Συμφωνήθηκαν βελτιώσεις που πρότεινε η ΠΕΟ στα σχέδια στήριξης των εργαζομένων

301

Τις θέσεις τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κατέθεσαν οι κοινωνικοί εταίροι σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό ενώ αργά το απόγευμα έγινε τηλεδιάσκεψη της Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητηθούν τα σχέδια του Υπουργείου για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και άλλα συναφή θέματα.

Η σύσκεψη στο Προεδρικό, στην οποία συμμετείχαν οι ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, και ΔΕΟΚ, καθώς και οι σύνδεσμοι του τουριστικού τομέα, Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), έγινε στην παρουσία της διυπουργικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν οι Υπουργοί Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά τη σύσκεψη, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι προέχει η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων και πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ θέτει ως προτεραιότητα την ανάγκη αυτή η διαδικασία να είναι ελεγχόμενη, σαφής και ξεκάθαρη και να διασφαλίζει την υγεία των εργαζομένων. «Ζητήσαμε όπως όλη την διάρκεια που θα υπάρχουν μέτρα και διατάγματα να υπάρχουν ταυτόχρονα και τα μέτρα για την κοινωνική προστασία, προστασία από απολύσεις για την διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από τα υφιστάμενα ή νέα διατάγματα», πρόσθεσε.

Ο Π. Κυρίτσης τόνισε ότι η ΠΕΟ ζήτησε να υπάρχει συνεχής διαβούλευση και κοινωνικός διάλογος «και να μην λαμβάνονται οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις». Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα όποια κίνητρα θα δοθούν στις επιχειρήσεις πρέπει να συνδέονται και να συνδυάζονται και με κοινωνική ευθύνη.

«Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται και με τη δική μας συμμετοχή, πρόσθεσε.

Συμφωνήθηκαν βελτιώσεις για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή

Αργά το απόγευμα χθες ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Εργασίας.

Σε παρέμβαση του στο ΣΙΓΜΑ ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι στην τηλεδιάσκεψη με την συζητήθηκαν και οι στρεβλώσεις που υπήρχαν στα σχέδια στήριξης των εργαζομένων που επηρεάστηκαν από τα μέτρα κατά της πανδημίας, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση γιατί έχουν συμφωνηθεί βελτιώσεις που πρότεινε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Η ΠΕΟ ζήτησε παράλληλα από την Υπουργό ότι όσοι επιχειρηματίες θα λάβουν στήριξη από την κυβέρνηση, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα απολύσουν εργαζόμενους.

«Αυτό που θίξαμε στη συνάντηση είναι στην επανεκκίνηση να διατηρηθεί ένα κλίμα συναίνεσης και κοινωνικής ισορροπίας. Πρώτα και κύρια πρέπει οπωσδήποτε τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων που επηρεάζονται από τις αποφάσεις για κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ. να διατηρηθούν μέχρι τέλους. Όσο υπάρχουν εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να παραμείνουν εκτός εργασίας λόγω της κατάστασης θα πρέπει να στηρίζονται για να έχουν εισοδήματα, για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση», τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες ερωτοτροπούν με τη λογική των απολύσεων. Δεν έχουν ενταχθεί στα σχέδια τα οποία έχουν εξαγγελθεί με βασικό κίνητρο να μην δεσμευτούν ότι δεν θα κάνουν απολύσεις για τους επόμενους μήνες, τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη αυτή την προσέγγιση στις σημερινές συνθήκες.