Το πρόβλημα επιβίωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων τέθηκε επί τάπητος στην Υπ. Εργασίας από τις Συντεχνίες

325

Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας είχαν την περασμένη Δευτέρα οι Γ.Γ. των Συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ και οι αντίστοιχοι Γ.Γ. των κλαδικών των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στη συνάντηση, την οποία ζήτησαν ως κατεπείγουσα οι ηγέτες των Συντεχνιών συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία καθώς και γενικότερα εργασιακά προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της κρίσης.

Το επάγγελμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων πλήγηκε σοβαρότατα από τη μια εξαιτίας της εποχικότητας και από την άλλη εξαιτίας του γεγονότος ότι φέτος δεν αναμένεται να ανακάμψει ουσιαστικά ο τομέας. Σημειώνεται ότι μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων αποκλείστηκε από το σχέδιο στήριξης του Υπουργείου Εργασίας με τη δικαιολογία ότι η περίοδος προσωρινής αναστολής των εργασιών των ξενοδοχείων τον χειμώνα διακόπτει τη υπηρεσία τους. Επιπρόσθετα, με απόφαση του Υπουργείου όσοι εργαζόμενοι συμπληρώνουν έξι μήνες ανεργιακού επιδόματος τους μήνες Φεβρουάριο ή Μάρτιο ή Απρίλιο, θεωρούνται μη δικαιούχοι στο έκτακτο ανεργιακό επίδομα.  Πρόθεση του Υπουργείου είναι να πληρώνει όλους τους πιο πάνω εργαζόμενους το κατώτατο ποσό που αποφασίστηκε, δηλαδή 360 ευρώ τον μήνα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία αποκλείονται από το έκτακτο σχέδιο στήριξης των εργαζομένων αφού όπως είναι γνωστό το 90% περίπου των ξενοδοχείων εργάζονται εποχικά.

Ταυτόχρονα, μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην πληρωμή των εργαζομένων που βρίσκονται με αναστολή (κανονικό ανεργιακό) αφού αρκετοί έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.