Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων

324

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων μετά από τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν επί του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας , Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής, μετά το πέρας της συνεδρίας,  ανέφερε πως η συνέχιση της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα όπου η Επιτροπή θα τοποθετηθεί επί του κειμένου, κατά πόσο δηλαδή συμφωνεί ή όχι, και στην συνέχεια θα οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση. 

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή είναι “ ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει αρκετά εργαλεία στο Τμήμα Επιθεώρησης , στο Τμήμα Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών και κατά επέκταση στο Υπουργείο Εργασίας, για να βγει αποτελεσματικότητα στον έλεγχο στις εργατικές νομοθεσίες κατά πόσο αυτές εφαρμόζονται ή υπάρχουν παραβιάσεις”,  όπως επίσης είπε, “και στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού “.

Eξέφρασε επίσης την ελπίδα, όπως τα κοινοβουλευτικά κόμματα μετά από τρία χρόνια συζητήσεων και αρκετών αλλαγών επί του νομοσχεδίου θα τοποθετηθούν οριστικά , θα τοποθετηθούν θετικά, ώστε το νομοσχέδιο, όπως είπε, να πάρει σάρκα και οστά και να μπορέσει σιγά – σιγά να τεθεί σε εφαρμογή.

Επιπρόσθετα ο κ. Φακοντής ανέφερε,  πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο πέντε μηνών όπου η υπηρεσία , το Υπουργείο, θα εκπαιδεύσει εργοδότες και εργαζόμενους με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας, η οποία είναι μια νομοθεσία  ομπρέλα, όπως είπε, προσθέτοντας πως κάτω από αυτή υπάρχουν 28 νομοθεσίες.

Πρόσθεσε δε, πως εκκρεμεί κατά πόσο θα ενταχθεί και η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε για την οικοδομική βιομηχανία, αν θα συμπεριληφθεί και αυτή ολόκληρη ή άρθρα της συγκεκριμένης νομοθεσίας κάτω από τον αυτόν τον νόμο ομπρέλα. 

Είπε ακόμη, πως πριν να οδηγηθεί στην ολομέλεια θα γνωρίζουν ακριβώς τις θέσεις του αρμόδιου Υπουργείου κατά πόσο θα συμπεριληφθεί ολόκληρη ή μέρος της νομοθεσίας της οικοδομικής βιομηχανίας και σ’ αυτή την νομοθεσία η οποία έχει άλλες 28 νομοθεσίες που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων κάτω από τον έλεγχο της ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ