Ικανοποίηση για το διάταγμα κατώτατου μισθού στα Ξενοδοχεία

383

Η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ με ανακοίνωση της εκφράζει ικανοποίηση για την έκδοση του διατάγματος για κατώτατο μισθό σε 19 θέσεις εργασίας στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία από την Υπουργό Εργασίας.
Το διάταγμα αποτελεί υλοποίηση της συμφωνίας για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για τους όρους απασχόλησης στα Ξενοδοχεία η οποία υπογράφτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019.
Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ τονίζει ότι τόσο το διάταγμα όσο και η συμφωνία ενσωμάτωσης του δικαιώματος υπηρεσίας στους βασικούς μισθούς των εργαζόμενων μαζί με άλλες τροποποιήσεις στους κανονισμούς για τους όρους Υπηρεσίας στα Ξενοδοχεία, αποτελούν θεμελιώδεις αλλαγές που θέτουν τα εργασιακά πράγματα στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία σε νέες βάσεις και προοπτικές και κυρίως θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη μια και την καταπολέμηση του αθέμητου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων από την άλλη.
Η Συντεχνία εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει σεβασμός και εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την εργοδοτική πλευρά, πράγμα απαραίτητο για την επικράτηση εργατικής ειρήνης και σταθερότητας στον Τουριστικό Τομέα.
«Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι η πιστή εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν θα συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματος του ξενοδοχοϋπάλληλου και θα αποτελέσει κίνητρο εισδοχής στο επάγγελμα τόσο των ανέργων όσο και των νέων μας. Η Συντεχνία μας θα εργαστεί με υπευθυνότητα, σοβαρότητα αλλά και με αγωνιστικότητα για επίτευξη αυτών των στόχων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το περί Κατώτατων Μισθών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020 τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020 και σε αυτό περιλαμβάνεται πίνακας τόσο με τον κατώτατο, όσο και τον ωριαίο μισθό για 19 επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι μισθοί περιλαμβάνουν πέραν του βασικού μισθού την ΑΤΑ και το δικαίωμα υπηρεσίας. Οι μηνιαίοι μισθοί για τα επαγγέλματα του πίνακα αφορούν εργασία 38 ωρών, εβδομαδιαία σε πενθήμερη βάση. Στο διάταγμα αναφέρεται ότι οι μισθοί για το υφιστάμενο προσωπικό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα πρέπει να επαναπροσαρμοστούν ανάλογα, εφόσον είναι χαμηλότεροι.

Ενδεικτικά, ο πόρτερ/ υπάλληλος βαλιτσών με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών αμείβεται με 870 ευρώ το μήνα ή 5,28 ευρώ την ώρα, ενώ ο ίδιος μισθός προνοείται και για τον βοηθό υπάλληλο υποδοχής με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες. Ο μαθητευόμενος ζαχαροπλαστικής με υπηρεσία μέχρι 6 μήνες λαμβάνει κατώτατο μισθό 900 ευρώ ή 5,47 ευρώ την ώρα, ενώ ο γκρουμ/ υπάλληλος υποδοχής δικαιούται τουλάχιστον 935 ευρώ τον μήνα . Καμαριέρα/ρης με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες αμείβεται τουλάχιστον με 920 ευρώ τον μήνα, καθαρίστρια/ης με 970 ευρώ και ο υπάλληλος υποδοχής Β και ο υπάλληλος μίνι μπαρ με 1.070 ευρώ.