Διπλασιάστηκε ο αριθμός των ανέργων λόγω κορωνοϊού

341

Αύξηση 90% παρουσίασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Οκτωβρίου, ο οποίος ανήλθε στις 31.487 άτομα σε σχέση με 16.544 τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με την αγορά εργασίας να επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία του κορωνοϊού και τον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η εκτόξευση των εγγεγραμμένων ανέργων σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στον τομέα των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, όπου αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 5.283 άτομα και  του εμπορίου, όπου ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2.441 άτομα.
Τριψήφια ετήσια αύξηση, αλλά σε χαμηλότερο βαθμό, παρουσίασαν επίσης οι τομείς των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 791), της εκπαίδευσης (αύξηση 710), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 690) και των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 685).
Παράλληλα, στη βάση των στοιχείων που είναι διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις και τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο 2020 αυξήθηκε στα 38.477 πρόσωπα σε σύγκριση με 37.126 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα που καταγράφεται αύξηση της εποχικά διορθωμένης ανεργίας.
Η Στατιστική επισημαίνει ότι σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας η σύγκριση των στοιχείων από το μήνα Μάρτιο του 2020 και μετά, με τα στοιχεία προηγούμενων μηνών δεν θεωρείται αντικειμενική. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια αυτόματων ανανεώσεων των εγγεγραμμένων ανέργων και νέων εγγραφών ανέργων χωρίς φυσική παρουσία με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.