ΠΕΟ: Κυβέρνηση θεατής και στην νέα κούρσα αυξήσεων

285

Ανακοίνωση για τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και καταναλωτικά προϊόντα εξέδωσε η ΠΕΟ τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων.

Οι καταναλωτές εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα λόγω της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, σημειώνει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι η θέση τους έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο μέσα στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία με την μείωση των εισοδημάτων και οι αυξήσεις επιφέρουν περαιτέρω πλήγμα στα νοικοκυριά.

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια σειρά άλλων βασικών προϊόντων και έχουν οδηγήσει στα νέα έντονα κρούσματα ακρίβειας. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η Κύπρος είναι πολύ πιο ακριβή από τον μέσο όρο της ΕΕ σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως είναι το ψωμί και το γάλα.

“Οι αυξήσεις στα καύσιμα, μας ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας και σωστής λειτουργείας του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι απροστάτευτοι απέναντι στο σύστημα καθορισμού των τιμών και γενικά απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και των ολιγοπωλίων που υπάρχουν στον τομέα”, αναφέρει η ΠΕΟ σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση με βασική ευθύνη της κυβέρνησης στην έλευση του φυσικού αερίου και την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να καλούνται σήμερα να πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί, τονίζει η ΠΕΟ, να συνεχίζει να είναι θεατής και στην νέα κούρσα αυξήσεων. “Χρειάζεται επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών από την ασυδοσία και αισχροκέρδεια χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που τις παρέχει η νομοθεσία συμπεριλαμβανομένου και της επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών.”