Κατά το δοκούν η ερμηνεία της συμφωνίας από τους ξενοδόχους

381

Μετά και τις συναντήσεις των Συντεχνιών με τις ηγεσίες των Συνδέσμων Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ στις 12 Φεβρουαρίου έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα η μεγάλη διαφορά στην ερμηνεία της τελευταίας συμφωνίας για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει διαφορά σε ότι αφορά τα έτη τα οποία θα ληφθούν υπόψη για σκοπούς υπολογισμού της μονάδας που θα ενσωματωθεί στους μισθούς των εργαζομένων, υπάρχει άρνηση των ξενοδόχων να καταβάλουν τις συμφωνηθείσες αυξήσεις σε όλο το προσωπικό ενώ παραβιάζονται και οι κατώτατοι μισθοί που προνοούνται στο διάταγμα της Υπουργού Εργασίας με αυθαίρετες αλχημείες εκ μέρους των ξενοδόχων επί των μισθών υπαλλήλων που έχουν συμβόλαια ή εργάζονται με φιξ μισθούς.

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες αμφισβητούν το δικαίωμα των Συντεχνιών να εισπράττουν τις εισφορές του Ταμείου Ευημερίας όπως προνοείται από σχετική συμφωνία και η οποία εντάχθηκε στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία, με βάση την τελευταία συμφωνία.

Μη έχοντας άλλη επιλογή, οι εργαζόμενοι είχαν προγραμματίσει απεργιακά μέτρα σε όσες ξενοδοχειακές μονάδες αρνούνταν την ορθή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Οι παραβιάσεις αυτές είχαν καταγγελθεί με κοινή επιστολή των Συντεχνιών ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και της αντίστοιχης της ΣΕΚ, προς την Υπουργό Εργασίας από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 ζητώντας άμεσα συνάντηση για επίλυση του ζητήματος.

Τελικά, η Υπουργός Εργασίας συγκάλεσε σύσκεψη όλων των μερών η οποία θα πραγματοποιηθεί την 21η Φεβρουαρίου για συζήτηση του προβλήματος.

Εν όψει της εξέλιξης αυτής οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναστάληκαν προσωρινά σε ένδειξη καλής θέλησης, αναμένοντας το αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής.