ΓΓ ΠΕΟ: Όχι σε μονομερείς αποφάσεις ενόψει επαναλειτουργίας τομέων της οικονομίας

358

Επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας ενόψει των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για διαφοροποίηση των διαταγμάτων και επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας, απέστειλε χθες ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σημειώνοντας πως αν υπάρχουν ζητήματα που αλλοιώνουν τα συμφωνημένα πλαίσια εργασίας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη, με την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι εργοδότες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για διαφύλαξη της Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων. 

Η επιστολή του ΓΓ της ΠΕΟ προς την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου:

«Το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας, αναμένεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την διαφοροποίηση των διαταγμάτων και την επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας.

Με αφορμή αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε ότι υποβάλλονται από εργοδοτικούς συνδέσμους και φορείς διάφορες εισηγήσεις για ζητήματα όπως ωράριο εργασίας, χρόνος προσέλευσης και αποχωρήσεις από την εργασία κ.λ.π. που εμπίπτουν στο πλαίσιο των όρων απασχόλησης των εργαζομένων όπως αυτά διαμορφώνονται και συμφωνούνται μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ως εκ τούτου υπογραμμίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε μονομερείς αποφάσεις οι οποίες να αλλοιώνουν τα συμφωνημένα πλαίσια εργασίας.  Εάν και εφόσον υπάρχουν τέτοια ζητήματα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σημαντικό επίσης είναι, με την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι εργοδότες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για διαφύλαξη της Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων.  Πέραν από τα γενικής φύσης μέτρα υγιεινής, στον κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο τα μέτρα να συγκεκριμενοποιηθούν και να εξειδικευτούν με την εμπλοκή και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.  Ζητούμε όπως άμεσα τις επόμενες μέρες το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας μαζί με το Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών να συζητήσουν και να καταλήξουν σε εξειδικευμένα σχέδια Ασφάλειας και Υγείας, για προστασία των εργαζομένων.

Τα σχέδια αυτά πρέπει να γνωστοποιηθούν στις Επιτροπές Ασφάλειας και Υγείας ή στον Υπεύθυνο Ασφάλειας και Υγείας που με βάση το Νόμο πρέπει να υπάρχει σ’ όλες τις επιχειρήσεις, το δε Τ.Ε.Ε. πρέπει αποφασιστικά και ενεργά να εμπλακεί στον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων.

Τέλος, θα θέλαμε να σας υποβάλουμε ένα ζήτημα που αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, για τα πρόσθετα μέτρα που αφορούν τα ειδικά σχέδια στήριξης των εργαζομένων.

Έχουμε πληροφορηθεί ότι για τα άτομα που προσλήφθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, το  ειδικό ανεργιακό επίδομα αφορά την περίοδο από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά.  Αυτή η ρύθμιση είναι προβληματική.  Τα άτομα αυτά είναι άνεργα και χωρίς εισοδήματα από την ημέρα που οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν λόγω των αποφάσεων για τη δημόσια υγεία, ανέστειλαν τις εργασίες τους.  Ως εκ τούτου το ειδικό ανεργιακό επίδομα θα πρέπει να τους πληρωθεί από την ημέρα αναστολής της εργασίας τους.»