Παρέμβαση Σπέχαρ ζητούν οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές

404

Επιστολή προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ απέστειλε ο Σύνδεσμος Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές καταγγέλλοντας τις αποφάσεις της λεγόμενης κυβέρνησης των κατεχομένων η οποία με πρόσχημα την πανδημία τους απαγορεύει να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για να εργαστούν.

Οι Τ/κ εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αδικία εις βάρος τους εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για το μέλλον αφού, όπως τονίζουν στην επιστολή τους, θα ακολουθήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Στην επιστολή τους μιλούν ξεκάθαρα κατά της νεοεκλεγείσας «κυβέρνησης» Τατάρ καταγγέλλοντας ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις της δεν έχουν καμία σχέση με θέματα υγείας αλλά με μια προσπάθεια εξαναγκασμού των εργαζομένων να μεταναστεύσουν.

Οι Τ/κ εργαζόμενοι παραθέτουν στην επιστολή τους συγκεκριμένες πρόνοιες των αποφάσεων της λεγόμενης Ανώτερης Επιτροπής Υγείας που αποδεικνύουν τις αδικίες και τις αντιφάσεις των μέτρων που λαμβάνονται στα κατεχόμενα και επηρεάζουν τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές για να δουλέψουν.

Σημειώνουν επίσης ότι το θέμα παραπέμφθηκε από τους ίδιους στο δικαστικό σύστημα των κατεχομένων το οποίο και έλαβε απόφαση υπέρ της απρόσκοπτης διακίνησης των εργαζομένων από και προς τις ελεύθερες περιοχές, εντούτοις οι κατοχικές πολιτικές αρχές εξακολουθούν να μην τους το επιτρέπουν. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν στην κ. Σπέχαρ, οι αποφάσεις που ελήφθησαν παράνομα από τις αρχές στο βόρειο τμήμα του νησιού «δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές αρχές στο Βορρά ελέγχονται από τη συντηρητική δικτατορική δομή της Τουρκίας.»

Η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων ζητά τη βοήθεια της Ειδικής Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο να μεταφέρει τις ανησυχίες τους στη διεθνή κοινότητα. Ζητούν επίσης βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ (ως πολίτες τους) για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν αυτήν την άδικη μεταχείριση που αντιμετωπίζουν.

Αυτούσια η επιστολή (σε μετάφραση από τα αγγλικά) που απέστειλαν οι Τ/κ εργαζόμενοι προς την κ. Σπέχαρ:

«Προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Γράφουμε αυτήν την επιστολή για να επιστήσουμε την προσοχή σας στα δυο μέτρα-δυο σταθμά που έχουν επιβληθεί ως αποτέλεσμα του COVID-19 σε Τουρκοκύπριους εργάτες του ιδιωτικού τομέα που ζουν στο βόρειο μέρος του νησιού και εργάζονται στο νότο.

Όπως είναι γνωστό, από τότε που ξέσπασε η πανδημία COVID-19, δεν συνήλθε η κοινή επιτροπή Υγείας μεταξύ των δύο μερών στην Κύπρο. Δυστυχώς βιώσαμε το υποδεέστερο μέρος αυτής της δυσχερούς κατάστασης και ως αποτέλεσμα είμαστε στενοχωρημένοι και ανησυχούμε ότι μεγαλύτερα προβλήματα μας περιμένουν στο μέλλον. Πρώτα απ’ όλα, προσπαθήσαμε να ανεχτούμε τις διαταραχές στη διέλευση των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στο νότο του νησιού, για λόγους υγείας λόγω των δυσκολιών που προκαλούνται από την πανδημία. Ωστόσο, ανησυχούμε βαθιά ότι οι πρόσφατες ενέργειες που έχουν αναληφθεί δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία και ότι αυτές οι πρακτικές είναι μια μέθοδος καταστολής για να μας αναγκάσουν να μεταναστεύσουμε και ζητάμε τη βοήθειά σας για να σταματήσει αυτό. Είμαστε σίγουροι ότι βλέπετε τις αδικίες που έγιναν σε βάρος μας, αλλά θεωρούμε ωφέλιμο να τις επαναλάβουμε.

Έχουμε εισαγάγει τις άδικες αποφάσεις που λαμβάνονται από την ανώτερη επιτροπή υγείας, όπως αναφέρονται στο παρακάτω κείμενο:

“3. Έχει αποφασιστεί ότι η διέλευση ατόμων που κατοικούν στο Βορρά και εργάζονται στη Νότια Κύπρο θα υπόκεινται σε καραντίνα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 στις 23:59.”

“4. Έχει αποφασιστεί ότι η διέλευση ατόμων που κατοικούν στο Νότο και εργάζονται στη Βόρεια Κύπρο θα υπόκεινται σε καραντίνα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 στις 23:59.”

“10. Στο πλαίσιο του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, κρίθηκε σκόπιμο για άτομα που εμπορεύονται χωρίς επαφή να εμπορεύονται χωρίς καραντίνα.”

“20. Τα άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στην Πύλα, τα οποία εργάζονται στις μη απαγορευμένες επιχειρηματικές γραμμές, θα μπορούν να διασχίζουν χωρίς καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλουν τα τρέχοντα αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR εντός 72 ωρών.”

“21. Οι υπάλληλοι του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Περιοχής των Βρετανικών Βάσεων, της Νεκρής Ζώνης και της Ειρηνευτικής Δύναμης θα μπορούν να εισέλθουν χωρίς καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.”

Όπως έχετε δει, η ασυνέπεια αυτών των αποφάσεων είναι προφανής και παρά την αντίθεσή μας για τόσο καιρό, μας αγνοούν συνεχώς.

Παρόλο που το ζήτημα αυτό το παραπέμψαμε στο δικαστήριο εντός του εσωτερικού δικαστικού συστήματος και η απόφαση ήταν υπέρ να μπορέσουμε να διασχίζουμε για επαγγελματικούς σκοπούς, αργότερα οι αποφάσεις που ελήφθησαν παράνομα από τις αρχές στο βόρειο τμήμα του νησιού δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές αρχές στο Βορρά ελέγχονται από τη συντηρητική δικτατορική δομή της Τουρκίας.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ (αφού είμαστε πολίτες τους) για να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτήν την άδικη μεταχείριση που αντιμετωπίζουμε! Οι πολίτες σας αγωνίζονται για επιβίωση σε αυτό το μέρος του νησιού για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω.

Θα θέλαμε επίσης να σας ζητήσουμε να μεταφέρετε τις ανησυχίες μας στη διεθνή κοινότητα.»

Στη μέγγενη πολιτικών αποφάσεων και από τις δυο πλευρές του συρματοπλέγματος

Υπενθυμίζουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές είναι από τις ομάδες εργαζομένων που πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού αφού βρέθηκαν στη μέγγενη των πολιτικών αποφάσεων ένθεν και εκείθεν του συρματοπλέγματος. Το πρώτο πλήγμα για αυτή την ομάδα εργαζομένων είχε έρθει στην αρχή της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2020 όταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην προσπάθεια διαχείρισης της νέας κατάστασης είχε αποφασίσει λανθασμένα –όπως αποδείχτηκε και εκ των υστέρων- ως πρώτο μέτρο το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και ενώ στα κατεχόμενα δεν είχε καν παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού. Ακολούθως, μετά και από παρεμβάσεις εργοδοτών στις ελεύθερες περιοχές (κυρίως από τον κατασκευαστικό τομέα όπου εργοδοτούνται πολλοί Τουρκοκύπριοι) είχαν αποφασιστεί εξαιρέσεις για τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές οι οποίοι διακινούνταν από και προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού τεστ στον κορωνοϊό. Στην πορεία όμως, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές η νεοεκλεγείσα ηγεσία Τατάρ στα κατεχόμενα έθεσε νέα εμπόδια απαγορεύοντας εντελώς τη διέλευση των Τουρκοκύπριων εργαζομένων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου μάλιστα οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές πραγματοποίησαν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα οδοφράγματα, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα να απαγορεύσει τη διέλευση και μετάβαση των εργαζομένων στις δουλειές τους. Οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι ζήτησαν τα αυτονόητα και απαιτούσαν από τη λεγόμενη κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να τους απαγορευθεί η μετάβαση στις δουλειές τους στις ελεύθερες περιοχές.