ΣΕΒΕΤΤΥΚ-ΠΕΟ: Εργοδοτικοί κύκλοι αντιδρούν στο κλείσιμο των υπεραγορών τις Κυριακές

479

Σημαντικό και σωστό μέτρο χαρακτηρίζει η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ το κλείσιμο των υπεραγορών κατά τις Κυριακές. Με ανακοίνωση της η Συντεχνία σημειώνει ότι αποτελεί ένα μέτρο διασφάλισης της δημόσιας υγείας και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές για απόσυρση του αφού, όπως αναφέρει, το κλείσιμο των υπεραγορών τις Κυριακές προκάλεσε την έντονη αντίδραση συγκεκριμένων εργοδοτικών κύκλων.

Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ τονίζει παράλληλα ότι τα επιχειρήματα της Συντεχνίας κατά της εργασίας τις Κυριακές έγιναν πιο έντονα κατά τη διαδρομή εφαρμογής του μέτρου της πλήρους φιλελευθεροποίησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και αποδείχθηκε και στη πράξη ότι το μέτρο αυτό οδήγησε στη μείωση της αξίας της εργασίας του εργαζόμενου.

Η Συντεχνία απευθύνει επίσης χαιρετισμό αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή εξυπηρετώντας χιλιάδες κόσμου.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΣΕΒΕΤΤΥΚ-ΠΕΟ:

“H Κλαδική Επιτροπή των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, μελών της ΣΕΒΕΤΤΥΚ-ΠΕΟ, σημειώνει ότι η απόφαση των αρμόδιων αρχών για κλείσιμο των υπεραγορών κατά τις Κυριακές ως μέτρο διασφάλισης της δημόσιας υγείας είναι ένα σημαντικό και σωστό μέτρο.

Δυστυχώς αυτό το μέτρο, από τα τόσα που μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση συγκεκριμένων εργοδοτικών κύκλων.

Θεωρούμε το μέτρο αυτό ως απόλυτα αναγκαίο για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων του κλάδου κατά πρώτο και κατά δεύτερο γιατί, δίνεται η δυνατότητα στις χιλιάδες των εργαζομένων του κλάδου, που από την πρώτη μέρα της κρίσης εργάζονται χωρίς διακοπή, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και χωρίς τα  ενδεδειγμένα  μέτρα προστασίας από τον ιό, να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους για να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές για απόσυρση του.

Η Κλαδική Επιτροπή των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο μελών της ΣΕΒΕΤΤΥΚ-ΠΕΟ από την αρχή της εφαρμογής της φιλελευθεροποίησης του ωραρίου των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, εξέφρασε τη διαφωνία της, έχοντας την ισχυρή άποψη ότι τα καταστήματα πρέπει να είναι κλειστά όλες τις Κυριακές.

Τα επιχειρήματα μας κατά της εργασίας τις Κυριακές έγιναν πιο έντονα κατά τη διαδρομή εφαρμογής του μέτρου της πλήρους φιλελευθεροποίησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.  Αποδείχθηκε και στη πράξη ότι το μέτρο αυτό οδήγησε στη μείωση της αξίας της εργασίας του εργαζόμενου. Εκ του αποτελέσματος τώρα μπορούμε να μιλούμε με βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι με  μόνιμο και σταθερό ωράριο και αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης πριν την περίοδο εφαρμογής της πλήρους φιλελευθεροποίησης του ωραρίου, έχουν μετατραπεί σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης με ευέλικτο, μη σταθερό ωράριο, χωρίς καμία προοπτική και δικαιώματα.  Η φιλελευθεροποίηση του ωραρίου ενέτεινε την ένταση εργασίας και την ανασφάλεια των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο.

Απευθύνουμε συναδελφικό χαιρετισμό αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή εξυπηρετώντας χιλιάδες κόσμου.

Αναμένουμε από την πολιτεία ότι τα μπράβο και τα ευχαριστώ δεν θα ξεχαστούν μετά την πανδημία και ότι θα επανεξετάσει το θέμα της κυριακάτικης εργασίας.  Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ – ΠΕΟ θα συνεχίσει τον αγώνα για κατοχύρωση της Κυριακής ως υποχρεωτικής αργίας και για επαναφορά ενός ελεύθερου απογεύματος.”