Αναστολή απεργίας και εντατικός διάλογος

300

Ανεστάλησαν τα απεργιακά μέτρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με τους εργαζομένους του Τμήματος Καθαριότητας να επιστρέφουν στην εργασία τους.

Η απεργία ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί,  για να ανασταλεί λίγο μετά τις 9:00, αφού σε συνεδρία που πραγματοποίησαν στο νοσοκομείο εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, του Υπουργείου Υγείας και των συντεχνιών, αποφασίστηκε ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει εντατικός διάλογος για επίλυση όλων των προβλημάτων του Τμήματος Καθαριότητας.

Σημειώνεται ότι στην απεργία συμμετείχε το σύνολο του ωρομίσθιου προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ώστε να στηρίξουν συλλογικά τις εργαζόμενες στο Τμήμα Καθαριότητας.

Η απόφαση για την απεργία λήφθηκε, με αφορμή τη μετακίνηση πέντε καθαριστριών στη θέση της επιστάτριας, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι υπόλοιπες εργαζόμενες στο Τμήμα, αφού υποστηρίζουν ότι το σύστημα καθαριότητας δεν μπορεί να λειτουργήσει με σωστό τρόπο, αφαιρώντας εργαζόμενους από το ήδη υποστελεχομένο τμήμα.

Εντατικός διάλογος από τη Δευτέρα, αξιολόγηση αποτελεσμάτων σε ένα μήνα

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Συντεχνιών, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής, η οποία θα προβεί στην κωδικοποίηση των προβλημάτων και θα προχωρήσει σε εντατικό διάλογο.

Όπως σημείωσαν αποφασίστηκε ακόμα ότι σε ένα μήνα θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεων τους.

Σε περίπτωση, αναφέρουν, που τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν θα προχωρήσουν στην κλιμάκωση των μέτρων.

Σε δηλώσεις του, ο  Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, Σάββας Κωνσταντίνου, είπε ότι «μετά τη συνέχιση των απεργιακών μέτρων έχουμε κληθεί σε συνεδρία με εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ,  των Συντεχνιών και του Υπουργείου Υγείας και μέσα από μια έντονη συζήτηση έχουμε καταλήξει στη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα κωδικοποιήσει τα συγκεκριμένα προβλήματα, ώστε να μπούμε σε ένα εντατικό διάλογο».

Είπε ότι «από τη Δευτέρα, νοουμένου ότι έχουν ανασταλεί τα απεργιακά μέτρα, αρχίζουμε τη συζήτηση πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα και σε διάστημα 15 ημερών πρέπει να δοθούν λύσεις», για  να προσθέσει ότι «σε ένα μήνα θα πρέπει να αξιολογηθεί όλη η κατάσταση και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σ. Κωνσταντίνου είπε ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα θα προχωρήσουν με την περαιτέρω κλιμάκωση τους.

«Παρά το γεγονός ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τα μέτρα, εντούτοις μέσα από τη συζήτηση που έγινε σήμερα, έχουν δείξει ένα θετικό πνεύμα αντίληψης των προβλημάτων και τη διάθεση να επιλυθούν τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό», είπε.

Υποστελεχωμένο κατά 25 άτομα το Τμήμα Καθαριότητας

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Τάσος Κακουλλής, ανέφερε ότι ο κλάδος των καθαριστριών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι υποστελεχωμένος κατά 25 άτομα, σημειώνοντας πως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν αφαίρεση πέντε καθαριστριών από τη δύναμη του του τμήματος και η μεταφορά τους στη θέση της επιστάτριας καθαριότητας”.

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση του Τμήματος, είπε ότι αντί των 135 ατόμων, που πρέπει να έχει το τμήμα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 110, μη συμπεριλαμβανομένου των πέντε αποσπάσεων στη θέση επιστάτριας.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο καταλληλότερος αριθμός εργαζομένων σε αυτό το Τμήμα είναι πάνω από 135, αφού το νοσοκομείο είναι τεράστιο σε έκταση.