδόματος.  Ταυτόχρονα θα αγωνιστούμε για να διευρυνθεί ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτεται από την ΑΤΑ.

9. Τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των αλλαγών στο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου, της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού και των ιδεολογικών αφηγημάτων που τον συνοδεύουν, το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, το οποίο βασιζόταν στη ψηλή συνδικαλιστική πυκνότητα και οργάνωση μέσω των οποίων επιβαλλόταν η ρύθμιση των βασικών όρων απασχόλησης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανατράπηκε.

Οι μηχανισμοί και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί το κεφάλαιο στην προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων εξελίσσονται και αλλάζουν ανάλογα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και συγκυρίες.

Έχοντας ως πυξίδα τις αποφάσεις του προηγούμενου Συνεδρίου, η ΠΕΟ και οι συντεχνίες της εργάστηκαν συστηματικά και στοχευμένα για προώθηση μέτρων που να επαναρυθμίζουν την εργασία.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί κατά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον ξενοδοχειακό και οικοδομικό τομέα, για εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων που καθιστούν υποχρέωση όλων των εργοδοτών στους συγκεκριμένους κλάδους να εφαρμόζουν βασικούς όρους των συμφωνημένων συμβάσεων.

Ο αγώνας για επαναρρύθμιση της εργασίας για κατοχύρωση ελάχιστων όρων απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους παραμένει η κύρια προτεραιότητα της ΠΕΟ και των συντεχνιών της για τα επόμενα χρόνια.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων η ΠΕΟ θα εργαστεί έτσι ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων έτσι που βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας  -μισθοί πρόσληψης, ωράριο, υπερωρίες, αργίες, ταμείο προνοίας, 13ος μισθός- όπως αυτοί συμφωνούνται στις εκάστοτε ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις να εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους των  συγκεκριμένων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Για όσους εργαζόμενους δεν υπάρχουν συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί μέσα από συλλογικές συμβάσεις να δημιουργηθεί τριμερής μηχανισμός ο οποίος μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση να διαμορφώνει βασικούς ελάχιστους όρους απασχόλησης.

Το γεγονός ότι διεξάγεται διάλογος για εισαγωγή κατώτατου μισθού είναι αποτέλεσμα της έντονης κοινωνικής και πολιτικής πίεσης που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για μέτρα επαναρύθμισης της εργασίας, για εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Η ΠΕΟ προσέρχεται στο διάλογο με ξεκάθαρους στόχους. Απαιτούμε ρυθμίσεις που να ενισχύουν την συλλογική διαπραγμάτευση και τις συλλογικές συμβάσεις ως τον βασικό μηχανισμό διαμόρφωσης των όρων απασχόλησης.  

Η εισαγωγή ενός εθνικού κατώτατου μισθού χωρίς ρύθμιση ότι εκεί και όπου υπάρχουν συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις θα υπερισχύουν, δημιουργεί κίνδυνο υπόσκαψης και διάβρωσης των μίνιμουμ πρόσληψης που καθορίζονται στις συλλογικές συμβάσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους ενωμένοι και συσπειρωμένοι να δώσουμε τη μάχη για ουσιαστική επαναρύθμιση.

10. Ταυτόχρονα με τον αγώνα για ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν ελάχιστα δικαιώματα και βασικούς όρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους για την επαναρύθμιση της εργασίας απαιτείται:

  • Τερματισμός της χρησιμοποίησης της αγοράς υπηρεσιών από το δημόσιο, ημιδημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Αποτροπή της χρησιμοποίησης της τηλεργασίας και των άλλων λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης ως εργαλεία απορρύθμισης και φτηνής εργασίας.  Ρύθμιση εκεί και όπου συμφωνείται η εφαρμογή αυτών των μορφών, μέσα από συλλογικές συμβάσεις.
  • Εισαγωγή ξεκάθαρων νομοθετικών ρυθμίσεων που να ορίζουν τα χαρακτηριστικά της μισθωτής, εξαρτημένης απασχόλησης και να αποτρέπουν τα φαινόμενα συγκάλυψης της μισθωτής εξαρτώμενης απασχόλησης ως αυτοαπασχόληση.
  • Αποτελεσματική εφαρμογή των νομοθεσιών για την αδήλωτη εργασία και για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης.
  • Έλεγχος για εφαρμογή από τους εργοδότες της εργατικής νομοθεσίας και της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων.
  • Βελτιώσεις στην Στρατηγική Απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες έτσι που να μην χρησιμοποιούνται ως φτηνή εργατική δύναμη.  Απαραίτητο και βασικό κριτήριο για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες πρέπει να είναι η εφαρμογή συλλογικής σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους, Κύπριους και αλλοδαπούς.

11. Η συνομολόγηση και η ανανέωση συλλογικών συμβάσεων αποτελεί καθοριστικό εργαλείο στον αγώνα για ρυθμισμένους όρους απασχόλησης και για βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η διεύρυνση του ποσοστού των εργαζομένων, που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να επιδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα μπροστά σε φαινόμενα παραβίασης των συμβάσεων.

Σ’ ό,τι αφορά το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας κατά τη διαδικασία ανανέωσης, αυτές πρέπει να εξυπηρετούν τον στόχο της βελτίωσης της κατανομής του εισοδήματος προς όφελος της μισθωτής εργασίας, να οδηγούν σε βελτίωση των μισθών πρόσληψης και να υπηρετούν τον στόχο της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών. Προσοχή χρειάζεται, επίσης, να δοθεί στην περαιτέρω προώθηση μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις των Ταμείων Ευημερίας και Ταμείων Προνοίας, του κώδικα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και προνοιών που να προωθούν τον συνδυασμό εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων.

12. Οι προσπάθειες των εργοδοτικών συνδέσμων για περιορισμό και ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας δεν έχουν τερματιστεί.

Η ΠΕΟ υπογραμμίζει για ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να αντιτάσσεται σε ενέργειες που στόχο έχουν να περιορίσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία.

13. Η ενότητα δράσης μεταξύ εργαζομένων έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διαχρονική ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος του συνδικαλιστικού κινήματος και αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην κατάκτηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Σε μια περίοδο που οι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας γίνονται δυσμενέστεροι και που οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο που ο κίνδυνος όχι μόνο υποβάθμισης του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά ακόμα και ακύρωσής του, είναι υπαρκτός, είναι αναγκαίο να στοχεύσουμε σε όσο γίνεται πιο πλατύ μέτωπο συνδικαλιστικών δυνάμεων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, με άξονα την αντίσταση και όχι την υποταγή στις ακραίες νεοφιλελεύθερες αντεργατικές πολιτικές.

14. Τα Ταμεία Προνοίας αποτελούν σημαντικό εργαλείο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων σε διάφορες φάσεις του εργασιακού τους βίου.  Με τους αγώνες και τις προσπάθειες του συνδικαλιστικού κινήματος ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας διευρύνεται.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση προωθεί πολιτικές που στοχεύουν στην εξίσωση των κοινωνικών ταμείων προνοίας με τις ιδιωτικές ασφάλειες.   Με προσθήκες που επέφεραν στον Νόμο για τα Ταμεία Προνοίας δίνοντας αυθαίρετες ερμηνείες έξω από το βασικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα Ταμεία Προνοίας, διευκόλυναν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να εισχωρήσουν στα Ταμεία Προνοίας. Ταυτόχρονα έχει κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο μεταφέρεται η εποπτεία των Ταμείων Προνοίας σε Ενιαία Εποπτική Αρχή.


Η προστασία του χαρακτήρα και του ρόλου των Ταμείων Προνοίας, η αποτροπή της αλλαγής του εποπτικού πλαισίου των Ταμείων Προνοίας παραμένουν βασικοί μας στόχοι.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να γίνει καθολικό για όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμα σε Ταμείο Προνοίας.

15. Ο αγώνας για κατάργηση των διακρίσεων λόγω φύλου αποτελεί μέρος των αγώνων της ΠΕΟ για βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, για κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι πολιτικές απορρύθμισης της εργασίας, οι περικοπές στο κοινωνικό κράτος, η ρητορική υποτίμησης της γυναίκας, επέφεραν πισωγύρισμα και στασιμότητα στον τομέα της ισότητας.

Η ενσωμάτωση πολιτικών για την ισότητα μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο χρειάζεται να προωθήσουμε πιο έντονα τα επόμενα χρόνια. 

Στην προσοχή μας να συνεχίσει να βρίσκεται επίσης η απαίτηση για αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής των νομοθεσιών για την ισότητα.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των ευρύτερων κοινωνικών διεκδικήσεων να αγωνιστούμε για εισαγωγή νομοθεσίας για πληρωμένη γονική άδεια, αύξηση της άδειας μητρότητας από το πρώτο παιδί, βελτίωση της άδειας πατρότητας, δημιουργία υποδομών στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας.

16. Οι ανατροπές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στον εργασιακό βίο, ιδιαίτερα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η απορρύθμιση της εργασίας επέδρασαν αρνητικά  στη δυνατότητα του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων να διασφαλίσει επαρκείς συντάξεις και αξιοπρέπεια στους ασφαλισμένους.

Για να μπορέσει το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Οι βασικές προτεραιότητες της ΠΕΟ συνίστανται στα ακόλουθα:

  • Κατάργηση της μείωσης του 12% των συντάξεων σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
  • Κατάργηση της διασύνδεσης της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Η ΠΕΟ δεν αποδέχεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πέραν της ηλικίας των 65 ετών.
  • Ενίσχυση του συστήματος με στόχο αυτό να παραμείνει ο βασικός πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών στην Κύπρο.
  • Μέτρα που να ενισχύουν την επάρκεια και την ανταποδοτικότητα των συντάξεων και με τρόπο, που να διασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό ύψος σύνταξης σε κάθε ασφαλισμένο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε αναγκαίο να βελτιωθεί ο μηχανισμός διαμόρφωσης των κατώτατων συντάξεων.
  • Βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης και την περίοδο πληρωμής παροχών όπως ανεργίας, μητρότητας, ασθενείας.
  • Παραχώρηση της σύνταξης χηρείας και στους άνδρες που έμειναν χήροι πριν την 1/1/2018.
  • Παραχώρηση επιδόματος ασθενείας και ανεργίας στους ασφαλισμένους πέραν των 63 ετών οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται.
  • Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση των διαδικασιών πρόσβασης και πληρωμής επιδομάτων και παροχών του ταμείου, με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές.
  • Απλοποίηση του Νόμου με στόχο να είναι κατανοητός και προσβάσιμος στους ασφαλισμένους.

Η βιωσιμότητα του ΤΚΑ έτσι που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων είναι σημαντική.  Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να διεκδικεί τη σταδιακή δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ΤΚΑ.  Παράλληλα απαιτούμε η διακυβέρνηση του ΤΚΑ να καταστεί πιο δημοκρατική, διαφανής και συμμετοχική με απόδοση αυξημένου ρόλου στα μέρη που συναποτελούν τους εισφορείς στο ΤΚΑ.

17.  Η κοινωνική πολιτική αποτελεί σημαντικό παράγοντα για στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.  Αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος το οποίο να διασφαλίζει σ’ όλους βασικά κοινωνικά αγαθά όπως παιδεία, στέγαση, υγεία, κοινωνική προστασία.  Η βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής είναι απαραίτητη για σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Διεκδικούμε:

  • Επαναφορά όλων των δικαιωμάτων που είχαν οι συνταξιούχοι πριν την κρίση, επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος, βελτίωση των ωφελημάτων που παρέχονται μέσω της κάρτας συνταξιούχου.
  • Στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία και λειτουργία οικονομικά προσιτών, ποιοτικών δομών φροντίδας και στήριξης παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες.
  • Επιδότηση του κόστους φροντίδας παιδιών και βρεφών με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • Βελτίωση στα εισοδηματικά κριτήρια και στο ύψος των επιδομάτων τέκνου, μονογονιού και στη φοιτητική χορηγία.
  • Επανεξέταση των εισοδηματικών κριτηρίων για παραχώρηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.  Αναθεώρηση του ποσού που παραχωρείται ως Ε.Ε.Ε. όπως και του ποσού που παραχωρείται για το ενοίκιο.
  • Προγράμματα κοινωνικής στέγης από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας προς τούτο τον ΚΟΑΓ.
  • Εισαγωγή ειδικής νομοθεσίας με την οποία να καθορίζεται η κοινωνική και οικονομική στήριξη που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρίες στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

18. Το Γενικό Σχέδιο Υγείας έχει την έντονη σφραγίδα της ΠΕΟ καιαποτελεί μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση.

Η ΠΕΟ διαφωνεί με προτάσεις για αλλαγές οι οποίες αλλάζουν την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ.

Το Γενικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται βελτιώσεις.  Βελτιώσεις που θα εμπλουτίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, θα εισάγουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα καταπολεμούν τις καταχρήσεις, θα εισάγουν καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες στο σύστημα και θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα όπως το κόστος στα φάρμακα που δημιουργήθηκαν σε σχέση με το τι ίσχυε προηγουμένως για κάποιες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αιχμάλωτοι, οι παθόντες και άλλοι.

Καθοριστικό στοιχείο για να λειτουργεί αποτελεσματικά το ΓΕΣΥ είναι η ύπαρξη ενός δυνατού πλήρους εξοπλισμένου και στελεχωμένου δημόσιου τομέα υγείας ο οποίος να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.

Για να γίνει αυτό και λαμβάνοντας υπόψη το βάρος που ανέλαβαν τα δημόσια νοσηλευτήρια στην διαχείριση της πανδημίας, χρειάζεται να συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί η στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, να προχωρήσει αποτελεσματικά η διαδικασία διοικητικής και λειτουργικής αυτονόμησης και να ρυθμιστούν μέσα από την συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων οι όροι απασχόλησης όλων των εργαζομένων στον ΟΚΥΠΥ.

19. Η υποβάθμιση και οπισθοχώρηση σ’ ότι αφορά την προστασία της Ασφάλειας και της Υγείας των εργαζομένων συνεχίζεται.  Επιβάλλεται τα στελέχη της ΠΕΟ να συνεχίσουν και να εντείνουν το ενδιαφέρον και τη δράση τους στους χώρους εργασίας σ’ ότι αφορά τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας.  Ταυτόχρονα να συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς το Υπουργείο Εργασίας για λήψη μέτρων για προστασία της Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων.

Προς τον σκοπό αυτό διεκδικούμε:

  • Πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, περιλαμβανομένης και της υποχρεωτικής διακοπής της εργασίας χωρίς απώλεια μισθού. 
  • Αξιοποίηση της νομοθεσίας, που επιτρέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου ως ένας επιπρόσθετος μηχανισμός για συμμόρφωση των εργοδοτών με τη νομοθεσία.                       
  • Εισαγωγή πιστοποιητικών συμμόρφωσης σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν δημόσιες προσφορές.
  • Εισαγωγή της υποχρεωτικής κατάρτισης των νεοεισερχομένων και των εργαζομένων σε τομείς υψηλού κινδύνου και συνεχή κατάρτιση των επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας και γενικά όλων των εργαζομένων στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας.
  • Εισαγωγή υποχρεωτικών πρότυπων επαγγελματικών προσόντων σ’ όλους τους κλάδους και διασύνδεσή τους με την Ασφάλεια και Υγεία.
  • Προώθηση μέτρων, που να κάνουν πιο διαφανείς τις διαδικασίες διερεύνησης εργατικών ατυχημάτων.
  • Να στελεχωθεί το Τ.Ε.Ε. με ικανοποιητικό αριθμό επιθεωρητών και να εκσυγχρονιστούν και απλοποιηθούν οι διαδικασίες.
  • Να εντατικοποιηθούν οι εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο ευρύ κοινό για θέματα Ασφάλειας και Υγείας.

20. Η διασφάλιση συνθηκών για ανάπαυση και ψυχαγωγία και η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι απαραίτητα στοιχεία για βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Τα ταμεία ευημερίας έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια σ’ αυτή την προσπάθεια.

Στόχος μας πρέπει να είναι ο θεσμός των ταμείων ευημερίας να καλύψει όλους τους χώρους όπου λειτουργούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Περαιτέρω στο επίκεντρο της προσοχής μας να είναι η συνεχής αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ταμεία ευημερίας, στον τομέα της ανάπαυσης, του πολιτισμού και της κοινωνικής στήριξης των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα συνεχής να είναι η προσπάθεια μας για αναβάθμιση των ιδιόκτητων αναπαυτηρίων της ΠΕΟ έτσι που να αναδεικνύονται σε πρότυπα κέντρα ανάπαυσης των εργαζομένων.

21. Η όξυνση των προβλημάτων σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες επιθέσεις στα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη, για το περιβάλλον, κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την συνεργασία, τον συντονισμό, την ανάπτυξη κοινής δράσης ανάμεσα στους εργαζόμενους και την έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Μέσα από τις γραμμές της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) της οποίας η ΠΕΟ είναι από τα ιδρυτικά μέλη, συνεχίζουμε σε συνεργασία με άλλες ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις, τον αγώνα για ένα κόσμο καλύτερο, δικαιότερο και ειρηνικό.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ του οποίου η ΠΕΟ έχει τον συντονισμό στοχεύει στην ενίσχυση της ενότητας και της συσπείρωσης του εργατικού κινήματος στην Ευρώπη.  Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να συμβάλουμε έτσι που το Ευρωπαϊκό Γραφείο να εντατικοποιήσει τη δράση και τις παρεμβάσεις του συσπειρώνοντας τις προοδευτικές ταξικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ΠΕΟ θα συνεχίσει την προσπάθεια εφαρμογής της πολιτικής της ΠΕΟ σ’ ότι αφορά τα διεθνή ζητήματα και την διεύρυνση των διεθνών σχέσεων της ΠΕΟ και των Συντεχνιών της.  Στόχος μέσα από τις σχέσεις και επαφές θα πρέπει να είναι ο συντονισμός της δράσης και της παρέμβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, η έκφραση αλληλεγγύης, η ανταλλαγή εμπειριών και η ανάπτυξη κοινών δράσεων.

22. Η μαζικοποίηση του κινήματος παραμένει το κύριο ζητούμενο στην οργανωτική μας δουλειά. Όσο πιο ισχυροί είμαστε, τόσο πιο αποτελεσματικοί είναι και οι αγώνες μας προς όφελος των εργαζομένων.   Το 28ο συνέδριο καθορίζει ως προτεραιότητες της δουλειάς μας στον οργανωτικό τομέα τα πιο κάτω:

  • Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της δουλειάς μας στην οργάνωση νέων επιχειρήσεων με βάση τις αποφάσεις που συλλογικά λήφθηκαν στην Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται είναι φανερό ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια, ιδιαίτερα στους κλάδους των υπηρεσιών, του εμπορίου, σε κλάδους που σχετίζονται με την τεχνολογία. Η προσέγγιση νέων ανθρώπων που κατά κανόνα εργάζονται σε αυτούς τους τομείς να είναι ψηλά στις προτεραιότητες και στον σχεδιασμό της δουλειάς μας.
  • Οργάνωση νέων μελών μέσα από τις ήδη οργανωμένες επιχειρήσεις, τόσο από ανοργάνωτους αλλά και από μετακινήσεις από άλλες Συντεχνίες.
  • Καλύτερη αξιοποίηση της νομοθεσίας που  κατοχυρώνει το δικαίωμα οργάνωσης μέσα από τις συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπει καθώς και άλλων βοηθητικών νομοθεσιών όπως τον νόμο για προστασία των αντιπροσώπων των εργαζομένων.

23. Η επαφή των στελεχών με τη βάση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας δράσης. Για να συνεχίσει και να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, επιβάλλεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Η συνεχής αναβάθμιση και η ποιοτική λειτουργία των Τοπικών Επιτροπών για να εφαρμόζεται και στην πράξη ότι είναι η Συντεχνία στους τόπους δουλειάς, να είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας. Η ουσιαστική εμπλοκή των τοπικών μας στελεχών σε όλο το φάσμα της συνδικαλιστικής δράσης είναι καθοριστικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

24. Για την εμβάθυνση και αναβάθμιση της επαφής της ΠΕΟ με τους εργαζόμενους και ευρύτερα με την κοινωνία, σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η παρουσία της ΠΕΟ στους τόπους κατοικίας.  Πήραμε αποφάσεις και για αυτό το θέμα, για στήριξη της δουλειάς που γίνεται από την ΕΚΥΣΥ και την ανάγκη καλύτερου συντονισμού από τα Τ.Σ. τις οποίες χρειάζεται με μεγαλύτερη ένταση να υλοποιήσουμε.

25. Σημαντική είναι και η παρέμβαση της ΠΕΟ ευρύτερα στην κοινωνία. Αυτή η παρέμβαση πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο.  Η ποιότητα ζωής των εργαζομένων δεν αφορά μόνο τις συνθήκες εργασίας αλλά αφορά γενικότερα τις συνθήκες της ζωής τους αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

Σημαντικός ρόλος αναλογεί σ’ αυτή την προσπάθεια στα εξειδικευμένα  γραφεία και τμήματα της ΠΕΟ, τα οποία ασχολούνται με συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων όπως της νεολαίας, των γυναικών, των ανέργων και των μεταναστών.

26. Μέσα στις σημερινές συνθήκες, η ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των συνδικαλιστικών στελεχών επιβάλλεται  να είναι ψηλά στις προτεραιότητες του κινήματος.

Η ποιοτική επιμόρφωση μέσα από στοχευμένα προγράμματα, που θα εξοπλίζουν τα στελέχη με γνώσεις και επιχειρήματα για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις, χρειάζεται να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των συντεχνιών και των Τ.Σ. της ΠΕΟ.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας σαν βοηθητικό εργαλείο στην οργανωτική μας δουλειά, τόσο με τα νέα προγράμματα που εφαρμόσαμε, όσο και με άλλες καινοτόμες ιδέες που επεξεργαζόμαστε, να συνεχίσει να είναι στο πεδίο της δράσης μας.

Καλύτερη αξιοποίηση μπορεί να γίνει τόσο στο Εργατικό Βήμα, όσο και τα ηλεκτρονικά μέσα που διαχειριζόμαστε, ιστοσελίδα, πόρταλ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μπορούν να έχουν πιο αναβαθμισμένη παρέμβαση προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης και της διάχυσης γνώσης και τεκμηρίωσης.

27. Στα 19 χρόνια λειτουργίας του ΙΝΕΚ – ΠΕΟ, έχει παραχθεί σημαντικό έργο για το οποίο υπάρχει θετική αποτίμηση όχι μόνο από το κίνημα μας αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.  Το ΙΝΕΚ, έχει διευρύνει τις παρεμβάσεις του  στην έρευνα και τεκμηρίωση στα θέματα που αφορούν την εργασία, τις εργασιακές σχέσεις και ευρύτερα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, τόσο μέσα από εξειδικευμένα ερευνητικά πρόγραμμα όσο και μέσα από τη διαχείριση προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλους φορείς και ερευνητικά κέντρα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να στηρίζει το Ινστιτούτο, για να αναπτυχθεί περαιτέρω και να συμβάλει με την παρουσία του στην επιστημονική στήριξη της ΠΕΟ και του Συνδικαλιστικού Κινήματος ευρύτερα, καθώς και στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική έρευνα στον τόπο μας, πάντα κάτω από την οπτική των δυνάμεων της εργασίας.