ΠΕΟ: Καθορισμός στόχων για προάσπιση των εργαζομένων

597

Την εκτίμηση του οργανωτικού πλάνου της ΠΕΟ για το 2021 και τον καθορισμό στόχων για το 2022 καθόρισε σε συνεδρία του το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ. Συζήτησε παράλληλα την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΣ της ΠΕΟ:

«Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14/3/2021 ασχολήθηκε με την εκτίμηση του οργανωτικού πλάνου της ΠΕΟ για το 2021 και καθόρισε τους στόχους για το 2022.  Συζήτησε επίσης την τρέχουσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.

Η ανθρωπότητα δοκιμάζεται αυτή την περίοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, εκατομμύρια οι πρόσφυγες. Η ΠΕΟ καταδικάζει την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ενώνει την φωνή της με τις φωνές των εκατομμυρίων αγωνιστών της ειρήνης που απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την εξεύρεση λύσης με ειρηνικά μέσα στα πλαίσια των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Τασσόμαστε παράλληλα εναντίον της περαιτέρω  στρατικοποίησης και της κλιμάκωσης των εξοπλισμών γιατί δεν μπορεί να είναι η λύση, αντίθετα επιβαρύνει την κατάσταση.

Από το πόλεμο και τις κυρώσεις που λήφθηκαν από την Ε.Ε. επηρεάζονται δυσμενώς όλες οι χώρες της Ε.Ε. περιλαμβανομένης και της Κύπρου.  

Χρειάζεται ολοκληρωμένος πολυεπίπεδος σχεδιασμός από το κράτος με μέτρα στήριξης της ανάπτυξης  για την αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού από τις αυξήσεις στις τιμές και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Με στόχο την στήριξη της ανάπτυξης η ΠΕΟ εισηγείται την επίσπευση αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται τον κρατικό προϋπολογισμό και την επανατοποθέτηση των προτεραιοτήτων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με αξιοποίηση περισσότερων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Θεωρούμε επίσης αναγκαίο να απευθυνθούμε στην Ε.Ε. για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Σε ότι αφορά τον τουριστικό τομέα στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων.  Τα όποια κίνητρα θα δοθούν στις επιχειρήσεις πρέπει να συνδυαστούν με τη στήριξη της απασχόλησης των εργαζομένων στον κλάδο και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς τους εργοδοτούμενους τους.  Με τις παρούσες συνθήκες δεν αιτιολογείται η συνέχιση της διαδικασίας για  παραχώρηση αδειών εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες. Προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τις συντεχνίες και τους εργοδότες του κλάδου πρέπει να είναι η  επαναεργοδότηση όσων εργάστηκαν στα ξενοδοχεία το 2019.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας το οποίο εντείνεται λόγω του πολέμου, η ΠΕΟ επαναλαμβάνει τις προτάσεις της για:

  • Μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα από 19% σε 9%.
  • Τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.
  • Μείωση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα.
  • Επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης.
  • Αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
  • Ένταξη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση μειωμένου ηλεκτρικού ρεύματος.

Η δύσκολη κατάσταση όπως διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για μέτρα που θα στηρίζουν την αξιοπρεπή, με δικαιώματα, εργασία για όλους και για μέτρα που θα σμικρύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Επιβάλλεται άμεσα να ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος για τα ζητήματα του κατώτατου μισθού και την στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες. 

Σε ότι αφορά των κατώτατο μισθό η ΠΕΟ υπογραμμίζει ξανά ότι η εισαγωγή κατώτατου μισθού πρέπει να διασυνδεθεί με ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν ότι εκεί και όπου υπάρχουν συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις συλλογικές συμβάσεις αυτοί θα είναι οι θεσμοθετημένοι κατώτατοι μισθοί.

Αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος για την ΑΤΑ με στόχο την επαναφορά της πλήρης απόδοσης της όπως και ο διάλογος για μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών Ασφαλίσεων σε μια προοδευτική κατεύθυνση που να περιλαμβάνει κατάργηση του πέναλτι του 12% και αύξηση των συντάξεων με στόχο την επάρκεια τους.

Με στόχο την σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι επιβαλλόμενη η ενίσχυση και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής στους τομείς της κοινωνικής στέγης, της βελτίωσης των οικογενειακών επιδομάτων, της ανάπτυξης ολοκληρωμένου δικτύου δομών φροντίδας από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ΓΕΣΥ αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση για την εφαρμογή της οποίας η ΠΕΟ εργάστηκε συστηματικά και με συνέπεια.

Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων απόκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. 

Η ΠΕΟ εκφράζει την ανησυχία της για τις κλιμακούμενες επιθέσεις ενάντια στο ΓΕΣΥ και στον τριμερή χαρακτήρα του Δ.Σ. του ΟΑΥ οι οποίες δεν στοχεύουν στην βελτίωση αλλά στην απαξίωση του για να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να αλλάξουν την φιλοσοφία του ΓΕΣΥ.

Αλλαγές και βελτιώσεις τόσο σε σχέση με την καταπολέμηση των καταχρήσεων όσο και σε σχέση με την ένταξή όλων των υπηρεσιών υγείας στο ΓΕΣΥ, χρειάζεται να γίνουν και εδώ είναι που πρέπει να συμβάλει η κυβέρνηση όπως και στην βελτίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Τα οργανωτικά αποτελέσματα της ΠΕΟ για τη χρονιά που πέρασε, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες εργάστηκαν οι μηχανισμοί μας, κρίνονται ικανοποιητικά. Μπορεί, για αντικειμενικούς λόγους να μην καλύφθηκαν οι αριθμητικοί στόχοι από όλες τις Συντεχνίες, ωστόσο αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις από την πανδημία. Ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν σχέση με τον τουρισμό, οι επιπτώσεις ήταν μεγάλες. Αυτό, δεν μειώνει τις προσπάθειες και την καλή δουλειά που έγινε.

Μέσα στις σημερινές συνθήκες, η οργανωτική ενίσχυση παραμένει για την Ομοσπονδία  κορυφαία προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΓΣ κρίνει ως πολύ σημαντική την εντατικοποίηση της οργανωτικής δουλειάς με στόχο  την οργάνωση νέων επιχειρήσεων και παράλληλα την εξάντληση  των περιθωρίων μαζικοποίησης μέσα στις ήδη οργανωμένες επιχειρήσεις.

Η συνεπής, σταθερή υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η ενδυνάμωση της επαφής με τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας είναι απαραίτητα στοιχεία για την οργανωτική μας ενίσχυση, στοιχείο απαραίτητο για την υλοποίηση των διεκδικητικών μας στόχων.»