Εξαντλήθηκε η υπομονή των εργαζομένων της NPT

251

Με απεργιακά μέτρα την ερχόμενη βδομάδα θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία λεωφορείων NPT καθώς εδώ και πέντε μήνες αναμένουν να τερματιστούν οι παραβιάσεις και οι μονομερείς ενέργειες από την εταιρεία και να εφαρμοστούν αυτά που είναι ήδη συμφωνημένα.

Όπως καταγγέλλει η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, η εταιρεία λεωφορείων NPT από την έναρξη των εργασιών της στις 05/07/2020, ενεργεί με επιλεκτικές και εκδικητικές διακρίσεις έναντι των εργαζομένων της. Σε συνέχεια της παρουσίασης των παραβιάσεων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), της πρακτικής και της νομοθεσίας, εξηγήσεις θα δοθούν για τα ωράρια εργασίας και τις βάρδιες, όπου η εταιρεία δεν ενεργεί με ομοιόμορφο τρόπο.

«Ήταν και παραμένει απαίτηση των εργαζομένων να δίνονται λογικά και ανθρώπινα ωράρια, με διαλείμματα όπως προνοεί η ΣΣΕ και με εναλλαγή των βαρδιών. Ζητήθηκε από την έναρξη των εργασιών της εταιρείας να συζητηθεί το θέμα που προκύπτει για τους οδηγούς που δεν εργάζονταν βάρδιες στην προηγούμενη εταιρεία μαζί με το ύψος του επιδόματος βάρδιας. Η εταιρεία επιμένει να ενεργεί μονομερώς και αντιδεοντολογικά. Δίνει όποια ωράρια θέλει, που συνήθως έχουν μεγάλη ανομοιομορφία, συζητά σε ατομικό επίπεδο με οδηγούς και άλλους εργαζόμενους αντί με τις Συντεχνίες και απορρίπτει συζήτηση για το ύψος του επιδόματος βάρδιας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συντεχνία.

Αυτά, τονίζει, παραβιάζουν και τη συμβατική δέσμευση της εταιρείας με το υπουργείο Μεταφορών όπου με βάση το Άρθρο 21 του μέρους Β της Σύμβασης, η ΝΡΤ θα πρέπει να παρέχει Υπηρεσίες και να ασκεί την επιχειρηματική  δραστηριότητα σε πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα εργατική Νομοθεσία και να κάνει διευθετήσεις για την εργοδότηση όλου του αναγκαίου προσωπικού τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά εργοδότηση προσωπικού, μεταφορά προσωπικού, την προστασία εργαζομένων του και τις συνθήκες εργασίας.  

Το υπουργείο Μεταφορών που είναι η Αναθέτουσα Αρχή που υπόγραψε τη δεκαετή Σύμβαση με την εταιρεία και το υπουργείο Εργασίας που είναι υπεύθυνο για τα εργασιακά θέματα πρέπει άμεσα να παρέμβουν και να υποδείξουν στην εταιρεία πως πρέπει να τερματίσει οτιδήποτε επιβάλλει και εφαρμόζει που δεν είναι συμφωνημένο. Αναμένουμε την τοποθέτηση τους, τονίζει η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ προσθέτοντας ότι η εταιρεία NPT πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζει ότι τη συμφέρει και πρέπει να εφαρμόζει τη ΣΣΕ και τις Συμφωνίες που αποδέχτηκε και υπόγραψε.

«Οι εργαζόμενοι μετά από 5 μήνες αναμονής, μη έχοντας μέχρι σήμερα άλλη επιλογή είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα με απεργιακά μέτρα για να τερματιστούν οι παραβιάσεις και οι μονομερείς ενέργειες από την εταιρεία ΝΡΤ και να εφαρμοστούν αυτά που είναι ήδη συμφωνημένα», καταλήγει η ανακοίνωση.