Γ.Γ. ΠΕΟ: Προβληματικά στοιχεία στην πρόταση του Υπ. Εργασίας για το 12%

2967

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων την πρότασή του για το πέναλτι 12% στις συντάξεις όσων αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Στην παρουσίαση παρόντες εκ μέρους της ΠΕΟ ήταν η Γ.Γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας Χρίστος Τομπάζος.

Σε δηλώσεις της η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους επεσήμανε πως η ΠΕΟ όπως ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, θα την συνεχίσει γιατί θεωρεί εξαιρετικής σημασίας αφενός την επάρκεια των συντάξεων ώστε οι συνταξιούχοι να ζουν αξιοπρεπώς και αφετέρου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε το πέναλτι 12%.

Όπως ανέφερε, στην πρόταση υπάρχουν στοιχεία που είναι προβληματικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

«Ο Υπουργός κατέθεσε την πρότασή του η οποία αφορά εισφορείς που εισέφεραν στο ΤΚΑ για τουλάχιστον 40 χρόνια. Έχει κάποιες παραμέτρους τις οποίες θα συζητήσουμε. Θέλουμε να συζητήσουμε τις παραμέτρους και αναμένουμε ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει θα είναι εποικοδομητικός και θα συμβάλει στην επίλυση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη μείωση κατά 12% των συντάξεων», είπε και σημείωσε ότι τα χρόνια εισφορών είναι μια παράμετρος, η άλλη παράμετρος είναι ποιες πιστώσεις λαμβάνονται υπόψη στα χρόνια, μια τρίτη παράμετρος είναι πώς θα γίνει η μείωση. «Η πρόταση του Υπουργού, είπε, αναφέρεται στην μείωση στη βασική σύνταξη, άρα αφήνει ανεπηρέαστο το αναλογικό μέρος της σύνταξης», είπε. Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι η αναλογιστική μελέτη που παρουσιάστηκε για τη γενική κατάσταση του ΤΚΑ και τη βιωσιμότητά του, καταδεικνύει ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2017».

Η Σ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι η ΠΕΟ θα αξιολογήσει τα δεδομένα έχοντας ανοίξει αυτή τη συζήτηση. Σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε το πέναλτι του 12% με όσο το δυνατό πιο κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Ιδιαίτερα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για την ομάδα εργαζομένων που δεν είναι επιλογή της να συνταξιοδοτηθεί στα 63 αλλά οι συνθήκες εργασίας και άλλοι λόγοι την αναγκάζουν.

Η πρόταση του Υπουργού Εργασίας

Την εξαίρεση της βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση του 12% για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 40 έτη εισφορών, περιλαμβάνει η πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η πρόταση κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), χωρίς να επηρεάζει τη βιωσιμότητά του και χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των εισφορών.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Υπουργός ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν στα μέλη του Συμβουλίου τα χαρακτηριστικά της πρότασης που διαμορφώθηκε για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης των πρόωρων συντάξεων.

«Η πρόταση επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων που έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου, μέσα από την εξαίρεση της πλήρους βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση για όσους πολίτες ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν τεθεί και έχουν ως επίκεντρο τη συμπλήρωση του 85% της περιόδου ασφάλισης, που ανέρχεται σε 40 χρόνια», σημείωσε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι εκτιμάται ότι από τις αρχές του νέου χρόνου η πλήρης βασική σύνταξη θα ανέρχεται σχεδόν σε €500. «Όπως ισχύει και με αφορολόγητο εισόδημα, όπου μέχρι ένα ποσό δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος ο φορολογούμενος, έτσι και στην περίπτωση της αναλογιστικής μείωσης, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, το ποσό της πλήρους βασικής σύνταξης θα εξαιρείται από τη μείωση», διευκρίνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιπρόσθετα κριτήρια και παράμετροι και η πρόταση είναι προς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους και οι λεπτομέρειές της θα προσδιοριστούν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο.

Ανέφερε ότι μέσα από την πρόταση θα επωφεληθούν άμεσα χιλιάδες και σταδιακά εκατοντάδες πολίτες, ενώ ευνοούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, στη μεταποίηση και στις πωλήσεις και γενικότερα σε επαγγέλματα για τα οποία χρειάζεται χειρωνακτική εργασία, ορθοστασία και είναι επαγγέλματα στα οποία δραστηριοποιούνται άτομα που ξεκινούν να εργάζονται πολύ νωρίς, συμπληρώνοντας πολλά χρόνια εισφορών.

Ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι το οικονομικό κόστος της πρότασης δεν μπορεί να αυξηθεί επειδή βασίζεται στα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης, ενώ η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους κατά το επόμενο διάστημα, για να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Σημείωσε ότι ως σημείο αναφοράς είναι τα 40 χρόνια εισφορών, τα οποία αποτελούν το 85% της περιόδου ασφάλισης, ενώ η δυνατότητα για συνταξιοδότηση στα 63 χρόνια καθορίζεται από την κάλυψη του 70% της περιόδου ασφάλισης, που είναι τα 33 χρόνια.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τα κύρια συμπεράσματα της Αναλογιστικής Μελέτης του ΤΚΑ με έτος αναφοράς το 2020 και για την επενδυτική πολιτική του αποθεματικού του ΤΚΑ. Επιβεβαιώθηκε η βιωσιμότητα του ΤΚΑ σε βάθος χρόνου και διαπιστώθηκε ότι οι προγραμματισμένες εισφορές είναι ικανοποιητικές, ενώ δεν προκύπτει ανάγκη διαφοροποίησης του ορίου συνταξιοδότησης.