Να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων σε φούρνους και υπεραγορές

423

Οι εργαζόμενοι σε φούρνους, υπεραγορές και φρουταρίες αποτελούν μια σημαντική μερίδα εργαζομένων οι οποίοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, κάτι που τους θέτει σε απευθείας επαφή με πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου οι συντεχνίες καλούν τους εργοδότες να τηρούν να υγειονομικά μέτρα και να παρέχουν στους εργαζόμενους τον απαραίτητο εξοπλισμό για προστασία από τον κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Χαραυγή» η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, οι εργαζόμενοι στους εν λόγω χώρους δουλειάς, εκ των πραγμάτων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Για αυτό είναι άκρως απαραίτητο να λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγιεινής, όπως αυτά καθορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Η Σ. Χαραλάμπους υπέδειξε ότι αποτελεί ευθύνη των εργοδοτών να διασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων καθώς και την τήρηση του πλαισίου εργασίας σύμφωνα με τη νομοθεσία, αναφορικά με το χρόνο ανάπαυσης.

 Πρόσθεσε ότι για την ΠΕΟ αποτελεί πάγια θέση ότι η Κυριακή πρέπει να είναι ημέρα ανάπαυσης για όλους τους εργαζόμενους και ότι η Ομοσπονδία ποτέ δεν έχει αποδεχτεί τη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων που υπέβαλε η κυβέρνηση από το 2013.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ, ανέφερε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι τα ωράρια των καταστημάτων πρέπει να τηρούνται αυστηρά σύμφωνα με τον νόμο, ώστε να παρέχεται η απαραίτητη ξεκούραση στους υπαλλήλους. Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΟΚ εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι το προσωπικό που εργάζεται σε επιχειρήσεις όπως οι υπεραγορές, φούρνοι, φρουταρίες κτλ. έχει ξεπεράσει κάθε όριο ψυχικής και σωματικής αντοχής και καλεί το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών παροχής βασικών καταναλωτικών αγαθών. Καλεί δε το Υπουργείο Εργασίας να ακολουθήσει την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι οποίες έκλεισαν τις υπεραγορές τις Κυριακές με στόχο να προστατεύσουν επαρκέστερα το εργατικό τους δυναμικό.