Συνάντηση ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με την Τ/κ συντεχνία BES

410

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της ΠΕΟ  συνάντηση  της ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ και της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης BES. Οι δύο οργανώσεις έχουν μακρά ιστορία συναδελφικών σχέσεων και συνεργασίας ως οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. 

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα και για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Οι δυο οργανώσεις σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται  αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και  της πανδημίας.  Βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, την ανεργία την φτωχοποίηση και τις κοινωνικές ανισότητες.  Με το πρόσχημα της πανδημίας περιορίζονται τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Η διαδικασία απορρύθμισης της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων επιταχύνεται.  Στο στόχαστρο βρίσκεται το δικαίωμα της απεργίας και το δικαίωμα της οργάνωσης  σε συνδυασμό με τον περιορισμό του ρόλου και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.  

Την ίδια ώρα  οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επεμβάσεις  με στόχο την επιβολή των σχεδιασμών τους και τον έλεγχο  των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Οι πόλεμοι   οδηγούν  τους λαούς στην αιματοχυσία και τον θάνατο και αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπων στην προσφυγιά και την μετανάστευση.

Η εξάπλωση της πανδημίας  έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες και για τον τόπο μας,  αναδεικνύοντας   ακόμα περισσότερο  τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων,  και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων   και της  αλληλεγγύης των εργαζομένων.  Για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα και για να μην φορτωθούν ξανά στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών οι επιπτώσεις και αυτής της κρίσης.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και η BES  εκφράζουν  την  έντονη ανησυχία τους  για την στασιμότητα στην οποία βρίσκεται  το κυπριακό πρόβλημα  αφού η απουσία διαλόγου και η δημιουργία νέων τετελεσμένων οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο.

Οι δύο οργανώσεις επαναλαμβάνουν την  σταθερή δέσμευση τους  στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων,  όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.  

Με την επανένωση της χώρας μας, οι εργαζόμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι  θα μπορούν  να εργαστούν   σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους.

Την τελευταία χρονική περίοδο, η πανδημία και τα μέτρα που λήφθηκαν σε συνδυασμό με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων,  δημιούργησαν πρακτικά προβλήματα και δεν  επέτρεψαν την ανάπτυξη  κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο οργανώσεων. Οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν όπως ενδυναμώσουν την κοινή δράση τους με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων. Παράλληλα οι δύο οργανώσεις θα επιδιώξουν την ενημέρωση των θεσμών της ΕΕ για την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού.  

Οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο.

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό κοινών δράσεων και δραστηριοτήτων για το επόμενο διάστημα οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν όπως συναντηθούν στις 27 Οκτωβρίου στα γραφεία της BES για να οριστικοποιήσουν το πρόγραμμα για το 2022.