Πρώτιστο μέλημα η διαφύλαξη της Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων

577

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, μετά από μια δύσκολη περίοδο όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκαστικά βρέθηκαν εκτός εργασίας γίνονται τα πρώτα βήματα για να επανεκκινήσει η οικονομία και η εργασία, σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ, υπογραμμίζοντας ότι και σ’ αυτή την διαδικασία πρώτιστο μέλημα είναι η διαφύλαξη της Ασφάλειας και της Υγείας των χιλιάδων εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους. 

Είναι υποχρέωση και ευθύνη του κάθε εργοδότη, σημειώνει η ΠΕΟ, να προβαίνει στην απαραίτητη εκτίμηση κινδύνου και να δίνει όλα τα προστατευτικά μέτρα που αποφασίζονται για προστασία από τον κορωνοϊό στη βάση των σχεδίων Ασφάλειας και Υγείας.

Η επιστροφή στην εργασία δεν είναι σ’ αυτές τις συνθήκες απλή υπόθεση, αναφέρεται στην ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας οφείλει να προβαίνει σε συστηματικούς επιτόπιους ελέγχους με στόχο τη επιτήρηση της σωστής εφαρμογής των κανόνων Ασφάλειας και Υγείας.

Η ΠΕΟ καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν, να αντιδρούν και να μας καταγγέλλουν κενά και παραλείψεις στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας.

«Η διασφάλιση του δικαιώματος του κάθε εργαζόμενου να εργάζεται με Ασφάλεια και Υγεία, η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και των συμφωνημένων όρων απασχόλησης είναι το πρώτιστο μέλημα μας, παράλληλα με τον αγώνα οι συνέπειες αυτής της πανδημίας να μην φορτωθούν μονόπλευρα στους εργαζόμενους και στα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας.»