Απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας σε ρεπορτάζ του ΡΙΚ για τους αγώνες των μεταλλωρύχων

682

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Διεύθυνση του ΡΙΚ απέστειλε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους με αφορμή ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ στις 30 Απριλίου 2023 ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στο ρεπορτάζ έγινε αναφορά στους αγώνες των μεταλλωρύχων το 1948 με ειδική αναφορά στην επαγγελματική ασθένεια της πνευμοκονίασης, χωρίς ωστόσο να γίνει καμία αναφορά στην ΠΕΟ και στις τουρκικές συντεχνίες που ήταν οργανωτές και καθοδηγητές αυτής της μεγάλης απεργίας. Στην επιστολή της η ΓΓ ΠΕΟ υποδεικνύει ότι από το ρεπορτάζ απουσιάζει η πληρότητα και η αντικειμενικότητα και σημειώνει ότι στο ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ υπάρχει πλούσιο υλικό με συνεντεύξεις από βετεράνους συνδικαλιστές που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να φωτίσει την ιστορία αντί να την συσκοτίσει.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος απάντησε με επιστολή του, ημ.4 Μαΐου 2023, προς την ΓΓ της ΠΕΟ σημειώνοντας ότι οι διαπιστώσεις της είναι βάσιμες και πως θα καταβληθεί προσπάθεια να διασκευαστεί η παράλειψη.

Αυτούσια η επιστολή της ΓΓ ΠΕΟ:

«Την Κυριακή, 30 Απριλίου 2023, στα πλαίσια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων των 8.00 μ.μ. το ΡΙΚ1, ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς,  παρουσίασε ρεπορτάζ για τους αγώνες των μεταλλωρύχων με ειδική αναφορά στην επαγγελματική ασθένεια της πνευμοκονίασης που μαστίζε τους μεταλλωρύχους.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει υποχρέωση να ασχολείται και να παρουσιάζει την ιστορία των εργατικών και κοινωνικών αγώνων του τόπου μας με κάθε ευκαιρία και ειδικότερα με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.  Με αυτό το τρόπο συμβάλει στην συντήρηση της ιστορίας και στην διάχυση της ιστορικής γνώσης, διαπαιδαγωγώντας και επιμορφώνοντας την κοινωνία και  ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές.  Είναι γι΄ αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό η παράθεση των ιστορικών γεγονότων να γίνεται με πληρότητα και αντικειμενικότητα, στοιχεία τα οποία δυστυχώς απουσίαζαν από το εν λόγω ρεπορτάζ.

Η γενική αναφορά σε αγώνες που δόθηκαν το 1948 από τους μεταλλωρύχους παραλείποντας την όποια αναφορά στην ΠΕΟ και τις Τουρκικές συντεχνίες που ήταν οι οργανωτές και οι καθοδηγητές αυτής της μεγάλης απεργίας, η αναφορά της ιστορικού κας Λεοντίδου, στην νομοθεσία Περί Μεταλλείων του 1952, που εισήχθηκε επί αποικιοκρατίας, χωρίς παράθεση και αναφορά των αγώνων που οδήγησαν σε αυτή την νομοθεσία, που δεν ήταν δώρο της αποικιοκρατίας, δεν αποδίδουν τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

Το ρεπορτάζ του  ΡΙΚ δυστυχώς συσκότισε την ιστορία αντί να την φωτίσει.

Στο ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ υπάρχει πλούσιο υλικό με συνεντεύξεις από βετεράνους συνδικαλιστές, που έζησαν τα γεγονότα του 1948, το οποίο μπορούσατε να αξιοποιήσετε.  Το μόνο που προκάλεσε το ρεπορτάζ, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν μνήμη και γνώση των γεγονότων και των αγώνων είναι τον θυμό και την απογοήτευση.

Αναμένουμε τις ενέργειες σας για αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας.»

Η απάντηση του ΓΔ ΡΙΚ:

«Αναφέρομαι στην επιστολή σας με ημερομηνία 3 Μαΐου 2023 και σας ενημερώνω ότι έχουμε μελετήσει το εν λόγω ρεπορτάζ, το οποίο προβλήθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου 2023, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς και σας αναφέρουμε ότι οι διαπιστώσεις σας όσον αφορά την μη αναφορά τόσο στην ΠΕΟ όσο και στις Τουρκικές συντεχνίες, είναι βάσιμες.

Για το λόγο αυτό θα προχωρήσουμε στις δέουσες συστάσεις. Επίσης θα καταβληθεί προσπάθεια να διασκευαστεί η παράλειψη.

Παραμένω στη διάθεση σας για οτιδήποτε περαιτέρω.»