Ούτε τα βασικά για την επιβίωση των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

305

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόµενοι σε χώρους εστίασης, καθώς στην ουσία είναι άνεργοι για περίπου ένα χρόνο. Πολλές είναι οι οικογένειες που ζουν σε οικονοµική ανέχεια, την ίδια ώρα που πολλές από τις συνέπειες της πανδηµίας αναµένεται να εµφανιστούν αργότερα. Από τα περιοριστικά µέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδηµίας έχουν πληγεί κυρίως οι τουριστικές επιχειρήσεις στα παράλια. Λόγω της εποχικότητας σε αυτόν τον τοµέα, στην ελεύθερη επαρχία της Αµµοχώστου η κατάσταση έχει «γονατίσει» ολόκληρες οικογένειες και εκατοντάδες ανθρώπους.

Μέσα σε όλα αυτά, έχει αναδειχθεί η αναγκαιότητα και η χρησιµότητα των Ταµείων Ευηµερίας, τα οποία πρόσφατα κατοχυρώθηκαν διά νόµου. Όπως ανέφερε στη Χαραυγή ο ΓΓ της συντεχνίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζοµένων (ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ), Λευτέρης Γεωργιάδης, «η συνέχιση των σχεδίων µέχρι τον Μάρτιο είναι θετική και είναι το ελάχιστο που µπορούσε να γίνει, λαµβανοµένου υπόψιν ότι οι εργαζόµενοι στον τουρισµό και τα κέντρα αναψυχής έχουν πληγεί περισσότερο από όλους τους άλλους και για µακρύ χρονικό διάστηµα».

Επισηµαίνοντας ότι οι εργαζόµενοι σε αυτόν τον κλάδο για σχεδόν ένα χρόνο δεν εργάζονται ή εργάζονται µερικώς, ο Λευτέρης Γεωργιάδης υποδεικνύει ότι «υπάρχει και µια κατηγορία εργαζοµένων που για διάφορους λόγους είναι εκτός σχεδίων ή καλούνται να επιβιώσουν µε 500 ευρώ», κάτι που δεν τους επιτρέπει να αντεπεξέλθουν ούτε στα βασικά οικογενειακά έξοδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η συντεχνία έχει υπόψιν της πολλές περιπτώσεις οικογενειών που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης. Σηµείωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνηµα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κράτος και τους επιχειρηµατίες να στηρίξουν περαιτέρω αυτούς τους ανθρώπους.

Άρνηση πληρωμής ολόκληρου του 13ου

Εκείνο που λυπεί ιδιαίτερα τη συντεχνία είναι το γεγονός ότι εργοδότες δεν πλήρωσαν ολόκληρο τον 13ο µισθό στους εργαζόµενους, ενεργώντας µονοµερώς. Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ αναφέρει ότι ήταν µια ευκαιρία να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόµενους, που είναι η ραχοκοκαλιά και των επιχειρήσεων και του τουρισµού για σήµερα και για αύριο. Οι συντεχνίες βρίσκονται σε διαβούλευση µε τους Συνδέσµους Ξενοδόχων εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθούν συναινετικές λύσεις που θα έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το πρόσκαιρο κέρδος ή ζηµιά των επιχειρήσεων.

Υπενθυµίζεται ότι στις 15 ∆εκεµβρίου η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιµιλιανίδου, παρέπεµψε στον Κώδικα Βιοµηχανικών Σχέσεων όσους εργοδότες θέτουν θέµα µη καταβολής ή µειωµένου 13ου µισθού, ξεκαθαρίζοντας ότι ο 13ος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωµα των εργαζοµένων. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρος και όχι µέρος αυτού, ωστόσο διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων µε πρόβληµα ρευστότητας, λόγω των απαγορευτικών µέτρων, µπορεί να γίνει είναι διαβούλευση µε τους εργαζοµένους για τον τρόπο καταβολής, στη βάση των διαδικασιών του Κώδικα Βιοµηχανικών Σχέσεων.

Κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα  που δύσκολα θα ξεπεραστούν

Η πανδηµία και το παρατεταµένο κλείσιµο της ξενοδοχειακής βιοµηχανίας έχει δηµιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήµατα, τα οποία δύσκολα θα ξεπεραστούν, αναφέρει στη Χαραυγή ο ακαδηµαϊκός και µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΣΥΞΠΑ-ΠΕΟ Πάφου, Αµβρόσιος Προδρόµου.

Όπως εξήγησε, πολλοί από τους εργαζόµενους στον ξενοδοχειακό τοµέα και τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεµένες µε τον τουρισµό έχουν πέσει σε επίπεδα κάτω από το όριο της φτώχειας. Σηµείωσε ότι πολύς κόσµος δεν έχει ούτε τα βασικά και δεν µπορεί να πληρώσει ούτε και το φροντιστήριο των παιδιών του, ενώ πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα δηµιουργείται και πρόβληµα κοινωνικής αποξένωσης. «Προφανώς ο κόσµος δεν µπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα δάνειά του, ενώ πολλοί δεν θα µπορούν να το πράξουν ούτε στο µέλλον. Εποµένως, όλα τα δεδοµένα δείχνουν πως θα αυξηθούν κατακόρυφα και τα κόκκινα δάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, «δεν µπορεί ο κόσµος να ζήσει για τόσο παρατεταµένο χρονικό διάστηµα µε µόνο το 60% του µισθού του, ιδιαίτερα αν αναλογιστούµε ότι σε αυτά τα επαγγέλµατα οι µισθοί είναι πολύ χαµηλοί», επισηµαίνοντας ότι η ανέχεια αυξάνεται συνεχώς ανάµεσα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και µπορεί αυτό να οδηγήσει σε αύξηση της µετανάστευσης, κάτι που θα φέρει συνεπακόλουθα και διάσπαση των οικογενειακών δεσµών.

Ο τομέας της εστίασης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα!

Ο κ. Προδρόµου σηµείωσε ακόµα ότι και ο τοµέας της εστίασης, ο οποίος συνδέεται µε τον τουρισµό, έχει πληγεί σε µεγάλο βαθµό και σηµείωσε ότι υπάρχουν οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν µετά την πανδηµία, γι’ αυτό κάλεσε το κράτος να δώσει µεγαλύτερη και πιο ουσιαστική βοήθεια σε αυτόν τον κόσµο. «Μέχρι σήµερα δεν έτυχαν της δέουσας στήριξης από το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας και µε οικονοµικούς όρους τις συνέπειες του κορονοϊού, είπε ότι σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τουρισµού «το καλύτερο σενάριο επαναφοράς του τουρισµού στα επίπεδα του 2019 είναι το 2024. Στην καλύτερη περίπτωση χάθηκαν 5 χρόνια. Αυτά όλα θα τα πληρώσουν και οι ξενοδοχοϋπαλλήλοι, οι οποίοι δεν έχουν την οικονοµική βάση να αντέξουν».

Σχετικά µε τη µετανάστευση, εξέφρασε το φόβο ότι ενδεχοµένως να φτάσουµε τους αριθµούς του 2010, όπου µέσα σε 5-6 χρόνια χάθηκε ανθρώπινο δυναµικό ίσο µε 40 χιλιάδες. Είτε έφυγαν στο εξωτερικό είτε δεν επέστρεψαν από τις σπουδές.

Του Γιάννη Κακαρή από την Κυριακάτικη Χαραυγή