Διπλά καταπιεσμένη η εργαζόμενη γυναίκα στον καπιταλισμό

496

Η Μέρα της Γυναίκας στην πραγματικότητα αναδεικνύεται ως παγκόσμια ημέρα κατά των διακρίσεων, ενάντια σε κάθε μορφής διάκριση τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Παμπης Κυρίτσης ενώπιον γυναικών που εργάζονται στην τηλεφωνική υπηρεσία του «11892» στη Cyta, σε επίσκεψη του στο κτήριο Cyta Ηλέκτρα με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας.

Επεσήμανε ότι η εργαζόμενη γυναίκα στον καπιταλισμό, είναι διπλά καταπιεσμένη. Είναι καταπιεσμένη ως εργαζόμενη αλλά και ως γυναίκα εργαζόμενη, γιατί και στην εργασία αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα η ισοτιμία και ισότητα αντί να είναι αυτονόητη και δεδομένη, χρειάζεται καθημερινός αγώνας για να κερδηθεί.

Η ΠΕΟ θέτει το θέμα της διπλής καταπίεσης της γυναίκας, ψηλά στις προτεραιότητες, διατηρώντας ξεχωριστό Γραφείο Εργαζομένων Γυναικών, υπέδειξε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης, επηρέασαν περισσότερο τις γυναίκες, αφού μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι τομείς που εργάζονται κατά κύριο λόγο γυναίκες. Ως παράδειγμα έφερε την κατάργηση στα ωράρια των καταστημάτων αλλά και στο γεγονός ότι με τη μείωση των κρατικών κονδυλίων προς τα ΣΚΕ, πολλά από αυτά αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των νηπιαγωγείων τους.

Μερικές από τις διεκδικήσεις της ΠΕΟ που αφορούν τις γυναίκες, είναι η αύξηση της άδειας μητρότητας, η οποία για πάρα πολλά χρόνια παραμένει στάσιμη στην Κύπρο. Ζητά όπως η γονική άδεια που δόθηκε πριν 12 χρόνια περίπου αλλά δεν τη χρησιμοποιεί κανένας να έχει χρηματική αποζημίωση, όπως και η άδεια πατρότητας που είναι αλληλένδετη με την εργαζόμενη γυναίκα.

Επίσης ζητά να ξανά δημιουργηθούν κοινωνικές υποδομές ώστε να μπορεί η γυναίκα να εργάζεται.

Η ΠΕΟ ζητά παράλληλα αξιοπρεπείς συντάξεις γιατί η ανισομέρεια στα εισοδήματα και μισθούς μεταφέρεται στις συντάξεις, ενώ απαιτεί μέτρα προστασίας των γυναικών από την παρενόχληση και τη διάκριση.

Δεν θα γίνει αποδεκτή η ιδιωτικοποίηση της Cyta

Ο Π. Κυρίτσης επαναβεβαίωσε επίσης τη στήριξή της ΠΕΟ στη CYTA και ξεκαθάρισε για άλλη μια  φορά ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή η ιδιωτικοποίηση ενός τόσο σημαντικού και κερδοφόρου τομέα για την κοινωνία.

Όπως ανέφερε, η ΠΕΟ είναι περήφανη, γιατί ενώ η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να ιδιωτικοποιήσει τον οργανισμό δίνοντάς τον στα χέρια του κεφαλαίου, με συνέπεια και αποφασιστικότητα δημιούργησε τις συνθήκες και προϋποθέσεις για ένα κοινό μέτωπο, σταματώντας την ιδιωτικοποίησή της.

Το χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία γιατί «εκτός από ασφάλεια, σιγουριά και αυτοπεποίθηση που νιώθουν οι εργαζόμενοι μέσα σε ένα οργανισμό δημοσίου δικαίου, και οι πολίτες νιώθουν το ίδιο όταν μια τόσο σημαντική υπηρεσία όπως οι τηλεπικοινωνίες, βρίσκεται κάτω από κοινωνικό έλεγχο και όχι στα χέρια κερδοσκόπων».

«Μια περιουσία», πρόσθεσε, «που δημιουργήθηκε από τον λαό και τις δημόσιες επενδύσεις, η οποία πρέπει να παραμείνει δημόσια. Να εκσυγχρονιστεί, να βελτιωθεί, να γίνει ανταγωνιστική, αλλά να εξυπηρετεί τον λαό».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην τηλεφωνική υπηρεσία του «11892». Σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα αποτελεί το γεγονός ότι εντός του Οργανισμού υπάρχουν διαφορετικά καθεστώτα απασχόλησης ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως όσον αφορά ειδικά το συγκεκριμένο τμήμα, η ΠΕΟ διαφωνεί με την   παραχώρησή του σε ιδιώτες επενδυτές. Με στόμφο δήλωσε πως «δεν έχει αποδειχθεί πουθενά ότι κρατώντας τους ωρομίσθιους, χωρίς σωστές συλλογικές συμβάσεις, χωρίς προοπτικές ανέλιξης και χωρίς τοποθέτηση πάνω σε σωστές βάσεις, ότι αυτό λειτουργεί υπέρ ενός οργανισμού. Αυτά ισχύουν σε εργοδότες που λειτουργούν με τις λογικές της άπρακτης». Οργανισμοί όπως η CYTA, σημείωσε, οφείλουν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα τους στην ποιότητα των υπηρεσιών τους και πάνω στην άψογη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, διατηρώντας υγιείς εργασιακές σχέσεις.