Οι βετεράνοι έβαλαν το δικό τους λιθάρι στις κατακτήσεις των εργαζομένων

513

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου η επαρχιακή προσυνεδριακή εκδήλωση για τα 80χρονα της ΠΣΕ – ΠΕΟ. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού, τιμήθηκαν στελέχη της ΠΕΟ που συμπλήρωσαν 40 χρόνια αδιάλειπτης δράσης στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ε.Γ. της ΠΕΟ Λεμεσού Δημήτρης Χριστοδούλου.

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, αναφερόμενος στους βετεράνους τους χαρακτήρισε ως σημαιοφόρους, πρωτεργάτες, πρωτοπόρους κομμουνιστές εργάτες, οι οποίοι φωτισμένοι από την εκθαμβωτική λάμψη της Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οκτώβρη στη Ρωσία, συνειδητοποίησαν ότι η απελευθέρωση από την εξαθλίωση είναι δική τους υπόθεση και ότι η φτώχεια και η μιζέρια δεν καταπολεμούνται με προσευχές και παρακάλια αλλά με την οργάνωση, την ταξική συσπείρωση, την συλλογική διεκδίκηση.

Είπε μεταξύ άλλων ότι η ΠΕΟ για 80 ολόκληρα χρόνια εργάζεται αδιάλειπτα και ακατάπαυστα για την κοινωνική πρόοδο, την ευημερία, την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των εργαζομένων. Για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, για την δημοκρατία και την απαλλαγή από κάθε μορφή διάκρισης. Μιλώντας για το επικείμενο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λεμεσού Δημήτρης Χριστοδούλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους βετεράνους αγωνιστές, στελέχη της ΠΕΟ που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση.

«Ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι αυτά τα στελέχη έβαλαν το δικό τους λιθάρι σε αυτό που ονομάζουμε υπόθεση προστασίας και επέκτασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο κάθε ένας από αυτούς πήρε την σκυτάλη που ξεκίνησε πριν από 80 ολόκληρα χρόνια και την μετέφερε στους επόμενους Λαϊκούς αγωνιστές για να την πάρουν και αυτοί πιο μπροστά», τόνισε ο Δ. Χριστοδούλου.

Αναφερόμενος στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στα εργασιακά δρόμενα τα τελευταία 8 – 9 χρόνια ειδικά, πρόσθεσε ότι είναι γι’ αυτό που ο ρόλος των στελεχών των Συντεχνιών της ΠΕΟ γίνεται ακόμα πιο σημαντικός, ακόμα πιο δύσκολος. «Γι’ αυτό και η εκδήλωση έχει στόχο ακριβώς να τονίσει την αξία της εθελοντικής προσφοράς στην οργανωμένη πάλη».

«Την αξία της ανάληψης από τα τοπικά μας στελέχη και πρωτοβουλιών και ευθύνης για να μπορέσει το κίνημα να παίξει τον ρόλο που του ανάθεσαν οι εργαζόμενοι. Το 28ον  Συνέδριο θα είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε όλοι υποχρέωση να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», συμπλήρωσε ο ΕΓ της ΠΕΟ Λεμεσού.

Η ιστορία, υπέδειξε, «έταξε τον κάθε ένα από εμάς, τα στελέχη,  την ηγεσία, τα μέλη να μεταφέρουμε την δάδα του αγώνα, της ελπίδας, της διεκδίκησης ακόμα πιο μπροστά. Κάποιοι κουβάλησαν στους ώμους τους αυτή την 80χρονη ιστορία από το 1941 και ακόμα πιο πριν μέχρι σήμερα. Είναι βαριά αυτή η παρακαταθήκη, είναι βαρύ το καθήκον. Ακριβώς γι’ αυτό η εκτίμηση προς τον καθένα σας ξεχωριστά είναι ιδιαίτερη, διότι ήσασταν και είσαστε και εσείς μέρος αυτής της σκυταλοδρομίας και νοιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό».

Είπε επίσης ότι στην Λεμεσό μπορούν να είναι διπλά περήφανοι, διότι παρά τες δυσκολίες των καιρών συνεχίζουν  να κτίζουν, να δημιουργούν, να δίνουν πίσω στους εργαζόμενους μέρος από αυτά που τους αξίζουν. «Η οικοδόμηση Φοιτητικών διαμερισμάτων για 30 φοιτητές θα είναι κάτι για το οποίο και οι Βετεράνοι, αλλά και τα νέα στελέχη πρέπει να νοιώθουν περήφανοι. Η μελέτη και άλλων παροχών προς τους εργαζόμενους μέλη μας όπως η στέγη Λαϊκών Αγωνιστών είναι στο κέντρο της προσοχής μας. Έχουμε οράματα, έχουμε στόχους όπως είχατε και εσείς, όπως είχαν και οι πρωτοπόροι Λαϊκοί αγωνιστές. Να δώσουμε λοιπόν την σκυτάλη στους πιο νέους. Να είμαστε αισιόδοξοι, διότι υπάρχουν πολλά ακόμα στελέχη που θα την πάρουν πιο μπροστά. Το χρωστάμε όλοι στους πρωτοπόρους, το χρωστάμε σε εσάς, το χρωστάμε στην ιστορία μας, αλλά κύρια το χρωστάμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας», κατέληξε ο Δ. Χριστοδούλου. 

Οι βραβευθέντες βετεράνοι:

Άδωνης Παπαχριστοφόρου

Αθηνούλα Στυλιανού

Ανδρέα Γρηγορίου

Ανδρέας Χριστοδούλου

Ανθής Ησαϊας

Άννα Βαφέα

Αντιγόνη Αντωνιάδου

Αντρέας Κλεοβούλου

Αντρέας Κυριάκου

Αντρέας Λεωνίδου

Αντρέας Μιχαήλ

Αντρέας Νεοφύτου

Αριστοφάνης Δημοσθένους

Βρυώνης Θεμιστοκλέους

Γεώργιος Χριστοφόρου

Γιαννάκης Κυπριανού

Γιαννάκης Οδυσσέως

Γιώργος Αδαμίδης

Γιώργος Χριστοδούλου

Γρηγόρης Γρηγορίου

Δημήτρης Θεοδώρου

Ελπιδοφόρος Τσιπούκκας

Εύρος Μολυβάς

Ζώγια Χρίστου

Θεοδώρα Δημητρίου

Θεόδωρος Θεοδώρου

Κυριάκος Παντελή

Κωστάκης Κυπριανού

Κώστας Αριστοτέλους

Κώστας Βούτης

Λευκή Αντρέου

Μπελογιάννης Λυσάνδρου

Νίκος Τσαγγάρη

Παναγιώτη Κλεάνθους

Παναγιώτης Χρίστου

Πανίκος Καρατζής

Πανίκος Μιχαήλ

Πολύβιος Γρηγορίου

Σίμος Γεωργίου

Σόλων Κασίνης

Σοφρώνης Παπασοφρωνίου

Σωτήρης Κύρτος

Σωτήρης Φελλάς

Σωτηρούλλα Κύρτου

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

Χριστάκης Νεοφύτου

Χριστάκης Στεφάνου

Χριστόδουλος Χριστοφή

Χρίστος Παυλίδης

Χρύσανθος Αντωνιάδης.