Δεν είναι η μόνη επιλογή η πρόταση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση

436

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης την στάση των Εργοδοτικών Συνδέσμων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ οι οποίοι εκτοξεύουν απειλές για μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων ώστε να ασκήσουν πιέσεις για την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης ότι ο μόνος τρόπος να στηριχθούν οι επιχειρήσεις είναι μέσα από το δανεισμό από τις τράπεζες με εγγύηση των ζημιών των τραπεζών από το κράτος.

Όπως τόνισε, είναι φανερό το γεγονός ότι οι Εργοδοτικοί Σύνδεσμοι για πολιτικούς κυρίως λόγους σπεύδουν να ευθυγραμμιστούν με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

«Η ΠΕΟ θεωρεί ότι η στήριξη της διαδικασίας επανεκκίνησης της οικονομίας δεν είναι ο μονόδρομος στον οποίο θέλει να οδηγήσει τα πράγματα η κυβέρνηση», ανέφερε ο Π. Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι «για εμάς η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να επιτευχθεί μέσα από τη χρηματοδότηση από το ίδιο το κράτος και θα στηρίζεται όχι μόνο σε κριτήρια όπως τα καθορίζουν οι τράπεζες αλλά σε κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της κάθε επιχείρησης και ιδιαίτερα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκκαλιά της Κυπριακής οικονομίας.

«Η χρηματοδότηση αυτή πρέπει να πάρει και την μορφή της επιχορήγησης και την μορφή του χαμηλότοκου δανεισμού. Πρέπει ταυτόχρονα να στηρίζεται πάνω στον κοινοτικό έλεγχο και στον έλεγχο που θα γίνεται μέσα από μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν ότι θα γίνεται αξιοκρατικά και στη βάση αντικειμενικών κριτιρίων. Εμείς εκτιμούμε πως το γεγονός ότι δεν έχουμε Σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας οφείλεται κυρίως στην επιμονή της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η δική της προσέγγιση και φιλοσοφία χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις εκκλείσεις τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης», τόνισε.

Συνεχίζοντας επεσήμανε το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή δεν γίνεται μόνο στην Κύπρο, αλλά γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι δύο αυτές προσεγγίσεις αντιπαρατάσσονται. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι κυβερνήσεις που συντάσσονται με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης Αναστασιάδη αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν την πλειοψηφία», είπε.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Π. Κυρίτσης κάλεσε τους Εργοδοτικούς Συνδέσμους να μην ακούουν μόνο τις μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις αλλά να ακούσουν και τις μικρομεσαίες και ιδιαίτερα εκείνες που δεν είναι σε θέση να αντέξουν περαιτέρω δανεισμό. «Αν αυτή θα είναι η μοναδική τους επιλογή, τότε θα οδηγηθούν σε περιπέτειες», είπε.

Από την έντυπη έκδοση του Εργατικού Βήματος