Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών έξω από τη Βουλή

422

Εκδήλωση διαμαρτυρίας από αντιπροσωπεία εργαζομένων εκπαιδευτικών οι οποίοι απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας προγραμματίζεται την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Συντεχνιών ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 το πρωί έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, με αφορμή την συζήτηση του θέματος της μετατροπής των τεσσάρων συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκτάκτους υπαλλήλους αορίστου χρόνου στη βάση καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή. Υπενθυμίζεται ότι, οι εν λόγω συνεργάτες προσλήφθηκαν το 2013 με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, μετατράπηκαν σε μισθωτά πρόσωπα το 2018 μετά από γνωμοδότηση του διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και έπειτα σε εκτάκτους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Την ίδια στιγμή, σήμερα, ένα και πλέον χρόνο από την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου η οποία έκρινε άκυρη την γνωμοδότηση του διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2013 για μετατροπή των εκπαιδευτικών στα ΑΒΠ του ΥΠΠΑΝ από μισθωτούς σε αυτοεργοδοτουμένους, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι μιας ανελέητης εργασιακής εκμετάλλευσης, την ίδια στιγμή που οι συνεργάτες του Προεδρικού ενδεχομένως να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης, τονίζουν οι Συντεχνίες προσθέτοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές, αγγίζουν τα όρια της μη χρηστής διοίκησης και της δίκαιης μεταχείρισης των εργαζομένων, στενεύοντας την προοπτική για ουσιαστική επίλυση του σοβαρού εργασιακού ζητήματος της αγοράς υπηρεσιών η οποία έχει στερήσει τα βασικά εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στα ΑΒΠ του ΥΠΠΑΝ.

“Παρόλες τις ακατάπαυστες προσπάθειες των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ, οι οποίες εκπροσωπούν τους εργαζομένους, για επικοινωνία με το ΥΠΠΑΝ αλλά και με παράγοντες του τόπου, δυστυχώς δεν υπήρξε καμία θετική ανταπόκριση, διάθεση, ή το αναμενόμενο ενδιαφέρον για επίλυση του φλέγοντος αυτού ζητήματος. Καλούμε για άλλη μια φορά το επίσημο κράτος όπως κατέλθει σε διάλογο, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για άμεση εφαρμογή της απόφασης του Δ.Δ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να οδηγηθούν για άλλη μια φορά σε κλιμάκωση μέτρων”, καταλήγει η ανακοίνωση.