ΓΓ ΠΕΟ: Η κυβέρνηση να σεβαστεί την υπογραφή της για την ΑΤΑ

247

Με δυναμική αντίδραση προειδοποιούν ΠΕΟ και ΣΕΚ σε περίπτωση που εργοδοτικές οργανώσεις και κυβέρνηση αθετήσουν τις υπογραφές τους και δεν συμφωνήσουν στην πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ από τις αρχές του 2023. Υπενθυμίζεται πως στις 7 Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, υπό τον Υπουργό Εργασίας.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε σήμερα στον Άστρα ότι αναμένεται από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να σεβαστεί την υπογραφή της. Είπε πως την 1η Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί η αύξηση του πληθωρισμού, εξηγώντας ότι αυτός είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου υπολογίζεται η ΑΤΑ. Ως εκ τούτου τόνισε ότι υπάρχει χρονικό όριο μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος. Η Σ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι ο διάλογος έχει πλαίσιο, καθώς υπάρχει συμφωνία που προνοεί την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ στην φιλοσοφία της, η οποία όπως είπε, είναι να αποκαταστήσει όσα χάνουν οι μισθοί από τον πληθωρισμό.

Ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε επίσης στην ΑΣΤΡΑ πως αναμένουν από όλες τις πλευρές να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα και να σεβαστούν τα όσα υπέγραψαν. Σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προστατευθούν οι εργαζόμενοι πέραν από την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), που τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης της ΑΤΑ, με ανακοίνωση της εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση και βαθιά ανησυχία από τις “αντιπαραγωγικές δηλώσεις” των Συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ σε σχέση με την ΑΤΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη. Στην ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν προτίθεται να εισέλθει σε διάλογο “υπό το κράτος οιονεί εκβιασμών από τους εταίρους” της. Προσθέτει παράλληλα ότι προκειμένου να έχει νόημα η πραγματοποίηση της σύσκεψης της 7ης Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εργασίας καλείται να διασαφηνίσει την κατάσταση πραγμάτων.