Εκμετάλλευση των Σχεδίων στήριξης από εργοδότες

434

Tην έντονη ανησυχία  και προβληματισμό του εξέφρασε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε δηλώσεις του στην έντυπη έκδοση του Εργατικού Βήματος για το γεγονός ότι αρκετοί εργοδότες εκμεταλλεύονται τα σχέδια στήριξης που εφαρμόζονται λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, διαστρευλώνοντας τον στόχο της υιοθέτησης και εφαρμογής τους.

«Είναι ιδιαίτερα προκλητικό, είπε, το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεις οι οποίες δηλώνουν ότι είναι σε καθεστώς προσωρινής αναστολής, εντούτοις εργάζονται κανονικά και εργοδοτούν τους εργαζόμενούς τους σε πλήρες ωράριο ή και μερικές φορές τους υποχρεώνουν να εργάζονται και υπερωριακά αλλά αρνούνται να τους πληρώσουν τον μισθό τους και τους παραπέμπουν στο επίδομα που θα πάρουν αργότερα οι εργαζόμενοι ως ανεργιακό που αντιστοιχεί στο 60% του μισθού τους».

Όπως κατήγγειλε, η ΠΕΟ θεωρεί ότι με τα σημερινά δεδομένα, όπου έχει επανεκκινήσει το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας και οι εργασίες επιστρέφουν σε μια κανονικότητα, αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη και φέρνει τους εργαζόμενους σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. «Ζητούμε από την Υπουργό Εργασίας να αλλάξει την πρακτική της ώστε να πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, εαν και εφόσον δικαιούνται στήριξη από το Σχέδιο Μερικής Αναστολής, να λαμβάνουν αυτή την στήριξη απευθείας από το κράτος», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετούς χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργίες διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους.

Εργοδότες καλούν παράτυπα εργαζομένους με ειδική άδεια να επιστρέψουν δουλειά

Μια άλλη απαράδεκτη ενέργεια που παρατηρείται να γίνεται από κάποιους εργοδότες έχει να κάνει με την Ειδική Άδεια. Συγκεκριμένα, αρκετοί εργοδότες καλούν τους εργοδοτούμενούς τους που βρίσκονται με την ειδική άδεια για την φροντίδα των παιδιών τους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, δεδομένου ότι η δεύτερη περίοδος εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων έχει ολοκληρωθεί.

Διευκρινίζεται ότι τα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείο Εργασίας περιλαμβανομένου και του Σχεδίου Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών, ισχύουν μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2020.