Επ’ αόριστον η απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού

443

Η 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στη DP World στο λιμάνι Λεμεσού, λόγω της άρνησης της εταιρείας να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), έχει μετατραπεί σε επ’ αόριστον, με τους εργαζόμενους να διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να υποκύψουν στις ορέξεις της εργοδοσίας. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση, υπέρ της εργοδοσίας, παραγνωρίζοντας προκλητικά ότι η εταιρεία αρνείται να υπογράψει τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με τον επαρχιακό γραμματέα της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Χρίστο Χριστοφή, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση του τερματικού γενικού φορτίου και κρουαζιέρων, προσπαθούν από τον περασμένο Ιούλιο (2020) να κάνουν την πρώτη συλλογική τους σύμβαση. Αφού καταγράφηκαν οι υφιστάμενοι όροι απασχόλησης, οι εργαζόμενοι έθεσαν τα αιτήματά τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία. Ως εκ τούτου, σύμφωνα και με τη διαδικασία, οι διαβουλεύσεις οδηγήθηκαν ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) του Υπουργείου Εργασίας. Από τις 17/3/21 πραγματοποιήθηκαν 7 συναντήσεις ενώπιον της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας (ΜΥ). Κατά την τελευταία μεσολάβηση, το ΤΕΣ ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποσύρουν τα νέα αιτήματα, αφού η εταιρεία έθετε θέματα απόλυσης λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών. Οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν να συνεχίσουν με τους ίδιους όρους απασχόλησης, με τη σύμβαση να έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2021.

Ωστόσο, αφού η εταιρεία δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία, οι συντεχνίες έστειλαν επιστολή στο ΤΕΣ (7/7) όπου ενημέρωναν ότι αν δεν υπογραφεί η ΣΣΕ, θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων. Στις 21/7 η ΜΥ ενημέρωσε τις συντεχνίες ότι η εταιρεία ήταν έτοιμη να υπογράψει, ωστόσο δεν το έπραξε και ζητούσε να αφαιρεθούν παράγραφοι που αφορούσαν τα ωράρια εργασίας.

Όπως ανέφερε με δηλώσεις του στη Χαραυγή  ο Χ. Χριστοφή, μετά την έναρξη της απεργίας το Υπουργείο κάλεσε σε νέα μεσολάβηση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην κάνουν αποδεκτό κάτι τέτοιο και να αποφασίσουν απεργία διαρκείας, μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας από την εταιρεία.

Ακολούθως το ΤΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους να άρουν τα μέτρα, αναφέροντας ότι «είναι εκτός των καθορισμένων διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων». Ο κ. Χ. Χριστοφή υπέδειξε ότι «το ΤΕΣ έκανε πρόταση να γίνει σύμβαση με τους υφιστάμενους όρους εργοδότησης, κάτι που έγινε αποδεκτό. Άρα για ποια μεσολάβηση μιλούμε, τη στιγμή που οι όροι έγιναν και από τις δύο πλευρές αποδεκτοί στην παρουσία και της ΟΕΒ;».

Δεν υποχωρούν

Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποσύρουν τα νέα αιτήματα, αφού η εταιρεία έθετε θέματα απόλυσης λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών, ενώ είχαν αποδεχτεί να συνεχίσουν με τους ίδιους όρους απασχόλησης, μέχρι το τέλος του 2021. Στη συνέχεια η εταιρεία αρνείται να υπογράψει τα συμφωνηθέντα. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εργασίας παίρνει ξεκάθαρα τη θέση των εργοδοτών. Επομένως οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επ’ αόριστον απεργία.

Από ΧΑΡΑΥΓΗ