Ανέτοιμο το ΥΠΠΑΝ να λύσει το πρόβλημα των εκπαιδευτικών στα απογευματινά προγράμματα

399

Την Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συζήτησε το θέμα του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, των Μουσικών και Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ ΔΕΟΚ και της εργοδοτικής οργάνωσης ΚΕΒΕ. Στη συνεδρίαση δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών παρά την πρόσκληση που απεστάλη από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στο ιστορικό της αλλαγής τους εργασιακού καθεστώτος στα εν λόγω προγράμματα του ΥΠΠΑΝ, καθώς και στα διαβήματα στα οποία προέβησαν οι εργαζόμενοι για επαναφορά της απασχόλησης τους σε μισθωτή εργασία, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής τους στο διοικητικό δικαστήριο, της σχετικής απόφασης η οποία εκδόθηκε την 8η Οκτωβρίου 2020, και της δέσμευσης του Υπουργικού Συμβουλίου την 28η Μαρτίου 2018 για συμμόρφωση με την όποια απόφαση του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων. Έπειτα απηύθυνε τον λόγο σε όλους τους προσκεκλημένους.

Η Επιτροπή, αφού άκουσε προσεκτικά όλες τις θέσεις που εκφράστηκαν, υπέβαλε περαιτέρω ερωτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Εργασίας. Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι, το ΥΠΠΑΝ για άλλη μια φορά, παρουσιάστηκε ανέτοιμο να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης επίλυσης του προβλήματος. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης του θέματος, ώστε να είναι έτοιμο να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες και τους εκπροσώπους του κάθε προγράμματος ξεχωριστά, με σκοπό η όποια συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή από την σχολική χρονιά 2023-2024.

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής, πλην των βουλευτών του ΔΗΣΥ, δήλωσαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την ανεπίτρεπτη και μεθοδευμένη κωλυσιεργία που παρατηρείται από το 2013 από πλευράς του κράτους με πιθανό το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης του συγκεκριμένου θέματος στο βωμό των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, κυρίως αφού το ίδιο το κράτος προχώρησε σε μελέτη και αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών από το 2018, μέσω του Οίκου Αξιολόγησης Ernst & Young.

Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη για άμεση διαβούλευση με το κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά, ιδιαίτερα λόγω της επικείμενης προκήρυξης θέσεων στο Πρόγραμμα Μουσικά Σχολεία η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάϊο, ώστε η όποια ενδεχόμενη συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023 αντί της χρονιάς 2023-2024.

Η Επιτροπή ενέγραψε τη συνέχιση της συζήτησης για την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022, δεσμεύοντας το ΥΠΠΑΝ όπως προβεί σε σχετικά διαβήματα άμεσα, ώστε στην επικείμενη συνεδρία να είναι σε θέση να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των όποιων διαβουλεύσεων ενώπιων των βουλευτών.