Αδιέξοδο στην Οικοδομική Βιομηχανία

456

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΕΚ με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπεμφθεί στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Σημειώνουμε ότι η Σύμβαση που αφορά περίπου 40,000 εργαζόμενους έχει λήξει στο τέλος Μαΐου.

Όπως φάνηκε στις δύο απευθείας συναντήσεις που έγιναν, η εργοδοτική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα που έθεσε το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Ουσιαστικά οι Συντεχνίες ζητούν επαναφορά στο 100% των μισθών και των ωφελημάτων στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση του 2013, όπου είχε γίνει ειδική συμφωνία. Ζητούν επίσης να εφαρμοστούν τα πρότυπα πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων ώστε στον τομέα να απασχολούνται μόνο οι πραγματικοί επαγγελματίες και ταυτόχρονα προτείνουν να περιληφθούν στον περί Εργοδοτουμένων στην Οικοδομική Βιομηχανία Νόμο τα άρθρα της Σύμβασης που αναφέρονται στους κατώτατους μισθούς ώστε να είναι δεσμευτικά για όλους τους εργοδότες και να μην υπάρχει αθέμητος ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Από την πλευρά της η ΟΣΕΟΚ ζητά, μεταξύ άλλων παράλογων αντιαιτημάτων, παράταση της υφιστάμενης Σύμβασης για ακόμη ένα χρόνο χωρίς όμως παραχώρηση της ΑΤΑ την 1η Ιανουαρίου του 2023. Κι αυτό γιατί η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών συνέδεσε την παραχώρηση της ΑΤΑ με το αίτημά της, που δεν αφορά το Συνδικαλιστικό Κίνημα αλλά την κυβέρνηση, για επαναφορά του Δείκτη Ωρομίσθιων Οικοδομικών Επαγγελμάτων. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα θεωρεί παράλογη τη θέση της εργοδοτικής πλευράς και οι συζητήσεις κηρύχθηκαν σε αδιέξοδο. Αποφασίστηκε να σταλεί από κοινού τις επόμενες ημέρες επιστολή στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων για να καθοριστούν συναντήσεις υπό την μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας. Σημειώνουμε ότι η Σύμβαση στην Οικοδομική Βιομηχανία αφορά περίπου 40,000 εργαζόμενους.

Γ.Γ. Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ: Αντίδραση αν δεν υπάρξει συμφωνία

Σε δηλώσεις του στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου ανέφερε πως η Ομοσπονδία Εργολάβων στηριζόμενη στη λογική των διαφόρων εργοδοτικών συνδέσμων αλλά και στην στάση που επέδειξαν στα ζητήματα που προηγήθηκαν που είχαν σχέση με τον κατώτατο μισθό και την ΑΤΑ, συνεχίζει με το ίδιο σκεπτικό θέλοντας να βάλουν στους ώμους των εργαζομένων τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αυξήσεις των τιμών. «Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι συγκαταβατικά και πολύ μετρημένα και εμείς θα πάμε ενώπιων του Υπουργείου Εργασίας με αποφασιστικότητα», είπε και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν άλλες σκέψεις ώστε να ανανεωθεί η Συλλογική Σύμβαση προς όφελος όλων. Ο Γ.Γ. της Συντεχνίας προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, η εργατική πλευρά θα αντιδράσει ανάλογα.

Διασφάλιση ότι τηρούνται οι Συμβάσεις και οι εργατικές νομοθεσίες στα έργα του δημοσίου

Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει από τις Συντεχνίες Οικοδόμων ένας κύκλος συναντήσεων με τους διάφορους κρατικούς φορείς που εκτελούν οικοδομικά και τεχνικά έργα ώστε να ξανατεθεί το ζήτημα της εφαρμογής από τους εργολάβους της Συλλογικής Σύμβασης της Οικοδομικής Βιομηχανίας και των άλλων Εργατικών Νομοθεσιών. Όπως είπε ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται πάρα πολλές παραβιάσεις εκ μέρους των διαφόρων εργολάβων που είναι ανάδοχοι των έργων και για αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν αυτές οι συναντήσεις.

«Ξεκαθαρίζουμε πως οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί αναφορικά με το ζήτημα αυτό αφού εξαιτίας αυτού του φαινομένου από τη μια δημιουργείται αθέμητος ανταγωνισμός μεταξύ των προσφοροδοτών και από την άλλη προκαλείται μεγάλο πρόβλημα για τους εργαζόμενους που εκτελούν τα έργα αυτά γιατί πολλές φορές παραβιάζονται τα ωφελήματα και οι μισθοί που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση. Ταυτόχρονα, εξαιτίας των παραβιάσεων της Σύμβασης και των Νομοθεσιών τα Κοινωνικά Ταμεία χάνουν εκατομμύρια ευρώ», τόνισε. Ο Μ. Παπανικολάου ξεκαθάρισε πως οι Συντεχνίες είναι αποφασισμένες να επανέλθουν στο ζήτημα δίνοντάς του τεράστια προσοχή και σημασία γιατί είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά και τους εργαζόμενους και τους πραγματικά επαγγελματίες εργολάβους αλλά και την κοινωνία.