ΓΓ ΠΕΟ: Ανάγκη επαναρύθμισης των εργασιακών σχέσεων

297

Την ανάγκη επαναρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες έχουν απορρυθμιστεί τα τελευταία χρόνια μετά από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, υπέδειξε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στη χθεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Στη συνάντηση, που εντάσσεται στα πλαίσια επαφών της ΠΕΟ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, συζητήθηκαν τα εργασιακά ζητήματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΠΕΟ τόνισε ότι, «είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Θεοχάρους με αντικείμενο την ανάγκη επαναρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, έχοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια, μετά από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, οι εργασιακές σχέσεις έχουν ραγδαία και βαθύτατα απορρυθμιστεί.

Όπως σημείωσε, ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην ανάγκη οι συλλογικές συμβάσεις να κατοχυρωθούν, η εφαρμογή τους να καταστεί υποχρεωτική για τους εργοδότες, όπως επίσης και για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος να συζητά μέσα από διαδικασίες συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικής διαβούλευσης και να καθορίζει ελάχιστα δικαιώματα και για εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμφωνίες.

«Σταθήκαμε επίσης και στο θέμα των ταμείων προνοίας και ζητήσαμε από την Αλληλεγγύη, όπως και από τα άλλα κόμματα που θα δούμε, να σταθούν απέναντι στην προσπάθεια ισοπέδωσης των ταμείων προνοίας με τα ασφαλιστικά προϊόντα των ασφαλειών. Έχουμε συμφωνήσει με την κ. Θεοχάρους ότι θα είμαστε σε επαφή και θα αλληλοενημερωνόμαστε έτσι ώστε για τα ζητήματα στα οποία έχουμε κοινές ανησυχίες να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία» σημείωσε καταληκτικά ο Π. Κυρίτσης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους είπε ότι «είχαμε τη χαρά και την τιμή να συζητήσουμε με την ηγεσία της ΠΕΟ και ειδικά με τον φίλο Πάμπη Κυρίτση, όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την περιδίνηση των εργαζομένων μέσα στην τρέχουσα οικονομική κρίση, η οποία είναι μια σειρά αλλεπάλληλων επεισοδίων τα οποία ξεκίνησαν λόγω του νεοφιλελευθερισμού που εκδηλώθηκε στη χώρα μας, χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς καθόλου αντισταθμιστικά μέτρα. Όχι ότι θα έσωζαν την κατάσταση τα αντισταθμιστικά έργα αλλά θα προστάτευαν τους εργαζόμενους».

Είπε μεταξύ άλλων ότι έχουν συζητηθεί όλοι οι τρόποι που εισηγείται η ΠΕΟ αλλά και η Αλληλεγγύη, «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους και να υπάρξει μια υγιής σχέση ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους, μέσα από ρυθμιστικούς μηχανισμούς και μέσα από τις σωστές παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Για κάθε σωστή πρόταση που θα φθάνει στη Βουλή, είτε από εμάς, είτε από άλλο κόμμα θα συζητάμε και θα είμαστε σε συνεχή επαφή και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην πατρίδα μας».