Τις προτάσεις νόμου που αφορούν την ρύθμιση του επαγγέλματος των ηθοποιών και των σκηνοθετών, τον «Ο περί Ηθοποιών Νόμος του 2004» και «Ο περί Εγγραφής Σκηνοθετών Νόμος του 2019», συζήτησε σήμερα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, εκπροσωπώντας την Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι έχουν εκφράσει μέσα στην Επιτροπή, την μεγάλη τους απογοήτευση για την ντροπιαστική, όπως την χαρακτήρισε, αμέλεια της πολιτείας να διασφαλίσει τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που βιοπορίζονται από το επάγγελμα του ηθοποιού.
Είπε ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ζήτησε όπως άμεσα κατοχυρωθεί η επαγγελματική τους υπόσταση και όπως συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τους ελάχιστους όρους εργασίας αυτών των ανθρώπων και μάλιστα μέσα από τη διαδικασία παραχώρησης κρατικής χορηγίας, σε όσους ασχολούνται με το ζήτημα των θεατρικών παραστάσεων. «Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε αναφέρει ότι τρέχει μια διαδικασία από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη θεσμική κατοχύρωση. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι προκύπτει και η ανάγκη να γίνει μια ξεχωριστεί επαγγελματική κατοχύρωση των ηθοποιών, των σκηνοθετών και των άλλων ανθρώπων του πολιτισμού», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν καλέσει και απαιτήσει από την Βουλή και από την Κυβέρνηση το συντομότερο να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα και οπωσδήποτε με τη συμμετοχή και το ρόλο που έχουν οι εκπρόσωποι των ηθοποιών να είναι σημαντική και να γίνει σεβαστή.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι οι εκπρόσωποι των ηθοποιών στην διάρκεια της συνεδρίας έκαναν λόγο για ντροπιαστική αμέλεια από την πολιτεία και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουν δίκαιο».
«Μας το έδειξε και απέδειξε και η ίδια η πανδημία που λειτούργησε ως καθρέπτης των πραγματικοτήτων. Για μήνες η Κυβέρνηση προσπαθούσε να καταγράψει τους καλλιτέχνες, χωρίς να φτάσει στο ζητούμενο, αφού μεταξύ άλλων, καμία κατοχύρωση, κανένα μητρώο υπάρχουν. Επομένως, η εφαρμογή νομοθεσίας, η οποία να κατοχυρώνει το καθεστώς του καλλιτέχνη και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, όπως αυτά διασφαλίζονται από διεθνείς συμβάσεις, ευρωπαϊκές νομοθεσίες, αλλά και αποφάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι απολύτως επιβεβλημένη», πρόσθεσε.
Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση για άλλη μια φορά να ολοκληρώσει άμεσα το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιτέλους να προχωρήσει χωρίς άλλο χάσιμο χρόνου στην κατάθεση νομοσχεδίου που να κατοχυρώνει το καθεστώς του καλλιτέχνη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου Ανδρέας Τσέλεπος, σε δηλώσεις του είπε ότι αυτή η πρόταση νόμου βασικά θα τους δώσει την ευκαιρία το επάγγελμα του ηθοποιού να αναγνωριστεί.
«Ήταν η πρώτη συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσει η επόμενη συνάντηση για συζητήσουμε τη βάση τουλάχιστον αυτής της πρότασης νόμου και ελπίζουμε ότι πριν τις γιορτές θα ξαναβρεθούμε για να το κλειδώσουμε. Είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό. Θα δώσει την ευκαιρία βασικά σε όλους τους επαγγελματίες ηθοποιούς που ζουν και βιοπορίζονται από αυτό το επάγγελμα, επιτέλους να αναγνωριστεί το επάγγελμα του ηθοποιού στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι υπάρχει μια προσπάθεια από πλευράς πολιτείας «να ενισχύσουμε αλλά και να αναπτύξουμε τον καλλιτεχνισμό».
«Χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση και όχι αποσπασματικές απλώς πρωτοβουλίες για να λέμε ότι κάνουμε κάτι για να κάνουμε. Και στην περίπτωση των ηθοποιών και στην περίπτωση των σκηνοθετών, αλλά και όλων των άλλων κατηγοριών καλλιτεχνών, θα πρέπει αν έρθει η πολιτεία συντονισμένα με διαβούλευση τέτοια που να μην αφήνει επηρεαζόμενους στο περιθώριο, ούτως ώστε να μην εισακουστούν και να εφαρμόσουμε ένα πλαίσιο συνολικής πολιτικής για τον καλλιτεχνισμό», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, «είμαστε υπέρμαχοι στην ανάπτυξη πολιτισμού μέσα από τον καλλιτεχνισμό και αυτή μας η στήριξη εκφράζεται μέσα από το ότι και συζητάμε προτάσεις νόμου αποσπασματικά, αλλά πιέζουμε την εκτελεστική εξουσία μέσα από τη σύσταση του νέου Υφυπουργείου να έρθουμε με τη νέα νομοθεσία να διασφαλίσουμε τα αναγκαία για τη διασφάλιση και κατοχύρωση όλων και κάθε κατηγορίας καλλιτεχνών».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι επιτέλους μετά από 16 χρόνια καθυστερήσεων, ανασύρθηκε από το συρτάρι της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά την προστασία των δικαιωμάτων του ηθοποιού. «Εμείς στηρίζουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού και αυτός είναι ο στόχος μας να δημιουργήσουμε την βάση, το θεμέλιο όλης της συζήτηση, για να καταλήξουμε σε ένα νόμο, ο οποίος θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα γενικά των καλλιτεχνών. Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά το καθεστώς γενικότερα του καλλιτέχνη. Ένας νόμος που θα αποτελέσει την ομπρέλα προστασίας όλων των δικαιωμάτων όλων των καλλιτεχνών. Η προσπάθεια αυτή την στιγμή είναι το συντομότερο δυνατό να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων αυτά τα νομοσχέδια με στόχο την πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε δηλώσεις του είπε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουν οι δύο προτάσεις νόμου να συζητιούνται, να τεθούν οι όροι, «για να έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα προστατεύει το επάγγελμα και των ηθοποιών και των σκηνοθετών, αλλά κυρίως για να έχουμε ένα συμφωνημένο πλαίσιο , το οποίο θα μπορούμε να το επαναλάβουμε για να προστατεύσουμε και τα άλλα επαγγέλματα, όπως είναι για παράδειγμα οι χορευτές, οι ζωγράφοι, κτλ».
«Η σημασία αυτού του νομοθετήματος βρίσκεται στο ότι όσον αφορά το θέμα του καθεστώτος το καλλιτέχνη, το οποίο συζητιέται τώρα στο Υπουργείο Παιδείας, αυτό λέει ότι για να μπορεί κάποιος να θεωρηθεί καλλιτέχνης θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε ένα σύνδεσμο. Για αυτό και πρέπει τώρα να νομοθετήσουμε, να βρούμε το πλαίσιο και να ρυθμίσουμε όλες αυτές τις τέχνες», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ