Αφετηρία για νέους εργατικούς αγώνες το 36ο Συνέδριο της ΠΕΟ Λεμεσού

552

Σταθμός και νέα αφετηρία στους αγώνες για τα δίκαια των εργαζομένων και του κόσμου της Λεμεσού αποτέλεσε το 36ο Επαρχιακό Συνέδριο του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Λεμεσού, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 με σύνθημα «Δυνατά μπροστά με τη δύναμη της ιστορίας μας».

Το Επαρχιακό  Συνέδριο της ΠΕΟ Λεμεσού, στο οποίο συμμετείχαν 300 περίπου εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι εργαζόμενοι μέλη και στελέχη της ΠΕΟ Λεμεσού εκπροσωπώντας όλους τους κλάδους και τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η ΠΕΟ, εξέτασε και αξιολόγησε την πορεία του Συνδικαλιστικού Κινήματος της επαρχίας για την περίοδο 2017 – 2021. Οι σύνεδροι αποτίμησαν τη δράση της ΠΕΟ την προηγούμενη 4ετία και καθόρισαν τους στόχους και τις κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια.

Το Συνέδριο επίσης εξέλεξε την νέα ηγεσία της ΠΕΟ Λεμεσού, τα μέλη του νέου Τμηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα εκλέξει με τη σειρά του τον νέο Επαρχιακό Γραμματέα, αφού ο Δημήτρης Χριστοδούλου δεν επαναδιεκδικεί την θέση.

Κύριος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν η απερχόμενος Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λεμεσού Δημήτρης Χριστοδούλου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Πρόεδρος της Τ/κ Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS Coral Asam. Το Συνέδριο διανθίστηκε με πολιτιστική παρέμβαση από τον μουσικό Νίκο Παντέχη.

Γ.Γ. ΠΕΟ: Με τους αγώνες μας αλλάζουμε τη ζωή μας

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους χαιρετίζοντας το Συνέδριο αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε χαρακτηρίζοντάς την μια από τις πιο δύσκολες για την ανθρωπότητα: «Από τις αρχές του χρόνου  βρίσκεται σε εξέλιξη και κλιμακώνεται δυστυχώς ένα νέο επικίνδυνο επεισόδιο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τις σφαίρες επιρροής και τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων, με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντί πρωτοβουλιών για επικράτηση της Ειρήνης και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου βιώνουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, στρατικοποίησης και επέκτασης του ΝΑΤΟ, επέκταση των κυρώσεων και εμβάθυνσης του φαύλου κύκλου», είπε και καυτηρίασε το γεγονός ότι τον πόλεμο συμφερόντων και τις συγκρούσεις των μεγάλων πληρώνουν για ακόμα μια φορά με εκατόμβες θυμάτων οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης αφού ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει και εντείνει ένα τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.  

Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, είπε πως για ακόμη μια φορά την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι αδύναμοι: «Το μοτίβο των μονόπλευρών πολιτικών στήριξης του κεφαλαίου και του φορτώματος των επιπτώσεων της κρίσης του συστήματος στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους ευάλωτους το είδαμε να εξελίσσεται όλη αυτή τη δεκαετία και στην Κύπρο.

Η διάβρωση της εμβέλειας των Συλλογικών Συμβάσεων, η μη εφαρμογή τους, η άσκηση πιέσεων για μη οργάνωση, η προώθηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η χρησιμοποίηση των μεταναστών ως φτηνής εργατικής δύναμης γενικά η υποβάθμιση της αξίας της εργασίας οδήγησε την Κύπρο μαζί με την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτριες στην μείωση του εργατικού κόστους. Συνοδοιπόρος και σύμμαχος σε αυτές τις πολιτικές του κεφαλαίου η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.  Πρωταθλήτρια στην αγορά υπηρεσιών στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα δίνοντας ακόμα ένα παράδειγμα και εργαλείο στους εργοδότες προώθησης της φτηνής χωρίς δικαιώματα εργασίας», είπε και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις κυβερνητικές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό: «Αντί η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της να οδηγήσει στη δημιουργία κάποιων ελάχιστων αναχωμάτων προστασίας των εργαζομένων και κατοχύρωσης  βασικών δικαιωμάτων, αντί να λειτουργήσει με τρόπο που να στηρίξει τις συλλογικές συμβάσεις και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ουσιαστικά επιβράβευσε τις κακές εργοδοτικές πρακτικές. Δεν είναι προβληματικό και απογοητευτικό μόνο το ύψος του κατώτατου μισθού το οποίο απέχει σημαντικά από το να είναι αξιοπρεπές και να ανταποκρίνεται στο σημερινό κόστος ζωής.  Είναι και γιατί η κυβέρνηση αφήνει πεδίο ελεύθερο στους εργοδότες να επεκτείνουν τα ωράρια εργασίας χωρίς πληρωμή υπερωριών, χωρίς αποζημίωση αργιών, χωρίς 13ο μισθό, χωρίς ΑΤΑ. Είναι και γιατί η κυβέρνηση με την απόφαση της ουσιαστικά κάνει πλάτες σε εκείνους τους εργοδότες που παραβιάζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».

Μιλώντας για την ακρίβεια που μαστίζει τον λαό κατήγγειλε τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, η οποία αρνείται να φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη, αρνείται να αποδεχτεί και να υιοθετήσει τις νομοθεσίες που κατά πλειοψηφία ψήφισε η Βουλή για μείωση του ΦΠΑ και της διπλής φορολογίας και αρνείται να αυξήσει τα κοινωνικά επιδόματα.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΑΤΑ το οποίο χαρακτήρισε ως κεφαλαιώδες. «Η μεταβατική συμφωνία που έγινε τον Ιούλιο του 2017 προνοεί ότι κατά τη διάρκεια που ισχύει η συμφωνία γίνεται διάλογος με στόχο με την εκπνοή της να έχουμε νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ στην βάση της φιλοσοφίας της. Νέα ρύθμιση όχι κατάργηση. Στη βάση της φιλοσοφίας της και η φιλοσοφία της είναι η διασύνδεση μισθών με πληθωρισμό.

Επιπρόσθετα, η Γ.Γ. της ΠΕΟ είπε πως σημαντικότατο ζήτημα για την Ομοσπονδία είναι και η διεκδίκηση της κατάργησης του πέναλτι του 12% σε όσους μετά από πολλά χρόνια δουλειάς και εισφορών στο ΤΚΑ επιλέγουν να πάρουν σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές τονίζοντας πως η 10ετία διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ αφήνει πίσω της μια πιο άνιση κοινωνία, μια Κύπρο πρωταθλήτρια στην κοινωνική ανισότητα: «Η δεκαετία Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει στερήσει από τους εργαζόμενους εισοδήματα που ανέρχονται συνολικά σε 7,5 δις ευρώ.  Για κάθε χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στην περίοδο 2013-2019 οι εργαζόμενοι έχαναν 750 εκ. ευρώ και για την διετία 2020-2021- 950 εκ. ευρώ ετησίως. Μετά  από 10 χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη ΔΗΣΥ τα αδιέξοδα είναι πολλά και συσσωρευμένα.   Το κυπριακό έχει οδηγηθεί σε μια άκρως επικίνδυνη στασιμότητα με τη διχοτόμηση προ το πυλών. Η διαφθορά, η διαπλοκή και η χρησιμοποίηση της εξουσίας για ίδιον συμφέρον απόκτησε θεσμικό χαρακτήρα.  Η κοινωνία ασφυκτιά, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Απαιτούν αλλαγή με προοδευτικό περιεχόμενο όχι εναλλαγή στην Προεδρία  με ένα εκ των δυο συναγερμικών. Η ΠΕΟ συστρατεύεται δίπλα στον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη, του οποίου το πρόγραμμα και οι τοποθετήσεις στηρίζουν τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της κοινωνίας. Ο Αντρέας Μαυρογιάννης είναι ο μόνος από τους τρεις υποψήφιους που ξεκάθαρα τοποθετήθηκε για τη χρησιμότητα της ΑΤΑ και για την πλήρη απόδοση της. Συντάσσεται μαζί μας για κατάργηση του 12%, για κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους, για αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, για θεσμικές ρυθμίσεις που να προστατεύουν και να ενισχύουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο Αντρέας Μαυρογιάννης έχει την θέληση, την ετοιμότητα, την ικανότητα, να εξαντλήσει κάθε μέσο και δυνατότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν και για αναζήτηση λύσης ΔΔΟ», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι εργαζόμενοι της Λεμεσού θα συστρατευτούν στον αγώνα για την εκλογή στη Προεδρία της Δημοκρατίας του ανεξάρτητου υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ευχαριστίες ΠΕΟ στον Δημήτρη Χριστοδούλου

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ μετέφερε τις ευχαριστίες της ηγεσίας της ΠΕΟ στον Δημήτρη Χριστοδούλου, απερχόμενο Ε.Γ. της ΠΕΟ Λεμεσού, για την πολυετή προσφορά του στην ΠΕΟ, ο οποίος με δυναμισμό, συνέπεια, προγραμματισμό, βαθιά πίστη στις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης, μαζί με όλα τα στελέχη της ΠΕΟ Λεμεσού, συνέβαλαν έτσι που η ΠΕΟ Λεμεσού να παραμείνει δυνατή οργανωτικά και οικονομικά και να ανοίξει δρόμους προσφοράς πρωτοπόρων υπηρεσιών στα μέλη της ΠΕΟ. 

Ε.Γ. ΠΕΟ Λεμεσού: Προτεραιότητα η διαφύλαξη και προστασία των Συμβάσεων

Κύριος ομιλητής στο Συνέδριο, όπως προαναφέρθηκε ήταν ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λεμεσού, Δημήτρης Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση του Τ.Σ. κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Επαρχιακό Συνέδριο. Μίλησε αρχικά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά πως στόχος της ΠΕΟ είναι η επίλυσή του και η επανένωση του τόπου μας.

Συνεχίζοντας τόνισε πως αυτή την περίοδο, της άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης ενάντια στους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους και τον Κυπριακό λαό γενικότερα, «για εμάς το ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα προέχει η διαφύλαξη των θεσμών, των συλλογικών συμβάσεων, των κεκτημένων μας, αλλά και η συνέχιση και εντατικοποίηση του αγώνα για ένα κράτος κοινωνικά πιο δίκαιο. Για ένα κράτος πρόνοιας που να βλέπει τους ανθρώπους σαν τέτοιους και όχι μόνο σαν αριθμούς. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, για μας πρώτη προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη και προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων», είπε.

Όπως ανέφερε, ο φόβος, η ανασφάλεια, η αγωνία για το αύριο, στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση για διεύρυνση της απορρύθμισης της εργασίας, για επέκταση της φθηνής συνδικαλιστικά απροστάτευτης εργασίας θα γίνει προσπάθεια και σήμερα να χρησιμοποιηθούν από το κεφάλαιο για εδραίωση και εμβάθυνση της απορρύθμισης: «Πριν την κρίση τα εισοδήματα από εργασία ήταν περίπου 55% της πίττας του ΑΕΠ και τα εισοδήματα από κέρδη και προσόδους το 45%. Τρία χρόνια μετά την κρίση τα ποσοστά αντιστράφηκαν και η ψαλίδα έχει διευρυνθεί υπέρ των κερδών κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Με στόχο να επανέλθει μια ελάχιστη ισορροπία, η ΠΕΟ απαίτησε την παρέμβαση της πολιτείας με μέτρα και ρυθμίσεις που να θέτουν φραγμό στα φαινόμενα απορρύθμισης και της φτηνής χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα εργασίας. Μετά από τις πιέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, η Κυβέρνηση ξεκίνησε την συζήτηση για τον κατώτατο μισθό και την εξαγγελία για εφαρμογή του το 2023. Από το διάταγμα απουσιάζουν βασικά ζητήματα που έπρεπε να ρυθμιστούν, όπως οι αργίες ο 13ος μισθός, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή και ο ωριαίος μισθός. Αυτό αφήνει απροστάτευτους τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους. Η εξαίρεση μεγάλων ομάδων εργαζομένων μας βρίσκει αντίθετους όπως μας βρίσκει αντίθετους και η δυνατότητα που δόθηκε στους εργοδότες για 25% χαμηλότερο κατώτατο μισθό σε νέους κάτω των 18 ετών για εργασία μέχρι 2 μήνες. Αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, επιβεβαιώνεται και από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας πως η αύξηση των €15 περίπου τον μήνα μετά από 11 χρόνια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σημερινό κόστος ζωής και στην έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ιδιαίτερα με την ύπαρξη ενός καλπάζοντα πληθωρισμού της τάξης του 10%.

Η δε άρνηση της Κυβέρνησης να ρυθμίσει το διάταγμα με σαφήνεια ότι εκεί και όπου υπάρχει κατώτατος μισθός, συμφωνημένος με Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας αυτός θα είναι ο νόμιμος μισθός, συμβάλλει και νομιμοποιεί την διαιώνιση των φαινομένων άρνησης εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων».

Το 36ο συνέδριο της ΠΕΟ Λεμεσού εξέφρασε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της Λεμεσού στον αγώνα:

  • Για βελτίωση των μισθών και όρων απασχόλησης με τρόπο που να βελτιώνεται η κατανομή του εθνικού εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων
  • Για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και καθολική παραχώρηση της.
  • Για κατάργηση του πέναλτι του 12% και για προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, διασφαλίζοντας αξιοπρέπεια στους συνταξιούχους μας κάτι που το δικαιούνται και τους το οφείλουμε.
  • Για προοδευτική αναδιοργάνωση της κοινωνικής πολιτικής με τρόπο που ουσιαστικά να στηρίζεται η εργαζόμενη γυναίκα, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι ευάλωτες ομάδες.
  • Για ακόμη μεγαλύτερη προώθηση μέτρων που να καταπολεμούν την ανισότητα και τις διακρίσεις στην εργασία.
  • Για υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε εργαζόμενου να εργάζεται με ασφάλεια και υγεία.
  • Για φορολογική μεταρρύθμιση που θα αφαιρεί το βάρος από πολλούς και θα φορολογεί τον πλούτο και δεν θα οδηγεί σε νέες ισοπεδωτικές φορολογίες.

Συνεχίζοντας ο Δ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο ΓΕΣΥ χαρακτηρίζοντάς το ως μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές κατακτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ΠΕΟ δεν εντοπίζει κενά και αδυναμίες, όπως σημείωσε: «Χρειάζονται πιο αποτελεσματικοί και επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου για την ποιότητα, αλλά και για αποτροπή των καταχρήσεων του συστήματος, χρειάζεται ενίσχυση του ρόλου του Προσωπικού Γιατρού, αλλά και περισσότερες επιλογές για τους ευάλωτους και τους χαμηλοσυνταξιούχους ιδιαίτερα με τα φάρμακα.Ο πιο σημαντικός όμως φρουρός του συστήματος είναι η ύπαρξη δυνατών, σύγχρονων, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτή ίσως ήταν η μόνη και πιο σημαντική δέσμευση που πήρε η Κυβέρνηση ενόψει της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, στην οποία μέχρι σήμερα είναι φανερό ότι απέτυχε παταγωδώς να ανταποκριθεί».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα Συντεχνιακά Ιατρεία της ΠΕΟ (ΕΤΚΑ) και στην τεράστιά τους προσφορά όλα αυτά τα χρόνια, των οποίων η λειτουργία τερματίστηκε μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Μετά τον τερματισμό της λειτουργίας των ΕΤΚΑ η ΠΕΟ Λεμεσού έστρεψε την προσοχή της στην στέγη και στην υλοποίηση του μεγαλεπίβολου έργου της ανέγερσης φοιτητικών διαμερισμάτων.

«Η ΠΕΟ Λεμεσού δεν ασχολείται μόνο με τα εργασιακά ζητήματα και τις συμβάσεις. Έχουμε μια πλατιά δραστηριότητα και στον τομέα του πολιτισμού του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, της υγείας, της Νεολαίας, των Γυναικών. Μέσα από την δράση των βοηθητικών γραφείων της Νεολαίας και των Γυναικών οργανώνουμε εκδηλώσεις, αθλητικές συναντήσεις, συμμετοχές σε δραστηριότητες της Πόλης. Τιμούμε την μέρα της Γυναίκας με το δόσιμο γαρυφάλλου σε όλες σχεδόν τες εργαζόμενες της Λεμεσού, οργανώνουμε εκδηλώσεις για την 8η του Μάρτη, οργανώνουμε κινηματογραφικές παραστάσεις για τα παιδιά των εργαζομένων, θεατρικές παραστάσεις για τες οικογένειες των εργαζομένων, αγώνες futsal, εθελοντικές εργασίες. Συμμετέχουμε στον μαραθώνιο Λεμεσού και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει και συντηρούμε την δική μας μπάντα η οποία συμμετέχει στες παρελάσεις της Πρωτομαγιάς και άλλες εκδηλώσεις. Οι δραστηριότητες των βοηθητικών γραφείων του Τ.Σ επεκτείνονται  και σε δραστηριότητες ενίσχυσης κέντρων απεξάρτησης σε κινητοποιήσεις, ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια, για την ασφάλεια στους τόπους δουλειάς.   Όσον αφορά την Πρωτομαγιά οι φετινοί  γιορτασμοί μας έδειξαν ότι μπορούμε να τιμούμε μαζικά και με ενθουσιασμό, όπως αρμόζει την επέτειο των εργαζομένων όλου του κόσμου», είπε ο Ε.Γ. της ΠΕΟ Λεμεσού.

Σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι για να μπορεί η ΠΕΟ να υλοποιεί τους στόχους της προϋπόθεση είναι η οργάνωση και η συσπείρωση των εργαζομένων.

Μια ολόκληρη ζωή στο κίνημα

Ολοκληρώνοντας την εισηγητική του ομιλία και αποχαιρετώντας το κίνημα με την ιδιότητα του Επαρχιακού Γραμματέα της ΠΕΟ Λεμεσού, ο Δ. Χριστοδούλου με συγκινημένος είπε: «Εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια είμαι στην ενεργό δράση του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος και όχι μόνο. Μια ολόκληρη ζωή συνδεδεμένη με την ΠΕΟ.

Έχω όμως βαθιά την πεποίθηση ότι η ανανέωση προσώπων, ιδεών, προσεγγίσεων, οραμάτων είναι μια διαδικασία που οξυγονώνει το Κίνημα, του δίνει ζωή, του δίνει νέες προοπτικές και δυναμική.

Το νέο Τμηματικό Συμβούλιο έχει να παίξει τον ρόλο του συνεχιστή μιας πορείας που το Κίνημα στην Λεμεσό ακολουθεί εδώ και δεκαετίες με επιτυχία. Όλα αυτά τα χρόνια ως επικεφαλής της ΠΕΟ Λεμεσού, έζησα στιγμές χαράς, περηφάνειας, ανάτασης, διότι πετυχαίναμε τους στόχους μας που σε πολλές περιπτώσεις ήταν δύσκολοι. Σταθήκαμε σε καιρούς δύσκολους δίπλα στους εργαζόμενους και τους έχοντες ανάγκη. Απαλύναμε τον πόνο των πονεμένων. Δώσαμε ελπίδα σε αυτούς που χρειάζονταν. Έζησα όμως και στιγμές δύσκολες.

Ήταν αμέτρητα τα βράδια που έμενα ξάγρυπνος, είτε ξυπνούσα τα μαύρα μεσάνυκτα με σκέψεις για το τι θα γίνει με το Α ή Β ζήτημα ή αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν, χειρισμοί που έπρεπε να γίνουν.

Πάντα όμως βρίσκαμε τις δυνάμεις για να προχωρούμε. Οι δυνάμεις αυτές έβγαιναν μέσα από την ανάγκη των εργαζομένων, την οργή των αδικημένων και των καταπιεσμένων. Αυτές οι δυνάμεις είναι και σήμερα εκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά. Από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό να τις μετατρέψουμε σε κινητήρια δύναμη για την πορεία μας προς τα εμπρός».

Ο Δ. Χριστοδούλου ευχαρίστησε τους στενούς του συνεργάτες που για τόσα χρόνια με κατανόηση, σύμπνοια, αλληλοβοήθεια, υπομονή και συμπαράσταση ήταν δίπλα του και στα εύκολα και στα δύσκολα. «Αφήνω το πηδάλιο της ΠΕΟ Λεμεσού ήσυχος, με την συνείδηση μου πως έδωσα όσα μπορούσα και αφήνω κάτι περισσότερο από αυτό που παρέλαβα. Αυτό είμαι σίγουρος ότι θα κάνει και η νέα καθοδήγηση της επαρχίας, θα πάει ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά, πάντα με πυξίδα της την ανταπόκριση μας στις προσδοκίες, τις απαιτήσεις και τα δίκαια των εργαζομένων. Γι’ αυτούς υπάρχουμε, γι’ αυτούς παλεύουμε και από αυτούς κρινόμαστε στο τέλος. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά όχι μόνο στους οικονομικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες. Ενωμένοι, ισχυροί, αισιόδοξοι με αναπεπταμένη την σημαία μας έτσι όπως την έχουμε παραλάβει συνεχίζουμε την ανηφορική μας πορεία.  Με στόχο την επανένωση, με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της κοινής μας πατρίδας», είπε.

Πρόεδρος DEVIS: Οι εποικισμοί απειλούν την ύπαρξη των Τ/κ

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS Πρόεδρός της Koral Asam, ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη του τιμή και χαρά που βρέθηκε στο Συνέδριο της ΠΕΟ Λεμεσού.

Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η καπιταλιστική κρίση και η πανδημία έχουν αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια και την ίδια στιγμή οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις συνεχίζουν να προκαλούν αβάσταχτα δεινά στους εργαζόμενους και τους λαούς, σκορπούν τον θάνατο και την καταστροφή, οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους και καταδίκασε όλους τους πολέμους εκφράζοντας αλληλεγγύη με όλους τους καταπιεσμένους λαούς και τους εργαζόμενους που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ο Πρόεδρος της DEV-IS κατήγγειλε τις πολιτικές εποικισμού και αφομοίωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, οι οποίες αποκτούν επικίνδυνη διάσταση, με συνέπειες για όλους τους Κύπριους: «Απειλείται η ύπαρξη, η ταυτότητα, ο πολιτισμός και η κοινωνική ζωή των Τουρκοκυπρίων. Με τις υπηκοότητες που παραχωρούνται, η δημογραφική μας δομή αλλοιώνεται και οι κοινοτικές μας περιουσίες γίνονται πεσκέσι στο κεφάλαιο της Τουρκίας, στο όνομα της ιδιωτικοποίησης. Μέσω των κυβερνήσεων συνεργασίας εφαρμόζονται μέθοδοι πίεσης και απειλής κατά των δυνάμεων που εμπλέκονται στον ταξικό και κοινωνικό αντιπολιτευτικό συνδικαλισμό. Μαζί με τις συντροφικές συντεχνίες, η DEV-İŞ αντιστέκεται σε αυτές τις πιέσεις και απειλές και θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι τέλους».

Επανέλαβε στο σημείο αυτό πως ο κοινός αγώνας των εργαζομένων για λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου αποτελεί μέρος της ευρείας πάλης όλων των λαών του κόσμου για την παγκόσμια ειρήνη: «Η λύση στην Κύπρο είναι μία. Δεν είναι ούτε η «Ένωση», ούτε διχοτόμηση, ούτε η υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων. Η μοναδική λύση είναι μια δικοινοτική, διζωνική Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα με μία ενιαία κυριαρχία, ενιαία υπηκοότητα και ενιαία διεθνή ταυτότητα, όπως περιγράφεται και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια λύση θα φέρει ειρήνη και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή και την πατρίδα μας, την Κύπρο. Ο αγώνας μας στοχεύει στη δημιουργία μιας Κύπρου και ενός κόσμου χωρίς ανεργία, φτώχεια, πολέμους, πείνα και μετανάστευση», κατέληξε.