Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους μετανάστες Κύπριους και ξένους

305

Συναδελφικό μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους μετανάστες στην Κύπρο στέλνει η ΠΕΟ με την ευκαιρία της 18ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών διαβεβαιώνοντας τους ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την διασφάλιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, θρησκείας, χρώματος, γλώσσας κ.α.

Η ΠΕΟ στέλνει επίσης μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης και για δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου έτσι που να μην αναγκάζονται να φεύγουν από την πατρίδα και την οικογένεια τους για να βρουν εργασία.

Τονίζει ακόμη μια φορά ότι οι κύριες αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση είναι η εκμετάλλευση, η ανεργία, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες. Αιτίες τις οποίες γεννά και διαιωνίζει το καπιταλιστικό σύστημα και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του.

Οι μετανάστες, σημειώνει η ΠΕΟ, αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν τη σκληρή εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων τα οποία κατοχυρώνονται μέσα από νομοθεσίες και συλλογικές συμβάσεις. Οι μετανάστες συνήθως γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη και επιπρόσθετα μετατρέπονται από τους εργοδότες σε μοχλό προώθησης της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υπόσκαψης της σταθερής και ρυθμισμένης εργασίας.

Η ΠΕΟ τονίζει και με αυτή την ευκαιρία, ότι η αποτελεσματική προστασία της αξιοπρεπούς εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης απαιτεί:

– Προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
– Με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων των εργαζομένων, ειδικότερα σε εκείνους τους τομείς όπου δεν υπάρχουν συμφωνημένοι όροι απασχόλησης μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να προωθηθούν δεσμευτικά ελάχιστα επίπεδα όρων απασχόλησης, σε ότι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες,13ο μισθό.
– Επικύρωση της σύμβασης και σύστασης της Δ.Ο.Ε για τις/τους οικιακές/ους εργαζόμενες/ους.
– Προώθηση περαιτέρω μέτρων για πάταξη της αδήλωτης εργασίας όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Η ΠΕΟ τονίζει για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα Σύστασης και Λειτουργίας της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης η οποία με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής μπήκε και πάλι στα συρτάρια. Η υπερψήφιση της τροπολογίας με την οποία αποκόπτονται τα κονδύλια που αφορούν την Σύσταση και Λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης αποτελεί πισωγύρισμα και αφήνει τους εργαζόμενους στο έλεος εκείνων των εργοδοτών που θέλουν να αυθαιρετούν παραβιάζοντας τις εργατικές νομοθεσίες.

Ανησυχητικό, σημειώνει επίσης η ΠΕΟ, παραμένει το φαινόμενο με τα εργατικά ατυχήματα που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για την περίοδο 2013-2018, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ξένοι εργαζόμενοι είναι πιο ευάλωτοι –λόγω των συνθηκών απασχόλησης τους- στα εργατικά ατυχήματα με ψηλότερο δείκτη συχνότητας και σοβαρότητας των ατυχημάτων.

Η ΠΕΟ απαιτεί επίσης την άμεση εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για άμεση ετοιμασία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Ένταξη των Μεταναστών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1990.

Καταδικάζει ταυτόχρονα οποιεσδήποτε συμπεριφορές που δημιουργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται. Διακηρύττει με αυτή την ευκαιρία ότι ο μόνος τρόπος προστασίας των εργαζομένων, κυπρίων και μεταναστών, είναι η ενότητα, η ταξική συναδέλφωση και ο οργανωμένος αγώνας. Συμβάλλοντας σε αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων με βάση την αρχής της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια στην εκμετάλλευση και την αδικία.