Το ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα της Κύπρου έγραψε ιστορία με τους αγώνες του

201

Κάτω από το σύνθημα «Αλληλεγγύη-Επανένωση-Κοινωνική Δικαιοσύνη» η ΠΕΟ τίμησε σε όλες τις πόλεις την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η κεντρική εκδήλωση στη Λευκωσία ξεκίνησε στο άνοιγμα της οδού Λήδρας με ομιλία από την Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και χαιρετισμό από τον Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λευκωσίας-Κερύνειας Ευτύχιος Παπαμιχαήλ. Ακολούθησε πορεία χιλιάδων εργαζομένων κάτω από τα κόκκινα λάβαρα της Πρωτομαγιάς, με κατάληξη το γήπεδο της νεκρής ζώνης στο Λήδρα Πάλλας όπου έγινε συνένωση με πορεία των Τουρκοκυπριακών συνδικάτων και κοινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς. Στη συνέχεια αναγνώστηκε η κοινή Πρωτομαγιάτικη διακήρυξη της ΠΕΟ με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-IS, KTOS, KTOEOS, BES, KTAMS, KOOP-SEN και DAU-SEN και ακολούθησε συναυλία με το δικοινοτικό σχήμα με τίτλο “Rock for Peace-Solidarity, Reunification, Social Justice”.

Σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Πρωτομαγιάς έγιναν το πρωί της Δευτέρας ενώ στην ελεύθερη Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Ανοίγοντας την κεντρική εκδήλωση στη Λευκωσία ο Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Λευκωσίας-Κερύνειας, Ευτύχιος Παπαμιχαήλ επεσήμανε πως η Πρωτομαγιά είναι αφιερωμένη σε όσους πάλεψαν με σκληρούς, ταξικούς αγώνες ώστε οι εργαζόμενοι του σήμερα να απολαμβάνουν δικαιώματα τα οποία δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Αναφέρθηκε στον πόλεμος στην Ουκρανία, τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που οδηγούν στην φτώχεια, στις ανισότητες, αντιθέσεις, ανασφάλειες και δυσβάστακτη ακρίβεια. «Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και νέες μας και οι συνταξιούχοι, έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Τα προβλήματα αυτά, που έχουν οξυνθεί κατά πολύ την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, έχουν δημιουργήσει την πρωτοφανή κατάσταση οι νέες γενιές να ζουν χειρότερα από τις παλαιότερες. Για να ανακοπεί ο κίνδυνος αυτός, χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα και παρεμβάσεις που να θέτουν φραγμό στην εκμετάλλευση των εργαζομένων», είπε και διαμήνυσε πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει πίστωση χρόνου για τα μεγάλα ζητήματα όπως η ΑΤΑ, η απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, η ακρίβεια, το στεγαστικό καθώς και το συνταξιοδοτικό.

«Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού είναι μόνο μέσα από την ταξική πάλη, την αλληλεγγύη, την οργάνωση και τη δυναμική διεκδίκηση που μπορούν να έχουν ελπίδα οι εργαζόμενοι, όπως άλλωστε έκαναν και οι πρωτοπόροι συνάδελφοί μας τόσα χρόνια πριν. Χέρι-χέρι λοιπόν, με τα προοδευτικά ΤΚ συνδικάτα, παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο ελπίδα και μια επανενωμένη πατρίδα που να δίνει προοπτική σε όλους. Γι’ αυτό και το σύνθημα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, το οποίο είναι «Αλληλεγγύη – Επανένωση – Κοινωνική Δικαιοσύνη», συνοψίζει και αντικατοπτρίζει πλήρως τους στόχους μας», είπε. 

Γ.Γ. ΠΕΟ: Με την οργάνωση, τους αγώνες μας διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε

Κύρια ομιλήτρια στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στη Λευκωσία ήταν η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία αναφέρθηκε στην σημασία της επετείου για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι ημέρα αγώνα και αλληλεγγύης αλλά παρόλα αυτά στον τόπο μας για ακόμη μια χρονιά η 1η Μαΐου βρίσκει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται χωριστά και τονίζοντας πως «παρά την απογοήτευση που η πολυετής στασιμότητα στο κυπριακό δημιουργεί δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούμε γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση των κινδύνων που δημιουργούνται για τον λαό μας αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχει».

Σε ότι αφορά τα εργασιακά, η Γ.Γ. της ΠΕΟ επεσήμανε πως τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και παραμένουν ανοικτά είναι πάρα πολλά: «Η οικονομία αναπτύσσεται αλλά η ανάπτυξη δεν οδηγεί σε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου.  Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που οξύνθηκαν λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση την περίοδο της κρίσης γίνονται ακόμα βαθύτερες από την ακρίβεια και την αύξηση των επιτοκίων. Μόλις πριν από μερικές μέρες η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. κατέταξε την Κύπρο στις χώρες που έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά παιδιών που βιώνουν υλική στέρηση, και ζουν σε νοικοκυριά που οι γονείς τους έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση.   Είμαστε η τρίτη χώρα μετά την Ελλάδα και την Βουλγαρία».

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ χαρακτήρισε τους δυναμικούς εργατικούς αγώνες που δίνονται το τελευταίο διάστημα σε όλο τον κόσμο ως ένα ποτάμι που κατεβαίνει: «Το ποτάμι της εργατικής τάξης που ξυπνά και που οργανωμένα διεκδικεί. Που λέει φτάνει πια, δεν μπορεί να συνεχίσουμε εμείς να πληρώνουμε για τις δικές σας κρίσεις. Μέρος αυτού του βουητού  της εργατικής τάξης είμαστε και εμείς. Με τις μαχητικές μας πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στέλνουμε καθαρό μήνυμα: Με την οργάνωση, τους αγώνες μας διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε».

Οι νέες γενιές ζουν χειρότερα από τις προηγούμενες

«Όταν η εργασία δεν αμείβεται με επαρκείς αξιοπρεπείς μισθούς, όταν οι πολιτικές ανακατανομής του πλούτου είναι από ανεπαρκείς ως ανύπαρκτες τότε φτάνουμε σε αυτό το σημείο. Οι νέες γενιές να ζουν χειρότερα από τις προηγούμενες, να έχουμε νέους μορφωμένους, με γνώσεις και δεξιότητες που δεν μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους.

Οι εργαζόμενοι, η κοινωνία χρειάζονται αποφάσεις πολιτικής που θα θέτουν φραγμό στα φαινόμενα της φτηνής  χωρίς δικαιώματα  εργασίας,  θα επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως το βασικό μηχανισμό καθορισμού των όρων απασχόλησης, πολιτικές που να τους προστατεύουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, να  δημιουργούν ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα χτυπά τις διακρίσεις και τις ανισότητες, θα απαντά στα πολλαπλά προβλήματα των εργαζομένων γονιών, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη γυναικεία απασχόληση», είπε η Σ. Χαραλάμπους. Συνεχίζοντας είπε πως ενώ ο Πρόεδρος διαλαλούσε προεκλογικά ότι έχει έτοιμο πλάνο, εντούτοις τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν ότι το πλάνο είναι κατά βάση επανάληψη του πλάνου της προηγούμενης κυβέρνησης. «Στο θέμα των εκποιήσεων, καμία διάθεση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους, στο θέμα των επιτοκίων, παραινέσεις στις τράπεζες, στο θέμα της ακρίβειας, απουσία  ολοκληρωμένου σχεδιασμού».

Στη συνέχεια επανέλαβε τις προτάσεις που καταθέτει η ΠΕΟ από το Φθινόπωρο του 2021 για μέτρα ανακούφισης και στήριξης των εργαζομένων και των ευάλωτων νοικοκυριών από την ακρίβεια. Συγκεκριμένα, για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και επιβολή πλαφόν, τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, αύξηση του ΕΕΕ, παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας στους χαμηλοσυνταξιούχους, φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών και αξιοποίηση των πόρων για εισαγωγή σχεδίων στήριξης ευάλωτων και χαμηλομεσαίων νοικοκυριών. 

«Έχει υποχρέωση το κράτος να παρέμβει αποφασιστικά στη διασφάλιση του  δικαιώματος σε αξιοπρεπή στέγη για όλους με την δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής στέγης, με επιδότηση του κόστους ενοικίασης με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια με διεύρυνση των κριτηρίων και αύξηση των χορηγιών των στεγαστικών σχεδίων.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που αυτά που συμφωνούμε στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις να εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες. Να προωθήσει σχεδιασμό για ενθάρρυνση της σύναψης συλλογικών συμβάσεων και να τροποποιήσει το διάταγμα για των κατώτατο μισθό, εισάγοντας ρυθμίσεις όπως ελάχιστο όριο 38 ωρών εργασίας, ΑΤΑ, 13ο μισθό, υπερωριακή αποζημίωση. Αυτό είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος διασφάλισης του δικαιώματος σε αξιοπρεπή εργασία, της σμίκρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων, της καταπολέμησης της φτώχειας ανάμεσα στους εργαζόμενους, της έμπρακτης διασφάλισης του δικαιώματος στην οργάνωση και τη συλλογική διαπραγμάτευση που στις μέρες μας παραβιάζεται ασύστολα από πολλούς εργοδότες. Αυτός είναι ο δρόμος για να διευρυνθεί η ΑΤΑ και να καλύψει όλους τους εργαζόμενους. Για να έχουν οι νέοι εργαζόμενοι αξιοπρέπεια και προοπτική στην εργασία.

Απαράδεκτη και ενδεικτική ότι δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση αλλαγής πλεύσης στα εργασιακά ζητήματα είναι η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες που άρον – άρον αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Απροθυμία να διαφοροποιήσει μια πολιτική απόφαση  που εργαλειοποιεί τους μετανάστες εργαζόμενους ως μηχανισμό υπόσκαψης των συμβάσεων και ανταγωνισμού ανάμεσα στους εργαζόμενους. Η απροθυμία αλλαγής σημαίνει συμφωνία και ταύτιση με τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, γι’ αυτό και εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενεργοποιήσουμε την απόφαση μας για δυναμικά μέτρα αντίδρασης», προειδοποίησε ενώ ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά το πρόβλημα δεν είναι οι συνάδελφοι μετανάστες εργαζόμενοι, το πρόβλημα είναι η παραχώρηση αδειών σε εργοδότες που δεν εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις για όλο το προσωπικό».

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό, επεσήμανε πως η κυβέρνηση οφείλει επίσης να πάρει θέσει για αυτό και ειδικότερα να τοποθετηθεί για την καθολική κοινωνική απαίτηση για κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους μετά από πολλά χρόνια εισφορών και δουλειάς επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 χρόνια. «Απαιτούμε αυτό το θέμα να τεθεί ως προτεραιότητα.  Υπάρχει η δυνατότητα για κατάργηση του 12% με ορθολογιστικές λύσεις, χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ».

Ο αγώνας για την ΑΤΑ θα συνεχιστεί

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ ενημέρωσε και για τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ: «Η πρόταση απέχει πολύ από αυτό που όφειλε να κάνει ο Υπουργός Εργασίας, πρώτα λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 και δεύτερο των δημόσιων τοποθετήσεων και δηλώσεων του Προέδρου για την ΑΤΑ προ και μετά τις εκλογές. Η πρόταση δεν αποδίδει την ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της, όπως προβλέπει η μεταβατική συμφωνία ούτε και οδηγεί στη σταδιακή πλήρη επαναφορά της, όπως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έλεγε δημόσια ότι είναι η θέση του. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με τη πρόταση της για νέα μεταβατική συμφωνία τριετίας, αφήνοντας έτσι ανοικτό το θέμα της ΑΤΑ, επιλέγει να αφήσει έδαφος για συνέχισης της αμφισβήτησης του θεσμού της ΑΤΑ, επιλέγει να αφήνει χώρο στους εργοδότες για να προτάσσουν θέσεις και ιδέες που διαβρώνουν και εκφυλίζουν την ΑΤΑ, σε βαθμό που να μην εκπληρώνει το ρόλο της στην αποκατάσταση της απώλειας που έχουν οι μισθοί από τον πληθωρισμό.  Αυτά τα στοιχεία κάνουν την πρόταση ιδιαίτερα προβληματική και για αυτό η ΠΕΟ τοποθετήθηκε αρνητικά. Ο αγώνας για επαναφορά της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι η βάση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για διεύρυνση της ΑΤΑ έτσι που να καλύψει όλους τους εργαζόμενους. Αυτό τον αγώνα που ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα ξεκίνησε, οφείλουμε να το συνεχίσουμε», είπε.

Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Εφαλτήριο για τους αγώνες που δίνονται και τους αγώνες που έρχονται

«Τιμούμε τους δικούς μας αγώνες για το οκτάωρο, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, την ισομισθία, τις συλλογικές συμβάσεις, την ΑΤΑ, την ασφάλεια και την υγεία στον χώρο εργασίας. Η Πρωτομαγιά όμως δεν είναι απλά και μονοσήμαντα η απόδοση τιμής για τους αγώνες που έγιναν. Είναι και το εφαλτήριο για τους αγώνες που ήδη δίνονται και για τους αγώνες που έρχονται. Αυτούς τους αγώνες τούς δίνουμε με αυτοπεποίθηση και πίστη στη δύναμη των εργαζομένων. Η παγκόσμια ιστορική εμπειρία, μα και η δική μας εμπειρία εδώ στην Κύπρο, αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι κέρδισαν δικαιώματα και ωφελήματα, βελτίωσαν τους όρους εργασίας και ζωής, ως αποτέλεσμα των ταξικών αγώνων τους. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τίποτα δεν χαρίστηκε. Ό,τι κέρδισαν, το κατέκτησαν με σκληρούς και, πολλές φορές, με αιματηρούς αγώνες», ανέφερε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Όπως επεσήμανε, «η πορεία των εργαζομένων προς την πρόοδο δεν είναι πορεία στρωμένη με ροδοπέταλα. Όσο το κοινωνικό σύστημα στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο η κύρια αντίθεση εργασίας-κεφαλαίου καθορίζει τις συνθήκες, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται μόνιμο και δεδομένο».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επεσήμανε πως ενώ τα κέρδη αυξάνονται και η ακρίβεια καλπάζει, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι: «Η καθημερινότητα των εργαζομένων, των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων αλλά πλέον και της μεσαίας τάξης, είναι ένας αγώνας για να τα καταφέρουν. Για να βγει ο μήνας με ένα εισόδημα που τον κατατρώει η ακρίβεια. Για ν’ ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις. Πλέον ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας αγωνίζεται για να μπορεί να έχει τα βασικά, για να μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη.

Αυτή είναι η κατάσταση διεθνώς, αυτή είναι η κατάσταση και στην Κύπρο», είπε και διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ ήταν και θα είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και της ΠΕΟ. «Το ΑΚΕΛ δυναμικά διεκδικεί και θα συνεχίσει να διεκδικεί λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας καταθέτοντας συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Κι εντός Βουλής κι έξω στην κοινωνία».

Σε ότι αφορά την ΑΤΑ, τόνισε πως το πρώτο δείγμα της νέας κυβέρνησης, δεν είναι θετικό: «Ελπίζουμε αυτό να μην είναι το προεόρτιο αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών. Όπως και να είναι όμως οι κυβερνητικές πολιτικές, εμείς είμαστε εδώ και θα επαγρυπνούμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε τη δέσμευση του ΑΚΕΛ για συνέχιση του αγώνα για λύση που θα επανενώσει τον τόπο και τον λαό μας.

Ζητούμε άμεσα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Στην κοινή τους διακήρυξη η ΠΕΟ με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN και DAÜ-SEN, η οποία αναγνώστηκε στο γήπεδο στη νεκρή ζώνη αναφέρουν:

«Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων. H 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στους αγώνες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου, ημέρα τιμής για τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη.

Τα οράματα τους παραμένουν ζωντανά και διαχρονικά και εμπνέουν τους εργαζόμενους όλου του κόσμου για νέους αγώνες και διεκδικήσεις.

Αυτή την συμβολική μέρα τιμούμε τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που με σκληρούς ταξικούς αγώνες και μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει διευρύνει δραματικά τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη για τους εργαζόμενους κατάσταση.

Ο αυξανόμενος πλούτος έχει συσσωρευτεί στα χέρια των λίγων, ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν, αντιμέτωποι με την ανεργία, την ανασφάλεια και την φτώχεια. Το αυξανόμενο κόστος ζωής και η συνεχής αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ζωή των εργαζομένων.

Η καπιταλιστική κρίση ολοένα και βαθαίνει και ο μόνος τρόπος για να διαφυλαχθούν και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι οι ταξικοί αγώνες.

Την ώρα που οι λαοί αντιδρούν και διεκδικούν , η απάντηση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που κυβερνούν είναι η χρήση βίας και οι επιθέσεις ενάντια στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οι κύπριοι εργαζόμενοι που εδώ και σχεδόν πενήντα βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τους πολέμους και τις ξένες επεμβάσεις.

Δυστυχώς αντί να προωθούνται ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου τα πράγματα εξωθούνται στην κλιμάκωση των εντάσεων, των εξοπλισμών και της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Οι εξοπλισμοί και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεν αποτελούν την λύση αλλά αντίθετα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Στις σημερινές συνθήκες όπου οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για επιβολή των γεωστρατηγικών συμφερόντων προκαλούν τον θάνατο και τα εκατομμύρια των προσφύγων, οι εργαζόμενοι έχουν να επιτελέσουν ουσιαστικό ρόλο στον αγώνα για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Αυτή την συμβολική για την διεθνή εργατική τάξη μέρα, με την κοινή μας διακήρυξη στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την διχοτόμηση και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και τις κοινές μας δράσεις με μοναδικό στόχο την επικράτηση της ειρήνης και την επανένωση της πατρίδας μας.

Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού η μακροχρόνια στασιμότητα και η απουσία διαλόγου σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων τετελεσμένων οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Καλούμε τους δύο ηγέτες να προσέλθουν και να συνεχίσουν άμεσα τη διαδικασία των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει με μοναδικό στόχο την επίλυση του κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και μακριά από σκοπιμότητες και ενέργειες που θα δημιουργήσουν εντάσεις.

Με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας θα συνεχίσουμε τους κοινούς μας αγώνες μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους και με ίση πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα.

Για να υπερασπιστούμε και να επεκτείνουμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.

Ενωμένοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με αλληλεγγύη για επανένωση και κοινωνική δικαιοσύνη».