Κινδυνεύει η εργατική ειρήνη στο Λιμάνι Λεμεσού

381

Στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) του ΥΕΠΚΑ βρίσκονται οι εργατικές διαφορές για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) των Λιμενεργατών και Σημειωτών και των εργαζομένων στην εταιρεία DP WORLD LIMASSOL.

Όπως δήλωσε στο Ε.Β. ο Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου, η Σύμβαση των Λιμενεργατών–Σημειωτών έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και οι απευθείας διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή της κατέληξαν σε αδιέξοδο λόγω της αδιαλλαξίας των εργοδοτών. «Ήδη έγινε συνάντηση στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και αναμένονται εξελίξεις αλλά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το αδιέξοδο παραμένει», είπε.

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι στην «DP WORLD LIMASSOL» οργανώθηκαν σε Συντεχνίες το 2020 και υποβλήθηκαν αιτήματα για τη συνομολόγηση ΣΣΕ, όμως οι απευθείας διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο. «Αυτή τη στιγμή η εργατική διαφορά βρίσκεται ενώπιον του ΤΕΣ στη Λεμεσό και επίσης αναμένονται εξελίξεις που φαίνεται να οδηγούν σε αδιέξοδο. Η πρόσφατη προσπάθεια της εταιρείας DP WORLD LIMASSOL να συνδέσει τη συνομολόγηση της Συλλογικής Σύμβασης με απολύσεις εργαζομένων της, οδήγησε σε στάση εργασίας. Η επιμονή της εταιρείας σε απολύσεις, τις οποίες επανειλημμένα απέρριψαν οι Συντεχνίες, έχει αναστατώσει τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε ετοιμότητα δυναμικής αντίδρασης».

Ο Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ σημείωσε ότι αυτή τη χρονική περίοδο το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ενημέρωσαν δημόσια πως έχουν ήδη συμφωνήσει για την έναρξη δρομολογίων από τη Λεμεσό εταιρειών κρουαζιερόπλοιων με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Επίσης το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει δημόσια ενημερώσει πως το πρόγραμμα γεωτρήσεων θα επανέλθει το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ενέργειες γίνονται και από την ίδια την εταιρεία και άλλους φορείς. «Αυτά υποδηλώνουν και αύξηση του όγκου εργασιών και η εταιρεία DP αντί να προετοιμάζεται για την αναγκαία εξυπηρέτηση, θέτει θέμα πλεονασμών. Οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα είναι ανάστατοι με αυτές τις εξελίξεις και μαζί με τις Συντεχνίες τους έχουν ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα δεχθούν να χάσει κανένας εργαζόμενος την εργασία του», είπε.  

Ο Α. Ελευθερίου προειδοποίησε ότι η εργατική ειρήνη κινδυνεύει αφού είναι φανερό πως η χρονική περίοδος που τίθεται το θέμα των πλεονασμών από την εταιρεία, είναι για να αποφύγει τη συνομολόγηση της ΣΣΕ. «Εναπόκειται στο ΤΕΣ, στο ΥΕΠΚΑ και σε άλλα Υπουργεία να υποδείξουν στην εταιρεία πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η θέση», ανέφερε.