Η ΠΕΟ αντιστέκεται σθεναρά στις ιδιωτικοποιήσεις

378

Θερμό χαιρετισμό συστράτευσης και αλληλεγγύης στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς για τους εργαζόμενους, μετέφερε στο 9ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ το οποίο ξεκίνησε απόψε, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ και των χιλιάδων μελών της Ομοσπονδίας.

Την περίοδο που διερχόμαστε, τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΠΕΟ, είναι φανερό ότι οι εργοδότες αξιοποιούν την εργασιακή ανασφάλεια και την ανατροπή στο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, παραβιάζοντας συστηματικά τις συλλογικές συμβάσεις και προωθώντας μαζικά τα προσωπικά συμβόλαια και τις δήθεν «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης.

Σημείωσε παράλληλα πως η σημερινή δεξιά συντηρητική κυβέρνηση ανέχεται αυτή την κατάσταση και προωθεί με διάφορους τρόπους την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Γι’ αυτό και βασική προτεραιότητα στις διεκδικήσεις της εργατικής πλευράς, είναι η υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες, αυτά που συμφωνούνται με τις συλλογικές συμβάσεις να τα εφαρμόζουν και στην πράξη.

Το μενού αυτής της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης, πρόσθεσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, περιλαμβάνει και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, μέσα από την διαδικασία ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Ο Πάμπης Κυρίτσης επανέλαβε επίσης ότι η ΠΕΟ αντιστέκεται σθεναρά στις ιδιωτικοποιήσεις. «Όχι μόνο γιατί έτσι προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά κυρίως γιατί γνωρίζουμε ότι όταν τα αγαθά κοινής ωφέλειας περάσουν στα χέρια των ιδιωτικών μονοπωλίων και δεν βρίσκονται πλέον κάτω από κοινωνικό έλεγχο, το λογαριασμό τον πληρώνει ακριβά ο πολίτης με διάφορους τρόπους».

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έβαλε βαθιά τη σφραγίδα της στις εργασιακές σχέσεις

Στην ιστορική διαδρομή των τελευταίων 35 χρόνων η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έβαλε βαθιά τη σφραγίδα της και την υπογραφή της και σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, μισθούς και ωφελήματα και σε ότι αφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, του ρόλου και της αποστολής των Δημόσιων Οργανισμών, τόνισε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου. 
Τόνισε ότι για τη στήριξη των Οργανισμών η Συντεχνία καταγράφει κατά συγκεκριμένο τρόπο μια συνεχή προσπάθεια με απόψεις, μελέτες, εισηγήσεις και δυναμικούς αγώνες σε αντιπαράθεση με την αντίθετη δογματική φιλοσοφική άποψη η οποία θεοποιεί τον ιδιωτικό τομέα με ταυτόχρονη απαξίωση του ρόλου, της αποστολής του δημόσιου τομέα ακόμα και όταν εμφανώς υπάρχουν θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εμπειρία ζωής ο συνδικαλισμός

Ο Αντώνης Νεοφύτου ανακοίνωσε παράλληλα από το βήμα του Συνεδρίου την αποχώρηση του από την ενεργό δράση:
«Σήμερα νιώθω ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, συγκίνησης και ικανοποίησης γιατί μετά από 32 χρόνια στη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ από τα οποία 22 στο τιμητικό πόστο του Γ.Γ. αποχωρώ από την ενεργό δράση. Ο Συνδικαλισμός για μένα δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση επιδίωξη. Προέκυψε και εξελίχθηκε σε εμπειρία ζωής γιατί αυτό που υπηρετεί είναι κάτι παραπάνω από ζωή. Είναι πολλές ζωές…»

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ προωθεί με υπεύθυνο τρόπο τα αιτήματα των εργαζομένων

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε τον υπεύθυνο τρόπο που η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ προωθεί τα αιτήματα των εργαζομένων καθώς και τον υπεύθυνο τρόπο που διαχειρίστηκε τις διαφωνίες που είχε με την κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε παράλληλα ως φίλο και συνεργάτη τον ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνη Νεοφύτου αναγνωρίζοντας, όπως είπε, το συνδικαλιστικό του ύφος και ήθος.