Προϋπόθεση η προστασία των εργαζομένων

340

Συμβολική εκδήλωση προς τιμήν της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποίησε η ΠΕΟ έξω από το οίκημα της στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ένεκα περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, μόνο οι επικεφαλείς των οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος, της ΠΕΟ, του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ, της ΠΟΓΟ και της ΕΚΑ.

Ομιλητής ήταν ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης.

Πρωτομαγιά σε ένα κόσμο που συνεχίζει να είναι ακραία αντιφατικός

Τιμούμε την φετινή Πρωτομαγιά σε ένα κόσμο που συνεχίζει να είναι ακραία αντιφατικός. Στον οποίο συνυπάρχουν η απίστευτη χλιδή και η απίστευτη φτώχεια, τόνισε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΠΕΟ.  «Σε ένα κόσμο που την ώρα που δοκιμάζεται, που οικονομίες γονατίζουν και συστήματα υγείας καταρρέουν, οι πόλεμοι, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά συνεχίζονται και πολλά δισεκατομμύρια διοχετεύονται στην πολεμική βιομηχανία αντί στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Ε.Ε., ακόμα συζητούν πως θα αντιδράσουν. 

«Ψάχνουν την υποτιθέμενη αλληλεγγύη που τόσο πολύ διακηρύσσεται στις τελετές και τις ομιλίες.  Όμως εκείνο που και πάλι αναδεικνύεται είναι οι σκληροί ανταγωνισμοί  και οι προτεραιότητες των μεγάλων οικονομικών  συμφερόντων που καθορίζουν σε τελική ανάλυση τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη»  και η παράφραση του,  όπως διατυπώνεται στην φετινή διακήρυξη  της ΠΣΟ για την εργατική πρωτομαγιά «Η υγεία πάνω από τα κέρδη» γίνεται σήμερα όσο ποτέ επίκαιρο».

Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων και της διαδικασίας επανεκκίνησης της οικονομίας,  επικεντρώνουμε  φυσιολογικά την προσοχή μας στην επόμενη μέρα, σημείωσε ο Π. Κυρίτσης τονίζοντας πως «απαιτούμε, η επανεκκίνηση να γίνει οργανωμένα και με προσοχή, με βασική προϋπόθεση την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων».

Βασικός μας  στόχος σε όλη αυτή την διαδικασία, πρόσθεσε, ήταν και παραμένει η αποτροπή απολύσεων, η διατήρηση των όρων εργοδότησης και η εξασφάλιση εισοδήματος  που να  διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση για όλους τους εργαζόμενους για όσο διάστημα είναι εκτός εργασίας.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις   παραμένει  και γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ως προτεραιότητα, η νομοθετική  κατοχύρωση  βασικών, ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους.     Ιδιαίτερα όσον αφορά το μισθό, το ωράριο και τα Ταμεία Προνοίας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι το λογαριασμό και αυτής της κρίσης»

Όλοι μαζί θα πετύχουμε να νικήσουμε την πανδημία∙ θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη αν τηρήσουμε τις αποφάσεις, τόνισε στο χαιρετισμό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υποφέρουμε όλοι το ίδιο. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η καραντίνα είναι αλλιώς στα λιγοστά τετραγωνικά, αλλιώς όταν κάποιος στην οικογένεια δεν έχει εισόδημα, όταν το άγχος για το ενοίκιο, τις δόσεις και τις υποχρεώσεις επικρατεί. Όλα αυτά απασχολούν τους πολλούς στην κυπριακή κοινωνία και σε όλα αυτά οφείλουμε να επικεντρωθούμε ως Κίνημα».

Η επόμενη μέρα, πρόσθεσε ο Άντρος Κυπριανού, θέτει μπροστά μας πολλά θέματα. Να σωθούν θέσεις εργασίας και μισθοί, να υπάρχει δίχτυ προστασίας για όσους έχουν ανάγκη ή θα βρεθούν να έχουν ανάγκη.
«Το κυριότερο: να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι το λογαριασμό και αυτής της κρίσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.