Άδειες: Διαβάστε τί ισχύει για εργαζόμενους θετικούς στον κορωνοϊό και επαφές κρουσμάτων

413

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να καταγράφουν τριψήφιους αριθμούς το τελευταίο διάστημα, αυξάνονται και οι απουσίες σε χώρους εργασίας. Κι αυτό εξαιτίας της υποχρέωσης για κατ’ οίκον περιορισμό τόσο αυτών που νοσούν, όσο και των δηλωμένων στενών επαφών τους, για λόγους δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα λοιπόν με την Ανώτερη Λειτουργό του Υπουργείου Υγείας Ιωάννα Γρηγορίου αρκετοί εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους όταν αναγκαστούν να περιοριστούν στο σπίτι είτε επειδή νοσούν με covid-19, είτε επειδή είναι στενές τους επαφές ξεκαθαρίζοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνται επίδομα ασθενείας.

Έκδοση πιστοποιητικού απουσίας

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για έκδοση πιστοποιητικού απουσίας από την εργασία και λήψη του σχετικού επιδόματος, όσοι νοσούν με covid-19 λαμβάνουν άδεια ασθενείας από τον θεράποντα γιατρό. Αν τα άτομα αυτά έχουν ήπια ή καθόλου συμπτωματολογία και μένουν στο σπίτι υποχρεωτικά για 14 μέρες θα πάρουν την άδεια από τον προσωπικό τους γιατρό. Αν νοσηλεύονται στο Κέντρο Αποκατάστασης «Eden» θα πάρουν άδεια από τον ιατρό που είναι υπεύθυνος στο κέντρο αποκατάστασης, ενώ εάν τα κρούσματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία θα πάρουν την άδεια από το θεράποντα ιατρό τους. Εάν πρόκειται για δημόσιους υπάλληλους, τότε οι άδειες κατατίθενται στην υπηρεσία τους, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να καταθέσουν την άδεια στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για καταβολή του σχετικού επιδόματος.

Άδεια από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης για επαφές

Άδεια απουσίας από την εργασία αλλά και επίδομα ασθενείας δικαιούνται και οι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σύμφωνα με την Ι. Γρηγορίου, τα άτομα που δηλώνονται από το κρούσμα ως στενή επαφή, δικαιούνται να λάβουν από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης άδεια για 14 μέρες. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω άτομα λαμβάνουν πιστοποιητικό απουσίας από την εργασία τους για λόγους δημόσιας υγείας, το οποίο χρησιμοποιείται όπως η άδεια ασθενείας, για σκοπούς υποβολής αίτησης για το επίδομα από το Υπουργείο Εργασίας. Στα άτομα αυτά αποστέλλεται μάλιστα και γραπτό μήνυμα (SMS), στο οποίο υπάρχει συγκεκριμένος σύνδεσμος, στον οποίο οδηγούνται για να ενημερωθούν για τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν  για την καραντίνα, για τις διαδικασίες «αποδέσμευσης» αλλά και για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού.

Η αίτηση για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού πρέπει να αποστέλλεται με τηλεομοιότυπο (φαξ) στο 22771496 ή στο email: [email protected]  μετά το πέρας της περιόδου καραντίνας.

Επαφές επαφών…

Όσον αφορά τις επαφές των στενών επαφών ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικά στον covid-19, αυτοί δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, ωστόσο, τους δίνονται σαφείς οδηγίες για αυτοπεριορισμό, που δεν επιτρέπει επαφή ούτε με τα μέλη των ίδιων οικογενειών. Σε περίπτωση που η στενή επαφή ή και το κρούσμα δεν μπορούν να απομονωθούν, τότε υπάρχουν διευκολύνσεις για να παραμείνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας. Η Ι. Γρηγορίου τόνισε εξάλλου ότι υπάρχουν εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά την κάλυψη με άδεια απουσίας και τους ασθενείς, στις περιπτώσεις που υπάρχουν μικρά παιδιά θετικά στον covid -19 τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με την ανώτερη λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, για πληροφορίες γύρω από το θέμα το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τη γραμμή 1412 (8:00-20:00).

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι οι άδειες ασθενείας για τον covid-19 δεν διαφέρουν από τις υπόλοιπες άδειες ασθενείας και πως εξετάζονται με βάση τη σειρά παραλαβής τους από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.